pag. 30-31
Apoi trebuie să vă stabiliți
alegerile legate de respectarea principiilor ecogenetice de alimentație,
pentru a vă apropia cu încredere de mulțimea de beneficii optime, fără
să vă preocupați că ați depășit cantitatea recomandată dintr-un aliment
sau altul cu câteva procente în plus sau în minus și fără să fiți
îngrijorat că nu respectați cu exactitate recomandările.
Pentru ca efortul să fie mai suportabil din punctul de vedere al
stricteții respectării regimului și pentru a simplifica și demistifîca
această căutare a unei diete mai sănătoase, planul de bază este
fundamentat mai întâi și în principal pe ceea ce numesc Regula
treimilor.
Conceptul I: Regula treimilor
Sfidând strictețea dietei bogate în proteine, sărace în carbohidrați
și cu cantitate redusă de grăsimi, care a dominat gândirea
nutriționistă timp de peste o generație, Planul meu de bază vă propune
să consumați în linii mari alimente astfel încât fiecare dintre cei trei
grupe importante de macronutrienți - grăsimi, carbohidrați și proteine -
să vă furnizeze câte o treime din calorii. Conform ultimelor
descoperiri științifice, pur și simplu nu există nici o logică la baza
ideii favorizării, respectiv marginalizării vreunuia din grupurile de
nutrienți.
In fond, omul a evoluat mâncând un amestec remarcabil de alimente,
adesea disponibile în perioade diferite, în cantități și proporții
diferite. Efectele multor alimente sunt interactive, în timp ce ale
altora sunt încă necunoscute. înclinarea artificială a balanței într-o
parte sau în alta ne poate priva, în moduri care nu sunt imediat
sesizabile, de interacțiuni benefice între diverse elemente.
Distribuția egală a nutrienților vă permite să beneficiați de
calitățile fiecăruia, în paralel evitând capcanele dependenței excesive
de orice aliment. Prea mulți carbohidrați pot duce la insensibilitate la
insulina și inflamație. Prea multe grăsimi ne privează de fibrele și
fitochimicalele necesare. Prea multe proteine vor fi probabil bogate în
grăsimi saturate și, în orice caz, urmarea unei diete bogate în proteine
este extrem de dificil de respectat multă vreme deoarece în decursul
timpului elimină grupuri întregi de alimente de care organismul uman are
nevoie și după care poftește, cum ar fi cereale integrale, fructe,
legume și lactate. Dieta bogată în proteine și săracă în carbohidrați
este de fapt o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați, în
care adesea 55-60% din calorii provin din grăsime, în special din
grăsimi saturate. Oamenii nu sunt obezi deoarece Consumă carbohidrați.
Sunt obezi deoarece consumă prea mult din tipurile greșite de
carbohidrați, la fel cum consumul unei cantități prea mari de grăsimi
sau proteine greșite poate determina corpul să piardă calciu și să aibă
carențe de cartenoizi, nutrienți esențiali precum tocotrienoli, vitamina
B6, magneziu și fibre. Cercetări serioase susțin ideea că împărțirea
aproximativă a macronutrienților în treimi reprezintă o temelie
sănătoasă în ce privește hrănirea, nu în ultimul rând datorită modului
în care vă liberalizează gândirea în privința hranei. în plus, nu e
nevoie să deveniți obsedat de ideea de a păstra zilnic sau la fiecare
masă echilibrul exact. Pur și simplu fiți atent la principiile schițate
în capitolele următoare și urmați recomandările privind mesele, sucurile
și nutrienții pe care trebuie să-i aveți în vedere, de la sfârșitul
capitolelor și din ultima parte a cărții. Dincolo de aceste
considerente, lăsați bunul simț să vă ghideze. De exemplu, dacă ați
mâncat pizza Ia cină luni, nu continuați cu carbohidrați marți
consumând, de exemplu, clătite la micul dejun. |