Alimente funcționale, suplimente alimentare și plante medicinale
| Constantin Banu a coordonat teze de doctorat în specialitățile: Tehnologii și echipamente în industria alimentară, Biotehnologii în industria alimentară. |
32.70 32.05 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Activitatea sa de cercetare s-a materializat în apariția a numeroase titluri și publicații: cărți și tratate, manuale, îndrumare de laborator, îndrumare ele proiectare, sinteze documentare, lucrări științifice publicate integral în volumele unor anale, simpozioane naționale și internaționale, lucrări publicate integral în reviste de specialitate, lucrări științifice publicate în străinătate, lucrări științifice susținute, brevete de invenții și inovații, contracte de cercetare științifice. Pentru întreaga sa activitate didactică, pedagogică și de cercetare a primit diverse distincții: premii, diplome de onoare, de excelență și de merit. |
Cuprins:
PREFAȚÃ 1.ALIMENTE CONVENȚIONALE 1.1. Definiții și funcții 1.2. Clasificare 1.3. Nutrimente majore aduse de alimentele convenționale 2. PRODUSE ALIMENTARE DESTINATE UNOR SCOPURI ALIMENTARE PARTICULARE 2.1. Preparate pentru sugari și preparate pentru continuare 2.2. Alimente pe bază de cereale și baby-foods pentru sugari (sub 12 luni) și copii mici (1 – 3 ani) 2.3. Produse alimentare utilizate În diete hipocalorice pentru scăderea în greutate 2.4. Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale 2.5. Adaosuri pentru produse destinate unei alimentații speciale 3.ALIMENTE FUNCȚIONALE 3.1. Definiții 3.2. Substanțele biologic active care definesc un aliment funcțional 3.3. Rolul alimentelor funcționale 3.3.1. Dezvoltarea și creșterea organismului 3.3.2. Reglarea proceselor metabolice de bază 3.3.3. Apărarea organismului față de stresul oxidativ 3.3.4. Fiziologia cardiovasculară 3.3.5. Fiziologia gastrointestinală 3.3.6. Performanța cognitivă și mentală 3.3.7. Performanța fizică 3.4. Tehnologii folosite pentru optimizarea biocomponentelor funcționale 4.EXEMPLE DE ALIMENTE FUNCȚIONALE 4.1. Alimente funcționale de origine animală 4.1.1. Probiotice și produse lactate probiotice 4.1.2. Carnea de vită 4.1.3. Peștele 4.2. Alimente funcționale de origine vegetală 4.2.1. Cerealele, produse alimentare funcționale?! 4.2.2. Fructele, alimente funcționale importante 4.2.3. Legume ca alimente funcționale . 4.2.3.1. Legume considerate alimente funcționale 4.2.3.2. Semințe de in, ceaiul și cacao ca alimente funcționale 4.2.3.3. Alte legume cu valoare nutrițională și terapeutică 5. BÃUTURI – CA ALIMENTE FUNCȚIONALE 5.1. Sucuri naturale de fructe 5.2. Vinul, băutură funcțională? 5.3. Berea, băutură funcțională? 5.3.1. Influența consumului moderat de alcool 5.3.2. Rolul alcoolului din bere În prevenirea bolilor cardiovasculare 5.3.3. Rolul acidului folie, vitaminelor B, al proteinelor și al unor elemente minerale în reducerea riscului bolilor cardiovasculare 5.3.4. Acțiunea antioxidantă a unor componenți din bere și modul lor de acțiune 5.3.5. Acțiunea anticancerigenă a unor componenți din bere 5.3.6. Consumul de bere și osteoporoză 5.3.7. Consumul de bere și obezitatea 5.3.8. Berea – factor benefic pentru sistemul excretor și tractul urinar 5.3.9. Consumul moderat de bere și starea euforizantă a consumatorilor 5.3.10. Consumul moderat de bere și diabetul 5.3.11. Acțiunea antimicrobiană a berii 5.3.12. Alte acțiuni benefice ale consumului de bere 6. SUPLIMENTE ALIMENTARE 6.1. Definiția suplimentelor alimentare 6.2. Necesitatea folosirii suplimentelor alimentare 6.3. Etichetarea suplimentelor alimentare 6.4. Considerații privind consumul exagerat de suplimente 6.5. Vitaminele din suplimentele alimentare 6.6. Substanțele minerale din suplimentele alimentare 7.ALTE SUBSTANȚE FOLOSITE ÎN SUPLIMENTELE ALIMENTARE 8. MODEL DE MANAGEMENT AL RISCULUI ÎN CAZUL SUPLIMENTELOR VITAMINICE ȘI MINERALE 9.PLANTE MEDICINALE ȘI ROLUL LOR ÎN FITOTERAPIE 10. PLANTE AROMATICE ȘI CONDIMENTE FOLOSITE ÎN INDUSTRIA ALIMENTARÃ ȘI FITOTERAPIE 11.DETOXIFIEREA ORGANISMULUI 11.1. Scurt cuvânt înainte 11.2. Mecanisme de detoxifiere a organismului BIBLIOGRAFIE |
Fragment:
CAPITOLUL 1 1.1 Definiții și funcții
• funcția primară de a asigura organsimului nutrienții necesari 1.2 Clasificare Conform Codex Standard 192/1995 alimentele convenționale se clasifică astfel: CAPITOLUL 2 Alimentele pentru scopuri nutriționale particulare sunt alimentele care prin compoziția lor specială respectiv prin procesul de fabricare se deosebesc de produsele alimentare destinate consumului normal, sunt pretabile pentru scopuri nutriționale și sunt comercializate astfel încât să se indice utilizarea lor. Un aliment destinat unui scop nutrițional particular se adresează anumitor personae ale căror procese digestive și metabolice sunt modificate, respectiv unor categorii de personae care sunt în condiții fizioloice speciale. • preparate pentru sugari și preparate de continuare 2.1 Preparate pentru sugari și preparate de continuare Preparatele pentru sugari sunt produsele alimentare destinate utilizărilor nutriționale speciale ale sugarilor în primele 4-6 luni de viață și care satisfac cerințele nutritive ale acestei categorii de persoane. Preparatele de continuare sunt produsele destinate utilizărilor nutriționale la copii cu vârsta mai mare de 4 luni și care reprezintă progresiv principalul element lichid al acestei categorii de persoane. 2.2 Alimente pe bază de cereale procesate Aceste alimente fac obiectul Directivei Comisiei 2006/125/EC și sunt clasificate astfel: • cereale simple care sunt sau trebuie reconstituite cu lapte sau alt lichid nutritiv 2.3 Produse alimentare utilizate în diete hipocalorice pentru scăderea în greutate Produsele de acest gen au o compoziție specifică și înlocuiesc parțial sau total dieta zilnică dacă sunt folosite conform instrucțiunilor. Aceste alimente se împart în două categorii: • produse prezentate ca înlocuitori ai unei diete zilnice complete |