Adevăr Divin
divin.ro
▷ Dezvoltare personală ▷ General

Liniștea este cheia (Carte tipărită)

Autor:
Autor: Ryan Holiday
Editura:
Liniștea este cheia este genul de lectură care te face bine la propriu, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Asta pentru că este o carte despre cum să trăiești frumos, care se adresează în egală măsură celor care se simt copleșiți de zgomotul de fundal al lumii moderne, dar și celor care încearcă să se regăsească într-un mediu plin de distrageri. În acest sens, talentatul Ryan Holiday vorbește în cartea de față despre ceea ce budiștii numesc „upekkha”, musulmanii „aslama”, evreii „hishtavut”, grecii „euthymia” și „hesychia”, epicurienii „ataraxia”, iar creștinii „aequanimitas”, sau… despre ceea ce noi, pe românește numim liniștea sufletească și cum să o dobândești.
Liniștea este cheia
× Rezervă „Liniștea este cheia (Carte tipărită)

  Stocurile se epuizează rapid, rezervă acest produs și hai la librăria Adevăr Divin din Brașov, Str. Zizinului, nr. 48, pentru a-l prelua personal.
  (Unele produse pot avea discount suplimentar în librărie.)

  Vei fi contactat(ă) telefonic de un reprezentant divin.ro pentru confirmarea disponibilității, în intervalul Luni-Vineri orele 9:00 - 17:00, deci te rugăm să introduci un număr de telefon corect și actual.

×
Recomandări:

Detalii:

Motivul pentru care cu toții ar trebui să ne preocupăm mai mult să dobândim liniștea sufletească, este de părere Ryan Holiday, este faptul că ea reprezintă cheia pentru a fi un părinte mai bun, un artist mai bun, un investitor mai bun, un sportiv mai bun, un om de știință mai bun și un om mai bun.

Sursa de inspirație pentru această carte au constituit-o marile curente filosofice și religii ale lumii precum budismul, stoicismul, epicurismul, creștinismul sau hinduismul, întrucât toate au venerat pacea interioară, considerând-o binele suprem și secretul pentru a atinge înalta performanță și pentru a avea o viață fericită. Nu întâmplător, întreaga carte este presărată cu citate și cuvinte pline de înțelepciune ale lui Marcus Aurelius, unul din filosofii stoici preferați ai lui Ryan Holiday.

Ryan Holiday este unul dintre cei mai importanți gânditori și scriitori actuali care a popularizat filosofia antică în rândul noii generații de lideri din sport, politică și tehnologie. Este un strateg și un speaker foarte căutat și autorul mai multor bestselleruri, printre care: The Obstacle Is the Way / Obstacolul este calea, Ego Is the Enemy / Inamicul este egoul și The Daily Stoic / Stoic zi de zi. Cărțile lui au fost traduse în peste 30 de limbi și citite de peste două milioane de oameni din întreaga lume. Locuiește în împrejurimile orașului Austin, Texas, împreună cu familia lui.

Lumea în care trăim e atât de zgomotoasă... Pare aproape incredibil faptul că mai reușim să avem gânduri coerente printre atâtea claxoane de mașini, sirene de ambulanțe, radiouri gălăgioase, alarme de telefoane mobile, notificări ale rețelelor sociale, drujbe, avioane, și alte astfel de surse de zgomot.

În plus, mediul descris de Ryan Holiday în cartea de față ne este familiar tuturor:

„Birourile gem de hârtii, iar mesajele din inbox-uri sunt nesfârșite. Putem fi întotdeauna contactați, ceea ce înseamnă că discuțiile în contradictoriu și informațiile de ultimă oră sunt mereu la un pas de noi. Ș;tirile ne bombardează cu tot felul de crize de pe fiecare ecran pe care îl avem – și avem multe. Rutina muncii ne epuizează și pare că nu se mai oprește. Mâncăm în exces, dar suntem subnutriți. Suprastimulați, suprasolicitați și singuri.”

Prin urmare, întrebarea pe care ne-o adresează autorul este:

„Cine are puterea să se oprească? Cine are timp să se gândească? Există cineva care să nu fie afectat de vacarmul și disfuncționalitățile vremurilor noastre?”

Acesta ar trebui să fie un subiect de meditație pentru fiecare dintre noi, cu atât mai mult cu cât, după cum spunea Blaise Pascal în 1654, „Toate problemele umanității provin din incapacitatea omului de a sta liniștit, de unul singur, într-o încăpere.“

Așadar, scopul acestei cărți este: „să ne arate cum să descoperim și să ne inspirăm din liniștea pe care deja o avem. Cartea de față este o tentativă de a răspunde la o întrebare presantă a vremurilor noastre: Dacă momentele de liniște sunt cele mai bune și dacă atât de mulți oameni înțelepți și virtuoși le-au ridicat în slăvi, cum se face că sunt atât de rare?”

Pentru a te ajuta să îți regăsești liniștea sufletească autorul îți va furniza poveștile și strategiile unor oameni care au găsit modalități de a-și regăsi pacea interioară în ciuda mediului în care au fost nevoiți să trăiască și care a fost la fel de gălăgios ca cel în care ne ducem noi astăzi traiul. Inspiră-te așadar din poveștile pe care le vei regăsi în această carte, referitoare la: John F. Kennedy, Winston Churchill, Fred Rogers, Anna Frank, regina Victoria, Socrate, Napoleon, Leonardo da Vinci sau Marc Aureliu, pentru a-ți regăsi pacea interioară și folosește strategiile oferite de Ryan Holiday pentru a-ți pune ordine în gânduri, a-ți gestiona emoțiile și a-ți cunoaște trupul. Asta pentru că, este de părere Ryan Holiday, regăsirea liniștii sufletești depinde de trei domenii esențiale: mintea, spiritul și trupul.

Cartea este împărțită în 3 părți, după cum urmează:

PARTEA I: DOMENIUL MINȚII

În această secțiune a cărții aflăm povestea Crizei rachetelor cubaneze și a modului în care John F. Kennedy a reușit să o gestioneze. Criza rachetelor cubaneze a avut loc în anul 1962 și a pornit de la rachetele nucleare pe care Uniunea Sovietică le-a amplasat în Cuba. Diplomația și fermitatea de care a dat dovadă John F. Kennedy în relația cu conducătorul sovietic Nikita Sergheevici Hrușciov a salvat lumea atunci de la un al Treilea Război Mondial, și foarte probabil, de la un război nuclear.

Iată care sunt strategiile propuse aici de Ryan Holiday pentru a avea o minte limpede, capabilă să ia în orice moment cele mai bune decizii:

SÃ FII PREZENT

Ryan Holiday analizează opera artistei Marina Abramoviæ, intitulată The Artist Is Present, în cadrul căreia ea a stat timp de 750 de ore, pe parcursul a 79 de zile, în fața a 1.545 de străini, fără să se lase distrasă de nimic: nici de foame, nici de disconfort, nici de durere, nici de nevoia de a merge la toaletă. Află de aici care a fost secretul ei pentru a nu cădea pradă distragerilor atât de mult timp și convinge-te că din liniștea sufletească izvorăște genialitatea.

Limitează-ți stimulii

Ce este efectul CNN și cum te poți feri de consecințele lui, sau cum să folosești „Cutia Eisenhower“, sunt doar câteva din lucrurile pe care le vei afla aici. În plus, vei fi convins să urmezi sfatul lui Epictet, care spunea: „Dacă vrei să faci progrese, îndură cu resemnare să fii socotit nechibzuit și nebun din cauza disprețului tău pentru lucrurile din afară“.

Golește-ți mintea

Reușim să fim cu adevărat performanți abia atunci când renunțăm să mai cântărim lucrurile în mod exagerat și să acordăm prea multă importanță gândurilor inutile sau dubiilor. Golește-ți mintea de toate gândurile inutile și vei reuși să faci ceea ce-ți propui!

Ia-o mai ușor, gândește profund

Suntem superficiali. Luăm decizii bazându-ne pe primul gând care ne vine în minte. Uităm că pentru a vedea ceea ce contează, trebuie să privești cu adevărat. Pentru a înțelege, trebuie să gândești cu adevărat. Lecția acestui capitol este că e nevoie de muncă asiduă pentru a înțelege ceea ce este invizibil pentru toți ceilalți.

Scrie într-un jurnal

Jurnalul este ca un ștergător de parbriz spiritual, după cum spunea cândva scriitoarea Julia Cameron. Învață să îl folosești pentru a-ți revigora creativitatea, astfel încât să te relaxezi și să îți limpezești mintea!

Cultivă liniștea

„Gândurile nu funcționează decât în tăcere“, spunea Thomas Carlyle. Valorifică momentele de liniște pentru a avea parte de mai multe revelații, descoperiri sau idei noi. Caută liniștea și creează condițiile pentru ca aceasta să se ivească!

Caută înțelepciunea

Găsește oameni pe care să-i admiri și întreabă-i cum au ajuns acolo unde se află. Căută recomandări de lectură. Încearcă să capeți experiență și să experimentezi. Pune-te în situații dificile. Acceptă provocările. Familiarizează-te cu necunoscutul. Toate acestea te vor ajuta să capeți o înțelegere și o perspectivă mai ample asupra lucrurilor.

Regăsește încrederea, lasă deoparte egoul

Oamenii încrezători sunt receptivi, meditativi, capabili să se privească în oglindă. Aceste calități fac loc liniștii sufletești, eliminând conflictele, incertitudinea și resentimentele inutile. De aceea, sfatul autorului în această secțiune a cărții este să nu-ți alimentezi nesiguranța și să nu-ți hrănești grandoarea iluzorie, pentru că ambele sunt o piedică în calea liniștii sufletești.

Detașează-te

Lecția aceasta le va fi de folos multora dintre cei care, în ciuda faptului că s-au străduit foarte mult în viață să obțină aprecierea celorlalți, bogăția sau puterea, nu au reușit. Asta pentru că s-au concentrat prea mult asupra țintei, neglijând procesul în sine. Așadar, sfatul autorului este să încerci să atingi mai degrabă măiestria, păsându-ți mai puțin de rezultate, și astfel, cu cât vei fi mai împăcat cu sine, cu atât vei deveni mai productiv.

PARTEA a II-a: DOMENIUL SUFLETULUI

În această secțiune a cărții vei afla impresionanta poveste de viață a lui Tiger Woods și a modului în care tatăl său l-a pregătit cu bună știință pentru a deveni „un asasin cu sânge rece pe terenul de golf“. Vei vedea astfel cum, în ciuda faptului că avea să devină cel mai bun jucător de golf din toate timpurile, sufletul său avea să rămână în continuare chinuit de nemulțumiri și frustrări.

Așadar, iată care sunt sfaturile autorului pentru a avea un suflet împăcat:

Alege să fii virtuos

Ce este virtutea? se întreba Seneca. Răspunsul lui: „Judecata sinceră, de neclintit“. Din virtute se nasc deciziile bune, fericirea și pacea. Prin urmare, sfatul autorului este să ne formăm un caracter puternic și niște „epitete ale sinelui“ bune, astfel încât, în momentele decisive, atunci când virtutea ne este pusă la încercare, să fim de neclintit.

Vindecă copilul din tine

Aflăm aici trista poveste de viață a lui Leonardo da Vinci și despre cum neajunsurile din copilărie, pot da naștere unor modele comportamentale toxice și haotice la maturitate. Prin urmare, amintește-ți să îmbrățișezi copilul din tine care încă suferă din cauza nedreptăților din copilărie și spune-i: „Hei, amice. E în regulă. Ș;tiu că suferi, dar voi avea grijă de tine“. Asta pentru că un adult funcțional preia frâiele pentru a calma și a oferi încredere. Pentru a aduce liniște sufletească.

Controlează-ți dorințele

Lumea aceasta este plină de ispite. Capacitatea de a rezista acestor ispite, conștientizând consecințele pe care le are cedarea în fața lor, este însă singura care te va ajuta să îți dezvolți puterea spirituală. Doar astfel vei deveni cine vrei să fii în această lume.

Destul

Există oameni care au foarte mult, dar nu simt niciodată că au destul, și există oameni care au puțin, dar sunt foarte mulțumiți, pentru că, pentru ei, acel puțin înseamnă destul. Studiile de caz referitoare la scriitorii Joseph Heller și John Stuart Mill te vor convinge că atunci când ești mulțumit cu ce ai satisfacțiile pot fi mult, mult, mai mari decât atunci când anxietatea pune stăpânire pe tine în cursa nebună spre a avea mai mult.

Scaldă-te în frumusețe

Privind lumea pe furiș din mansarda în care a fost nevoită să locuiască timp de doi ani, Annei Frank i se pare că fiecare frântură de cer și fiecare copac reprezintă cele mai minunate priveliști, iar asta îi oferă motivația necesară pentru a nu-și pierde speranța că într-o zi și lumea ei va fi mai bună. Vedem astfel cum frumusețea lucrurilor și a locurilor ne hrănesc cu adevărat sufletul, în timp ce lucrurile superficiale precum adulația mulțimii, mașinile scumpe sau premiile sclipitoare nu ne vor face niciodată fericiți.

Acceptă existența unei puteri superioare

Din câte vom vedea aici, nihilismul este o strategie fragilă. Nihiliștii ajung mereu să își piardă mințile sau să se sinucidă atunci când viața devine prea grea. Asta pentru că sunt nevoiți să lupte cu imensa complexitate, dificultate și potențialul vid al vieții (și al morții) fără să se bazeze pe nimic altceva decât pe mintea lor. În schimb, odată ce ajung să respingă tirania intelectului, a experienței observaționale imediate și acceptă o entitate superioară (oricare ar fi aceasta) mai presus de ei înșiși, ei vor reuși să își recapete echilibrul cu ușurință.

Construiește relații

O viață fără relații și fără dragoste, concentrată exclusiv pe realizări, este deșartă și lipsită de sens (în plus, este precară și fragilă), pentru că liniștea sufletească depinde de alți oameni; de fapt, liniștea este pentru ei. 

Stăpânește-ți furia

Michael Jordan a fost un jucător de baschet extraordinar, însă furia l-a împiedicat să se bucure cu adevărat de rezultatele sale excelente. Cazul lui ne face să ne gândim cât se poate de serios la acest lucru: Cu ce ne ajută excelența dacă nu ne face mai mulțumiți, mai fericiți și mai împliniți? Așadar, pentru a avea o șansă să ajungem la liniștea sufletească – și la imaginea de ansamblu care definește claritatea în gândire – trebuie să renunțăm la furie înainte ca ea să ne doboare.

Totul este una

Ryan Holiday ne reamintește că facem parte cu toții din același mare organism colectiv și suntem implicați cu toții într-un proiect infinit. Prin urmare, cu cât vom crede mai puțin în singularitatea noastră, cu cât vom înțelege mai bine mediul înconjurător, ne vom implica mai mult pentru bunăstarea lui și nu ne vom mai lăsa orbiți de propriile nevoi și vom aprecia mai mult ecosistemul din care facem parte.

Partea a III-a: DOMENIUL CORPULUI

În această secțiune a cărții aflăm extraordinara poveste de viață a lui Winston Churchill – cel care a fost pe rând ministru al Apărării, Prim Lord al Amiralității, ministru de Finanțe și premier al Marii Britanii. Cum a reușit el să aibă o strălucită carieră politică, să scrie câteva cărți valoroase și să își facă timp și pentru marile lui pasiuni, pictura și zidăria? Secretul său a fost o disciplină de fier. În acest capitol vei găsi și alte lecții pe care le putem învăța de la Winston Churchill referitoare la modul în care ar trebui să avem grijă de noi pentru a atinge înalta performanță.

Spune „nu“

În viață, a învăța să spui nu, înseamnă de cele mai multe ori să spui „da“ lucrurilor care contează cu adevărat. Citește acest capitol extrem de interesant și convinge-te singur că a spune „nu” reprezintă în unele situații cea mai bună alegere pentru tine și pentru cei din jurul tău.

Fă o plimbare

Psihologul Daniel Kahneman,spunea că: „În viața mea, cel mai bine am gândit în timpul plimbărilor relaxante cu Amos“. Activitatea fizică, spunea Kahneman, a fost cea care i-a pus creierul în funcțiune. Iar el nu este singura personalitate care declară că în timpul plimbărilor în aer liber îi veneau cele mai bune idei. Învață și tu să folosești puterea magică a plimbărilor în natură pentru a-ți găsi inspirația!

Fă-ți o rutină

Pentru mulți dintre noi rutina este plictisitoare, însă rutina este totodată cea care ne simplifică considerabil viața de zi cu zi permițându-ne astfel să ne folosim energia pentru lucruri mult mai importante. De aceea, spune Ryan Holiday „când ne vom automatiza, când ne vom transforma aspectele mărunte ale vieții într-o rutină și când vom lua pe negândite decizii bune și virtuoase, abia atunci vom reuși să eliberăm resursele necesare pentru a porni în explorări cu adevărat importante. Vom face loc păcii și liniștii sufletești și vom face ca munca utilă și gândurile bune să fie accesibile și inevitabile.”

Descotorosește-te de lucrurile tale

Filosofii au pledat întotdeauna pentru reducerea nevoilor și limitarea numărului obiectelor pe care le deținem. Călugării și preoții fac un jurământ de sărăcie, pentru că acest lucru înseamnă mai puține distrageri și mai mult spațiu pentru urmărirea demersului spiritual pe care și l-au asumat. Însă chiar dacă asta nu înseamnă că trebuie să aspirăm la sărăcie, cert este că, cu cât deținem mai multe, cu atât avem mai multe de supravegheat și mai puțin spațiu de manevră. Cu atât devenim mai puțin liniștiți sufletește.

Caută singurătatea

Ryan Holiday este de părere că oamenii nu au suficientă liniște în viața lor, fiindcă nu au parte de suficientă singurătate. Ș;i, nepetrecând destul timp în singurătate sunt privați de liniștea sufletească, reflecția și ideile bune, care vin aproape întotdeauna în singurătate. Așadar, planifică-ți aceste clipe de singurătate și bucură-te de roadele momentelor petrecute în liniște!

Fii o ființă umană

Prințul Consort Albert de Saxa-Coburg și Gotha al Marii Britanii a murit din cauza suprasolicitării. În Japonia, există un termen, karōshi, care se traduce prin moarte prin suprasolicitare. În coreeană este gwarosa. Tendința de a munci până la epuizare stă se pare în firea oamenilor. Dar, cei care fac asta uită că viața este un maraton nu un sprint. Amintește-ți mereu acest lucru și ia lucrurile mai încet! Fii moderat. Fii prezent. Cunoaște-ți limitele.

Dormi

Oamenii de succes își protejează somnul fiindcă știu că este sursa unui psihic puternic. Se odihnesc când își ating limitele. Așa că, dacă încerci să lucrezi, dar simți că nimic nu îți iese, mai bine lasă totul și dormi!

Găsește-ți un hobby

Toți marii oameni au avut un hobby. O activitate care îi relaxa atât de mult încât îi făcea să simtă că stresul se descătușează din străfundurile sufletului și ale minții, părăsindu-le corpul. Așadar, fă-ți mereu timp pentru a te rupe de ceea ce trebuie să faci, pentru a face ceea ce îți place!

Nu fugi de realitate

Atunci când ne simțim depășiți de propria noastră viață, mulți dintre noi avem tendința să fugim departe de lumea în care ne desfășurăm în mod normal activitatea, dar nu aceasta este soluția. Soluția este să îți construiești o viață din care să nu simți nevoia să evadezi.

Fii curajos

Ne face bine să facem bine. Așadar, cu cât vom avea mai des curajul să acționăm, atât în folosul nostru, cât și, mai ales, al semenilor noștri, cu atât ne vom simți mai împliniți și mai mândri de noi. Găsește-ți curajul să acționezi de fiecare dată când viața te solicită, inspirându-te din acest capitol final!

Finalul cărții este un prilej de meditație pentru fiecare dintre noi. Ține cont de aceste gânduri finale ale autorului și profită de ele pentru a-ți trăi viața cât de frumos poți:

Cicero spunea că a studia filosofia înseamnă a învăța să mori.

Cartea de față a fost, în mare parte, despre cum să trăiești frumos. Dar, pentru a reuși asta, trebuie să știi și cum să mori frumos. Pentru că, de fapt, este vorba despre același lucru. Moartea este punctul în care cele trei domenii studiate în aceste pagini se reunesc.

Trebuie să învățăm să ne gândim clar și rațional la soarta noastră.

Trebuie să găsim semnificația spirituală și bunătatea cât suntem în viață.

Trebuie să avem grijă de vasul care ne este adăpost pe această planetă, altfel, vom fi nevoiți să îl părăsim mai devreme.

Moartea este sfârșitul tuturor lucrurilor: al minții, al sufletului și al corpului nostru, într-o liniște sufletească finală, permanentă.”

Stoc
Stoc În stoc
Preț
Preț 47.00 RON
Discount
Discount 23%
Preț final
Preț final 36.19 RON
I.S.B.N.
I.S.B.N. 978-606-913-868-7
×

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie review-uri

×

Coșul de cumpărături

Titlul
Preț RON
-%
Redus RON
 
Subtotal
Șterge
produs(e) în coș, preț total:

Sugestie: Rotiți telefonul pentru a vedea mai multe detalii

Continuă cumpărăturile Golește coșul Finalizează
×

Adăugat în coș

Titlul
Preț
Redus
Preț final

Sugestie: Rotiți telefonul pentru a vedea mai multe detalii

Continuă cumpărăturile Vezi coș