Prima pagină - Usturoiul – plantă miraculoasă
Top 50 vânzări | Noutăți pe site | Cărțile ADEVĂR DIVIN | Discount până la 50%! | În viitor | Contact 
 Top 50 vânzări 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
la newsletter-ul Editurii Adevăr Divin!
Cumpărături
Coșul este gol
3768 produse pe stoc
  Domenii
  • Alimentație și naturism
  •   - Agricultură
      - Diete
      - Fitoterapie
      - General
      - Grupele sanguine
      - Medicina naturistă
        - General
        - Homeopatie
        - Valeriu Popa
      - Hrană vie
      - Vindecarea cancerului
      - Vindecarea diabetului
  • Dezvoltare personală
  •   - Automotivare
      - General
      - Eneagrama
      - Legea atracției
        - Colecția Secretul
        - General
      - Relații
      - Sănătate
      - Suflet și spirit
  • Divinație
  •   - Chiromanție
      - General
      - Grafologie
      - I Ching
      - Interpretarea viselor
      - Morfopsihologie
      - Numerologie
      - Simbolistică
      - Tarot
  • Ezoterism
  •   - Alchimie
      - Călătorii astrale
      - Fizica cuantică
      - General
      - Magie
      - Metafizică
      - Rozicrucienii
      - Societăți secrete
      - Spiritism
  • Filozofie
  • Inițiere spirituală
  •   - Copiii cei noi
      - General
  • Inspirație divină
  • Învățături spirituale
  •   - Astrologie
      - Feng Shui
      - General
      - Mudra-e și Mantra-e
      - Tao
      - Șamanism
      - Știință
      - Zen
      - Yoga
  • Maeștri spirituali
  •   - Edgar Cayce
      - General
      - Gurdjief
      - Jakob Lorber
      - Kahlil Gibran
      - O. M. Aïvanhov
      - Osho
      - Masaru Emoto
      - Paulo Coelho
      - Ramana Maharshi
      - Rudolf Steiner
      - S. N. Lazarev
  • Mister
  •   - Anul 2012, 2013 și după ;-)
      - Civilizații dispărute
        - General
        - Atlantida
      - Conspirații
        - General
        - Jan van Helsing
      - General
      - Montauk
      - OZN-uri
      - Piramide
  • Muzică pentru suflet
  •   - Gheorghe Iovu
      - Frederic Delarue
  • Prosperitate și succes
  •   - Bani
      - General
      - Prosperitate
      - Succes
  • Psihologie
  •   - Autism
      - Constelații familiale
      - General
      - Hipnoză
      - Limbajul trupului
      - Metoda José Silva
      - NLP
      - Parenting
      - Psihogenealogie
      - Psihoterapie
      - Puterea cuvintelor
      - Puterea gândului
  • Religie
  •   - Budism
        - Dalai Lama
        - General
        - Hinduism
        - Învățături din Tibet
      - Creștinism
        - Apostoli
        - Arsenie Boca
        - Calendare
        - Evanghelii
        - General
        - Iisus Hristos
        - Învățături ale părinților români
        - Muzică religioasă
        - Nicolae Steinhardt
        - Sfinți
      - General
      - Islamism
      - Iudaism (Kabbala)
      - Shintō
  • Spiritualitate
  •   - Curs de Miracole
      - Dacii
      - General
  • Terapii complementare
  •   - Acupunctură
      - Aromaterapie
      - Atingere Cuantică
      - Ayurveda
      - Bioenergie
        - Aura umană
        - Chakre
        - Corpuri subtile
        - General
      - Cristaloterapie
      - Cromoterapie
      - EFT (Tehnici de Eliberare Emoțională)
      - Gestalt
      - General
      - Hidroterapie
      - Kinetoterapie
      - Magnetoterapie
      - Masaj
      - Meloterapie
      - Qi Gong
      - Radiestezie
      - Reflexologie
      - Reiki
      - Remediile florale Bach
      - Su Jok
      - Terapia craniosacrală (TCS)
      - Urinoterapie
  • Viața de după moarte
  •   - Entități
      - General
      - Viețile anterioare
  • Vindecare spirituală
  •   - General
      - Karma
      - Îngeri
      - Spiritele naturii
      - Theta Healing
  • Și altele...
  •   - Biografii
      - Cărți de colorat
      - Cărți pentru copii
        - General
        - Preșcolari
        - Religioase
      - Eseistică
      - General
      - Ficțiune
      - Hobby / Timp liber
      - Istorie
      - Memorii
      - Non Ficțiune
      - Poezie
      - Reviste
      - Romane
      - Suport de pahar
    - Top 50 vânzări
    - Noutăți pe site
    - Cărțile ADEVĂR DIVIN
    - În viitor
    - Lista produse
      Despre noi
    • Contact
    • Datele firmei
      Site-uri prietene
    Abraham-Hicks.com
    Despre îngeri cu Doreen Virtue
    Reiki - Aurelian Curin
    Cursuri și Terapii cu Daniela Cumpănici
    Psiholog Elisabeta Vultur
    Artist fotograf:
    portret, studio, evenimente în Brașov

    www.FotoMars.ro

     
     
    Usturoiul – plantă miraculoasă
    Rețete și leacuri

    » Coperta
    Una dintre cele mai vechi plante cultivate pe pământ, usturoiul și-a menținut dintotdeauna atât calitățile gastronomice, cât și proprietățile terapeutice.
    Afișat de 14667 ori.
    Cotație articol: bun (3.5/5; 2 voturi)
    NeinspiratMediocruMediuBunExcelent



    •Preț raft:10.00 RON
    •Reducere:5%
    •Preț site:9.50 RON *
    Contact
    Descriere Cuprins Fragmente Condiții de livrare

    Capitolul 1

    PUȚINĂ ISTORIE

     

    Trebuie să coborâm pe treptele timpului ca să găsim originea acestui mic bulb atât de vestit. După cum susțin majoritatea scrierilor pe această temă, se pare că a apărut pentru prima dată în zona Mării Caspice, la frontiera dintre Europa și Asia, iar din Asia Centrală a găsit apoi condiții favorabile pentru a se răspândi în lume – la început, în stare sălbatic㠖 către Grecia, Egipt, Orientul asiatic, China, Afganistan și India. Întrucât planta se adaptează foarte ușor atât la o climă mai rece, cât și la una ceva mai caldă, a putut fi exportată ușor de popoarele nomade, de exploratori și cuceritori, precum și de negustorii care au circulat, de peste 6 000 de ani, între Marea Caspică și Italia, din China în Egipt, creându-se astfel „drumul usturoi ului” .

    Prezența usturoiului în America se datorează lui Cristofor Columb. Usturoiul a ajuns în Republica Dominicană în preajma anului 1492 și apoi în America de Sud și în America Centrală. În America de Nord se constată o oarecare întârziere față de celelalte continente, căci abia în secolul al XIX-lea micuța plantă a fost popularizată de mexicani, în esență, prin arta lor culinară, astăzi recunoscută la nivel mondial.

    Este o epocă foarte târzie pentru istoria usturoiului, căci primele atestări scrise ale utilizării acestei plante se găsesc în sanscrită, cu aproximativ 3000 de ani î.Hr., la sumerieni, care făcuseră din usturoi unul din principalele lor alimente. În aceeași perioadă, chinezii utilizau și ei usturoiul pentru a îmbunătăți savoarea mâncărurilor. În India, descoperim texte despre usturoi în Veda, cartea sacră a hinduismului, în preajma anului 1 800 î.Hr.

    Usturoiul ocupa deja un loc privilegiat în cadrul civilizațiilor străvechi. Astfel, în Egipt, era distribuit cu mărinimie, împreuna cu o bucată de pâine, celor care construiau piramidele, căci cățeii cu miros specific aveau reputația că sporesc puterile și rezistența, vitalitatea și energia lucrătorilor. Constructorii de piramide au refuzat chiar la un moment dat să mai muncească, atunci când importurile au scăzut și rațiile lor de mâncare au fost diminuate, ajungând uneori chiar la o adevărată penurie. Această încetare a lucrului, planificată de sclavi și de toți ceilalți muncitori remunerați, a fost probabil prima adevărată grevă din istoria omenirii!

    Da, usturoiul era ceva mai mult decât un aliment de bază, căci i se recunoșteau deja puterea de a proteja împotriva anumitor boli și capacitatea de a întări forța și rezistența organismului. Așadar, era foarte avantajos să fie oferit sclavilor și salahorilor. Datorită consumului zilnic al acestui aliment „medical și magic”, muncitorii erau stirnulați mental și întăriți fizic. Și atunci puteau să depună cu adevăratele mai susținute eforturi pentru înălțarea uneia din cele șapte minuni ale lumii.

    Oare să fi contribuit usturoiul la construirea piramidei lui Kheops datorită efectului său stimulativ? Kheops, rege al Egiptului din dinastia a IV-a, a fost încoronat în anul 2 600 î.Hr., iar piramida, care are 147 m, are o scară îndreptată spre cer pentru a permite acestui mare faraon să se înalțe alături de zeii pe care îi venera și să obțină un loc de onoare în viața de după moarte. Indiferent cum ar fi fost, usturoiul tace a parte din uzanțele și obiceiurile egiptene, iar piramidele ne oferă o dovadă incontestabilă: urme de usturoi au fost găsite în piramida lui Kheops, precum și în alte piramide mai mici de la Giseh, printre care și cele ale fiilor lui, Khefren și Mykerinos, clădite din porunca lui.

    Mai mult chiar, anumite inscripții descoperite în piramida lui Kheops vorbesc despre cantitățile uriașe de usturoi, de ridiche neagră și ceapă împărțite sutelor de mii de muncitori care au participat, timp de 20 de ani, la construcția piramidei. Se spune că în fiecare zi pe acest uriaș șantier munceau o sută de mii de oameni pentru a înălța această minune a lumii, așezând la locul lor, în fiecare zi, 200 de blocuri de piatră. Cantitățile de usturoi, inscripționate cu litere egiptene pe peretele piramidei lui Kheops și oferite muncitorilor, reprezintă o valoare de 1 600 de talanți sau 40 de tone de argint, ceea ce echivalează, astăzi, cu aproximativ ... 2 milioane de dolari!

    Usturoiul era în același timp mâncarea, stimulentul și salariul celor pe care romanii îi porecliser㠄mâncătorii de usturoi”. Acest aliment contribuia mult mai eficace decât o lovitură de bici, în special, la sporirea randamentului forței de muncă!

    Așadar, egiptenii aveau o oarecare venerație pentru usturoi; îi reproduceau imaginea în morminte. Antropologii au descoperit, de altfel – și continuă să mai descopere! –, pe sarcofage, hieroglife și reprezentări grafice ale acestei plante cu reputație magică. Usturoiul își avea locul și în arta mumificării. Cultul pe care egiptenii îl dedicau usturoi ului ca simbol religios se concretiza, între altele, într-un obicei, astăzi devenit desuet, de a depune jurământ „pe cățelul de usturoi”.

     

    Odată cu plecarea lor din Egipt, în timpul Exodului, în preajma anului 1 250 î.Hr., evreii, urrnându-l pe Moise în deșert, au fost nevoiți să renunțe la câteva dintre bunurile lor cele mai de preț, inclusiv la usturoi. Cartea Numerilor (a patra din primele cinci care constituie Tora), 11.5, relatează că evreii se gândeau cu oarecare nostalgie la el: „Ne aducem aminte de [ ... ] castraveți, de pepeni, de praz, de ceapă și de usturoi.”!

    După aceea, indiferent unde s-au aflat, evreii au cultivat usturoi. Era, firește, un aliment de bază, dar era folosit de ei și cu multe alte funcții în afară de aceasta inițială. Considerau că usturoiul are puterea de a activa organismul și de a regenera vigoarea sexuală, nu numai sub aspectul creșterii dorinței, ci și în ceea ce privește fecunditatea. Usturoiul era întrebuințat așadar ca afrodiziac – pentru calmarea dorinței sexuale se recomandau alimente dulci, cum ar fi pepenele. Evreii îl foloseau în egală măsură pentru a combate ciuma și orice fel de infecție; de asemenea, îl aplicau pe răni, deoarece se știa că are efect cicatrizant.

    Urmărind mai departe, pe firul timpului, evoluția usturoiului, vom descoperi că grecii vedeau, la fel ca și evreii, în usturoi un remediu împotriva ciumei. Vechii greci și romani prescriau și ei usturoiul ca tratament pentru numeroase afecțiuni. Era utilizat atât pentru combaterea constipației, cât și pentru virtuțile sale afrodiziace. Această calitate atribuită usturoi ului pare să fie universal recunoscută de-a lungul secolelor. Utilizările cunoscute deja din Egipt s-au perpetuat la greci și la romani pe parcursul întregii antichități.

    În Grecia Antică, „trandafirul care pute”, cum mai era supranumit usturoiul, era recunoscut pentru virtuțile sale medicinale. Hipocrat, părintele medicinei, recomanda și el usturoiul, cu 400 de ani î.Hr., pentru tratarea diverselor afecțiuni intestinale, infecții, dureri de dinți, răni de tot felul, dureri de piept sau ciumă. Cât despre filozoful Aristotel, acesta sugera, în anul 350 î.Hr., să se folosească usturoiul ca laxativ sau ca remediu împotriva hidrofobiei. Dar nu-l recomanda pentru ochi.

    Cu toate aceste virtuți care i-au fost atribuite de-a lungul anilor, planta era consumată în special de muncitori, de țărani și de soldați, de aceea a fost curând asociată cu clasele inferioare ale societății. S-a mers până acolo încât, la un moment dat, s-a interzis accesul în templu persoanelor care mâncaseră usturoi. Mirosul persistent care se degaja din respirația și, din transpirația celor care mâncau usturoi era considerat vulgar de către clasele superioare, astfel că aristocrația vremii a început să disprețuiască usturoiul. În preajma anului 200 î.Hr., un medic grec pe nume Galien, l-a supranumit „antidotul săracilor”. Poetul Horațiu, cam prin anul 50 î.Hr., aderase și el la mișcarea
    snobilor care nu agreau cățelul de usturoi cu miros pătrunzător și a scris despre el că era „mai veninos decât cucuta”. Această apreciere este cel puțin severă, căci cucuta este o plantă toxică din care se extrage o otravă cu același nume!

    Probabil că romanii nu împărtășeau această părere, căci au răspândit usturoiul în toată Europa. Într-adevăr, medicina romană descoperise puterile tămăduitoare ale micului bulb binefăcător prin intermediul tradițiilor egiptene și păstrase principalele rețete pe care apoi le-a răspândit în Spania, Franța și Anglia. De altfel, în Spania, usturoiul avea și o utilizare aparte, care nu se mai întâlnește la alte popoare: se introducea usturoi în nările catârilor și cailor care sufereau de lipsă de oxigen.

    Pretutindeni în Europa se perpetua utilizarea sa preventivă și terapeutică; de exemplu, în timpul epidemiilor de ciumă, se recomanda să se mestece un cățel de usturoi pentru a se imuniza organismul împotriva acestei boli. Toate virtuțile atribuite usturoi ului au făcut ca acesta să se implementeze rapid în deprinderile alimentare ale oamenilor din Evul Mediu.

    Pe vremea lui Mahomed (570-632), usturoiul era foarte recomandat, devenind un condiment preferat pe masa marilor califi din Bagdad. Nici cultura musulmană nu scapă de numeroasele superstiții legate de binefacerile cățel ului miraculos de usturoi. Credințele islamice susțin că usturoiul are o origine demonică. Părăsind Grădina Edenului, Satan ar fi lăsat, se spune, urme de picioare pe pământ și din urmele piciorului stâng crescuse bulbul magic, de unde și virtuțile așa-zis „satanice” atribuite ulterior usturoiului de către musulmani. Înțelegem cu atât mai bine de ce locurile de rugăciune erau interzise celor care consumaseră usturoi. Originea sa demonică și respirația marcată de mirosuri specifice și puternice a celor care obișnuiau să mănânce în mod regulat usturoi au dus la interzicerea lui în locurile sfinte. Dar pretutindeni virtuțile lui au rămas necontestate și au fost împărtășire de populații întregi. Numeroase personalități din Evul Mediu erau convinse de binefacerile lui. Carol cel Mare, regele francilor, impusese cultura usturoiului în toate grădinile sale pentru a-i incita pe apropiații lui să-l imite. Astfel, usturoiul a devenit o plantă nelipsită din toate grădinile de legume și zarzavaturi ale Evului Mediu.

    Între secolul al VIII-lea și secolul al XI-lea, vikingii, vestiți pentru talentele lor de navigatori, au transportat usturoiul în timpul numeroaselor lor expediții. Înainte de a pleca, aveau grijă să ia cu ei câțiva căței miraculoși de usturoi care aveau o dublă utilizare: ca hrană și ca remediu împotriva numeroaselor maladii de care erau afectați adesea marinarii.

    Constatăm așadar că, indiferent de epocă, toți cei care au călătorit au transportat cu ei și au răspândit usturoiul dintr-o țară în alta. Se pare, de asemenea, că soiurile încrucișate care au reapărut în Europa, după ce usturoiul fusese deja introdus cu câteva secole mai devreme, au contribuit la popularizarea celui introdus pe teritoriul european de romani încă din Antichitate. Micul bulb a devenit atât de popular, încât nobilii invitați la banchetele regale erau îndemnați să compună versuri în onoarea lui.

    Nici cei mai mari autori nu au ocolit în scrierile lor această plantă atât de apreciată. Scriitorul italian Boccaccio (1313-1375) relatează în Decameronul că un tânăr recurge la usturoi ca să-și seducă iubita. Se povestește, într-adevăr, că pretendentul îi trimisese iubitei sale usturoi ca s-o cucerească și, oricât de uimitor ar părea, inițiativa lui este încununată de succes! Autorii nu sunt însă întotdeauna unanimi. De exemplu, Cervantes, autorul romanului Don Quijote, recomanda „să nu mâncați nici ceapă, nici usturoi, căci mirosul lui vă va trăda obârșia de țăran”. În anul 1300, oricine îndrăznea să se prezinte la curtea lui Alfonso de Castilia mirosind a usturoi era alungat imediat și nu mai avea voie să vorbească cu ceilalți curteni timp de o săptămână. Usturoiul se pare că nu era pe placul stomacurilor sensibile ale burghezilor, obișnuiți cu o bucătărie foarte fină, ci mai mult al stomacurilor robuste și rezistente ale muncitorilor. Dar această opinie n-a împiedicat utilizarea usturoiului în bucătăria spaniolă, unde este apreciată în mod deosebit savoarea aparte oferită de acest condiment.

    Nu am găsit niciun fel de scrieri la chinezi. Cu toate acestea, de câteva secole, usturoiul și-a găsit deja locul printre condimente în bucătăria acestei țări i se atribuiau și calități de agent de conservare pentru carne. Cu toate acestea, se pare că abia în secolul al XIII-lea chinezii au descoperit virtuțile terapeutice ale usturoiului pentru toate problemele principale legate de sistemul digestiv, indiferent că este vorba de ficat (bilă) sau de stomac (aciditate). Planta medicinală servea, de asemenea, și pentru combaterea problemelor renale și i se atribuiau calități de

    Pag. 7 – 13


    A apărut în: 2013-03

    Fii primul care își spune opinia!

    e-Mail-ul dvs.
    Numele dvs.
    Mesajul:


     Cele mai noi 9 articole la ,,Alimentație și naturism“ -> ,,Medicina naturist㓠-> ,,Homeopatie“ 
    Organonul medicinei
    Ghidul fundamental pentru înțelegerea și practicarea homeopatiei
    Plante medicinale pentru o viață sănătoasă
    Cum sa prepari si sa folosesti remedii din plante pentru vitalitate si longevitate
    Pacientul, nu tratamentul
    Homeopatia, o provocare
    Utilizarea plantelor în tratarea bolilor (Colecția Sănătate fără medicamente nr. 2)
    Ghid practic pentru tratarea tulburărilor și afecțiunilor întregii familii
    Germeni și vlăstari
    Surse de sănătate și energie
    Vezi toate articolele de la domeniul ,,Alimentație și naturism“ -> ,,Medicina naturist㓠-> ,,Homeopatie“
     Cele mai noi 9 articole la Editura: Lider  
    Cele 4 legăminte ale succesului
    Înțelepciune toltecă
    Cele 4 legăminte ale fericirii
    Înțelepciune toltecă
    Schimbă-ți viața
    Renunță la trecut, bucură-te de prezent, visează la viitor
    Zodiac erotic
    Astrologie între cearceafuri
    Vezi toate articolele de la Editura: ,,Lider“


    Cele mai noi cărți ADEVĂR DIVIN

    Noutăți pe site


    Retipăriri

     
     
    Executat în 1.2140 secunde
    Sugestie: Apăsați CTRL+D pentru a adăuga acest site la favorite.