Un stomac sănătos, o viață sănătoasă
Creierul nostru nu e singurul căpitan al vasului.
Se știe că ceea ce simți poate să aibă efect asupra sistemului digestiv.
Descoperim acum că e valabil și invers.
Stomacul nostru este al doilea creier!
CRAMPE, CONSTIPAȚIE, DIGESTIE DIFICILÃ, BALONARE, ARSURI GASTRICE... ATÂTEA STÃRI DE RÃU CARE SUPÃRÃ ȘI CORPUL, ȘI MINTEA.
Autorul, naturopat cu experiență, te invită în această carte:
• Să înțelegi cum funcționează stomacul, atât din punct de vedere fiziologic, cât și emoțional
• Să descifrezi semnalele dureroase pe care le transmite și să acționezi pentru calmarea lor pe termen lung, cu ajutorul a numeroase soluții naturiste
• Să menții un stomac sănătos
• Să faci legătura între starea sufletească de rău și durerile de stomac.
Prefață
9
Introducere 15
Capitolul
1. Stomacul, principalul aliat al sănătății 17
Capitolul 2. Stomacul, „al doilea creier” 35
Capitolul 3. Mă doare stomacul... De ce? 45
Capitolul 4. Tratarea durerilor de stomac cu ajutorul medicinei alopate: limite
și soluții 68
Capitolul 5. Soluții naturale pentru menținerea sănătății abdominale 84
Capitolul 6. Durerile de stomac și durerile sufletului: rolul emoțiilor 131
Capitolul 7. Eliberați-vă de blocajele emoționale aflate la originea durerilor
de stomac 149
Concluzie
173
Glosar 181
Bibliografie 183
1 • Test: Vă cunoașteți bine stomacul?
Testul de mai jos conține câteva afirmații la care trebuie să răspundeți prin „Adevărat” sau „Fals”. Răspunsurile vă vor permite să înțelegeți cum se desfășoară procesul digestiei, astfel încât să evitați durerile abdominale cel mai des întâlnite.
Preparatele tradiționale (cușcuș,
tocăniță etc.) sunt prea grele pentru stomac.
Adevărat □ Fals □
Răspuns: Fals. Preparatele tradiționale sunt de cele mai multe ori ușor de
digerat, deoarece conțin proteine și substanțe feculente. Acestea din urmă sunt
digerate din momentul în care sunt introduse în cavitatea bucală, în timp ce
proteinele (din carne sau pește) le urmează în stomac. încercați să evitați
mâncărurile pregătite cu mult unt sau smântână.
Digestia începe odată cu mestecarea
alimentelor.
Adevărat □ Fals □
Răspuns: Adevărat. De fapt, stomacul își pregătește secre¬țiile din momentul în
care un aliment intră în contact cu limba. Pentru a-i ușura munca, mestecați
foarte bine mâncarea.
Pentru un stomac mai ușor, este
indicat consumul de papaya.
Adevărat □ Fals □
Răspuns: Adevărat. Papaya conține enzime care participă la digerarea
proteinelor. Le puteți consuma la sfârșitul mesei.
Uleiul de măsline este foarte bun
pentru ficat.
Adevărat □ Fals □
Răspuns: Adevărat. Uleiul de măsline este unul dintre rarele uleiuri pe care
ficatul le poate digera. El stimulează chiar vezica biliară și previne calculii
biliari. îl puteți folosi pentru toate alimentele crude.
Vezica biliară este afectată de
mâncărurile prea grase.
Adevărat □ Fals □
Răspuns: Adevărat. Dacă mâncarea este prea grasă (exces de unt, de smântână sau
alimente grase precum rața sau somonul), vezica nu secretă suficiente săruri
biliare. De ase¬menea, pentru a-i ușura munca, consumați preparate cu mai
puține grăsimi.
Fibrele sunt ușor de digerat în
intestine.
Adevărat □ Fals □
Răspuns: Fals. Fibrele nu fac decât să treacă prin tubul digestiv. în același
timp, ele favorizează tranzitul intestinal. Fibrele sunt indispensabile,
fiindcă lipsa lor poate duce la constipație și/sau la procesul de fermentare
digestivă.
O masă prea grea favorizează
intoxicarea corpului.
Adevărat □ Fals □
Răspuns: Adevărat. Intestinele sunt fragile: un fel de mâncare prea greu poate
solicita excesiv bariera intestinală, fragilizând-o; așadar, toxinele vor
ajunge mult mai ușor în corp.
Gustările pot cauza probleme
digestive.
Adevărat □ Fals □
Răspuns: Adevărat. Dacă tubul digestiv primește constant alimente, pereții
intestinelor pot deveni fragili, ceea ce duce la apariția arsurilor gastrice
sau a fermentării intestinale.