Inocență, cunoaștere și uimire (reducere 90%)

Autor:
Autor:
Osho
Editura:
Editura:
Litera

Ce s-a întâmplat cu sentimentul de uimire pe care îl aveam când eram copil?

Învățăturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuți lideri spirituali ai secolului XX, răs­toarnă tiparele clasice de gândire, provocân­du-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor și la un proces de conștientizare de sine.
Inocență, cunoaștere și uimire. Ce s-a întâmplat cu sentimentul de uimire pe care îl aveam când eram copil?

22.50 2.25 RON (Stoc 0)

Detalii:

Învățăturile lui Osho. unul dintre cei mai cunoscuți lideri spirituali ai secolului XX, răs­toarnă tiparele clasice de gândire, provocân­du-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor și la un proces de conștientizare de sine.

Cărțile din seria „Osho” reunesc extrase din răspunsurile lui Osho date discipolilor săi privi­tor la cele mai importante probleme pe care și le pun oamenii interesați de știința transformării de sine și de o spiritualitate adaptată la pro­vocările cotidiene ale vieții contemporane.

„Uimirea este sursa înțelepciunii, uimirea este sursa a tot ceea ce este frumos, și uimirea este sursă a căutării, a adevăratei căutări. Uimirea te conduce în aventura de cunoaș­tere a misterelor vieții.”

„Cunoștințele tale sunt doar o modalitate de a ignora adevărul. Renunță la ignoranță - și la ignoranță nu se poate renunța acumulănd și mai multe cunoștințe. Cunoștințele sunt o barieră în calea cunoașterii.”

„Cu cât înțelegi mai multe, cu atât îți dai sea­ma că stii mai puține. [ ... ] cunoașterea finală este absoluta ignoranță, inocență. puritatea ca de copil.”

• OSHO

Cuprins:

Prefață

1. Ochii uimiți

Nu mai am același sentiment de uimire ca atunci când eram copil. De ce?

Ce-i inocența. ce-i frumusețea?

Vorbești foarte des de uimire și de iubire. Cum este să fii într-o stare de venerație și de inocență copilă­rească față de a fi într-o stare de iubire?

Ce este misticismul?

După tine. care este lucrul cel mai surprinzător în viață?

Care este diferența dintre a te uita și a vedea?

2. Inimi și minți

Simt că știu răspunsurile, atunci de ce permit între­bărilor să devină probleme?

De unde vine prospețimea?

De ce a dezvoltat omul o asemenea complexitate și de ce arată o asemenea neîncredere și suspiciune față de simplitate?

Poți să spui ceva despre misterul feminin?

Din când în când, îmi vine în minte o poveste fru­moasă pe care ai spus-o cu câțiva ani în urmă. Este despre un tânăr care a plecat să caute adevărul și după câteva eșecuri a primit sarcina să aibă grijă de niște vaci. Pornind doar cu câteva pe munte, nu trebuia să se întoarcă până când nu reușea să adune o turmă de o mie de capete. Anii au trecut și, într-o bună zi, omul a auzit vitele spunând: „Suntem o mie’” și într-un final s-a întors acasă, unde oamenii cu greu l-au putut deosebi pe om de animale.

Osho, mi-ar plăcea să te aud spunând mereu poves­tea asta: „Suntem o mie! Suntem o mie!” De ce aceste câteva cuvinte simple mă umplu de emoție și-mi provoacă lacrimi de bucurie? 86

3. Cunoștințele nu sunt totuna cu cunoașterea

Sunt toate cuvintele minciuni?

Poți să spui ceva despre cunoașterea de sine? Asta mă interesează și sunt curios

Pentru mine, cunoașterea s-a transformat în cunoș­tințe, apoi a devenit practica acelor cunoștințe. Chiar și asta a devenit o practică. Comentează, te rog.

Cunoștințele din marile cărți sfinte ale lumii nu sunt de ajutor în găsirea adevărului?

Potrivit unei teorii recente din astrofizică, toți ato­mii care există în corp sau care alcătuiesc lucrurile ce ne înconjoară provin dintr-un circuit cosmic prin care trebuie trecut cel puțin de două ori. Oricum, faptul ăsta nu mă ajută să mă simt parte a cosmo­sului. Ca om de știință, am șansa să trăiesc vreodată misterul?

4. Răspunsurile sunt periculoase

Sunt doar un începător în căutarea realității, poți să-mi definești patru termeni: adevăr, Dumnezeu, spiritual, fapt?

Mintea occidentală pare să-și dorească să reducă totul, indiferent cât de subtil, la cunoscut. Mintea orientală pare să-și dorească să reducă totul, indiferent cât de concret, la necunoscut. Nu ne putem ajuta unii pe alții?

Lucrul ciudat este că toate descoperirile apar din senin, explicațiile științifice sunt alcătuite întot­deauna după, iar ulterior, în conferința în care cer­cetătorul își prezintă de obicei descoperirea, care nu este a lui, o face ca și cum ea ar fi fost o consecință a teoriilor sale, care au fost inventate ulterior. Prin urmare, minte.

Această tendință de a încadra totul, educat fiind ca om de știință, este destul de puternică în mine. Cu toate acestea, miracolul nu poate fi explicat în nici un fel. Se petrece, ce alte dovezi? Cum să îngădui să fii tot mai mult în miraculos, să fii în miracol tot timpul?

înțeleg că spui că intelectul este un obstacol pentru realizarea de sine. Te rog, explică mai departe ce înțelegi prin asta. Am fost foarte interesat să ascult conferințele tale. Departe de a fi nonintelectuale, pot fi descrise ca un adevărat tur de forță intelec­tual. Mai mult, un om de știință nu poate renunța să împărtășească din cunoștințele pe care și-a bazat raționamentele: desigur, raționamentele sale trebuie să fie obiective. Simt că nu te-am înțeles.

5. Vechile obiceiuri dispar cu greu

În ultima vreme, m-am simțit foarte nesigur și mi-am dat seama cât de mult îmi displace necunos­cutul. Apoi am încercat tot felul de lucruri stupide pentru a controla situația. M-am simțit ca și cum aș fi fost închis și, în același timp, am avut sentimentul profund că asta este viața și trebuie să o accept. Îmi este foarte greu să mă observ, și nesiguranța crește și mai mult. Poți să comentezi asta?

Vechile obiceiuri dispar cu greu!

Nu știu cine sunt. Simt că am nevoie de împămân­tare la un anumit nivel. Nu există loc pentru împă­mântare?

Simt că viața este foarte plictisitoare. Ce trebuie să fac?

Cred că devin din ce în ce mai prost! Ce să fac... Este suficient să fiu? Mă simt fără speranță, și asta mă întristează.

6. Precum un copil

Oare sunt copiii atât de inteligenți precum spui că sunt, înainte ca societate a să înceapă să-i dis­trugă?

Vorbești mult de importanța faptului de a fi precum un copil în căutarea spirituală. Dar poți să spui mai mult despre cum este legată inocența copilului de inocența înțeleptului? Este aceeași calitate a inocen­ței în copil și în cel care este un buddha?

Va veni vreodată un moment în care să știm de ce lucrurile stau așa, și nu altfel? 2

Poți să-mi spui, te rog, care-i diferența dintre ino­cență și prostie?

Sunt nou în ceea ce privește învățăturile tale, dar am înțeles că spui (aproximativ, oricum) că toate

cunoștințele din cărți sunt mai degrabă informa­ție, ca urmare inutile și sterile, ce contează este o cunoaștere lăuntrică derivată din experiență, și simțirea, mai degrabă decât intelectul. Atunci de ce publici cărți?

Pentru informații suplimentare

Despre autor

Despre Stațiunea de Meditație Osho

Fragment:

1. Ochii uimiți

Uimirea este sursa înțelepciunii. uimirea este sursa a tot ceea ce este frumos. și uimirea este sursă a căută­rii. a adevăratei căutări. Uimirea te conduce în aven­tura de cunoaștere a misterelor vieții.

Nu mai am același sentiment de uimire ca atunci când eram copil. De ce?

Se întâmplă la mai toți. Cu cât aduni mai multe cunoștințe, cu atât simți mai puțin uimirea. Iar părinții. școlile, universitățile, societatea ... toate te forțează să acumulezi cunoștințe. Tot ceea ce fac este să-ți ofere cunoștințe. Spațiul tău lăuntric devine atât de plin de cunoștințe, încât uimirea dispare, uimirea nu mai încape în tine.

Un copil are privirea plină de uimire. El simte vene­rație, este intrigat de toți și de toate. Lucruri mărunte îl surprind, de aici și bucuria lui explozivă, pentru că viața este o continuă descoperire.

Începi să devii cunoscător - societatea vrea să devii cunoscător. Este nevoie de cunoștințe, cunoștințele sunt foarte utile. Uimirea este periculoasă, pentru că omul care se întreabă este menit să devină fie filosof, fie poet, fie mistic, și aceste trei categorii de oameni sunt inutile pentru societate. Societatea are nevoie de mașini, de mașini îndemânatice – oferindu-ți tot mai multe cunoș­tințe, saturându-te cu cunoștințe, societatea te trans­formă într-un automat, într-un robot. Și cu cât crezi că știi mai mult, cu atât mirarea devine mai imposibilă – dacă știi, cum să te mai miri?

Un copil se miră că pomii sunt verzi. Dar cum poți să te miri? Tu știi că este datorită clorofilei - deși nu știi foarte multe, pentru că poate fi pusă o altă întrebare, de ce cloro­fila face pomii verzi, și o să fii nevoit să ridici din umeri. Doar ai împins puțin întrebarea înapoi. Cu cât ai mai multe cunoștințe, cu atât te miri mai puțin. Dar când uimirea moare în tine, religia moare în tine, pentru că religia constă în uimire și venerație. Cunoștințele demistifică viața și existența, iar religia există numai atunci când viața este un mister. Așa că trebuie să înveți din nou să te miri.

De fapt, o educație corectă nu ar face niciodată așa ceva. Ți-ar oferi cunoștințe, dar nu ar distruge uimirea; așa ar fi educația corectă. Ți-ar oferi cunoștințe, dar te-ar ține în alertă astfel încât nici o cunoaștere să nu poată distruge uimirea. De fapt, dimpotrivă, cunoașterea te poate face să te miri și mai tare.

Copilul nu se poate mira de clorofilă. Dacă ești corect educat, te poți mira de verdele pomilor și poți să te miri și de clorofilă.

Ultimele cuvinte ale lui Albert Einstein au fost: „Toată viața m-am gândit să demistific universul. Dar s-a întâm­plat exact pe dos. Cu cât pătrundeam mai adânc existența, cu atât misterul se adâncea. Mor plin de uimire, mor în uimire”. Dar asta se întâmplă rar; este atributul unui geniu. Geniul este acela care nu permite societății să-l transforme într-un robot: asta este definiția pe care o dau geniului. Toți ne naștem genii, dar oamenii fac com­promisuri foarte repede. Și după ce au făcut compromi­sul, talentul lor dispare, inteligența lor moare. Ajung Să-și vândă sufletul pentru lucruri lumești, pentru lucruri inutile – inutile în sens absolut, ele pot fi utile aici, dar vine moartea și toate acele lucruri îți sunt luate.

Dacă poți muri precum Albert Einstein – nedumerit, plin de uimire, cu rugăciunea în inimă, cu poezia izvo­rând din tine -, ai trăit corect și mori corect. Iar o per­soană care trăiește corect și moare corect este o persoană spirituală. Albert Einstein este mult mai spiritual decât papa de la Vatican și toți acești shankaracharya - mult mai spiritual. Înainte să moară, cineva l-a întrebat: „Dacă v-ați naște din nou și Dumnezeu v-ar întreba, sunt sigur că ați dori să deveniți din nou un mare matematician și fizician”. El a răspuns: „Nu, niciodată! Dacă mi s-ar mai da o șansă, în loc să devin fizician aș dori să mă fac insta­lator. Aș dori să trăiesc o viață obișnuită, anonimă, ca să mă pot bucura de viață fără să-mi stea cineva în cale. Faima, prestigiul, cercetarea - nimic să nu-mi stea în cale, ca să intru într-o comuniune mai profundă cu existența”.

Îți spui: „Nu mai am același sentiment de uimire ca atunci când eram copil. De ce?”

Probabil că ești mare cunoscător.

Un artist începător se duce la impresar în căutare de muncă. Impresarul îl întreabă: „Ce știi să faci?”

Fără nici un cuvânt, artistul își deschide larg brațele, zboară în jurul biroului. iese pe fereastră, trece strada, apoi intră iar pe fereastră aterizând perfect în fața biroului impresarului, pe ambele picioare. „Bine, bine”, spune impresarul. „Imiți păsări. Ce altceva mai știi să faci?”

Asta se întâmplă cu oamenii mari cunoscători. Nimic nu-i mai surprinde. Și dacă Dumnezeu ar sta în fața lor, ei i-ar spune: „Bine, bine, ești Dumnezeu. Altceva?”

Renunțați la cunoștințe.

Impresarul Maxie Doldum a fost abordat odată de un om la teatrul său.

„Am pentru dumneavoastră un număr unic”, i-a spus omul. „Londra o să ia teatrul cu asalt. Tot ce trebuie să faceți este să puneți zece mii de lire în con­tul soției mele și o sinucid pe scena teatrului dumneavoastră.”

Cumva uluit, Maxie a cântărit oferta. „Hm, interesant”, a spus el într-un târziu. „Dar ce o faci la bis?”

Există oameni atât de preocupați de lucrurile practice, încât întreaga lor gândire constă în lucruri utile. El în­treabă: „Dar ce o să faci la bis?” Oamenii au devenit atât de preocupați de lucrurile lumești - utile, comode, prac­tice - încât nimic nu-i mai surprinde, nimic nu le mai zgu­duie conștiența. Merg precum somnambulii. Trandafirii înfloresc, ei nu-i văd, sunt orbi. Păsările cântă în zori, ei nu le aud, sunt surzi. Și-au pierdut în întregime sensibili­tatea. Au devenit într-atât de inerți, de plictisiți, încât nimic nu-i mai face să danseze, nimic nu le mai aduce un cântec pe buze, nimic nu le mai luminează pașii. Vinovată de asta este acumularea de cunoștințe.

într-o lume mai înțelegătoare, tot ți s-ar oferi cunoș­tințele, dar ai fi învățat și cum să-ți protejezi capacitatea de a te întreba. Nu ți-ar fi ucisă poezia, zdrobită sub povara cunoștințelor. Într-o universitate adevărată, doar jumătate din timp ar fi dedicată obiectivelor practice, iar cealaltă jumătate ar fi dedicată celor nepractice: poezia, muzica, pictura, dansul, meditația, rugăciunea. Sau pur și simplu relaxării sub un copac, doar statului în liniște sub un copac, fără a face nimic! Jumătate din timpul de la școală, de la colegiu, de la universitate trebuie dedicat activităților neutilitare, făcute fără nici un scop, doar din pură plăcere. De abia pe urmă o să avem pe lumea asta o ființă umană întreagă.

Până acum, am avut două feluri de oameni: unul materialist, sută la sută utilitarist. Celălalt este călugărul, sută la sută neutilitarist. Ambii sunt dezechilibrați, amândurora le lipsește câte ceva. Călugărului îi lipsesc frumusețile lumii – frumusețea relațiilor, frumusețea oamenilor. Călugărul este sărac, spiritualmente sărac, deoarece îi lipsesc toate experiențele care îmbogățesc viața, iubirea, prietenia, vrăjmășia, furia, compasiunea; îi lipsește toată această diversitate ce îmbogățește sufletul. El este doar un spațiu gol. un fel de pânză albă, nimic nu este pictat pe ea, este spiritualmente sărac.

Pag. 19 – 23

Preț
Preț 22.50 RON
Discount
Discount 90 %
Preț final
Preț final 2.25 RON
I.S.B.N.
I.S.B.N. 978-606-686-691-0
Caracteristici:
Numărul de pagini
Numărul de pagini 239
Formatul în cm. (l x L)
Formatul în cm. (l x L) 13 x 20
I.S.B.N.
I.S.B.N. 978-606-686-691-0
Traducerea
Traducerea Vlad T. Popescu
Titlul original
Titlul original Innocence, Knowledge and Wonder. What Happened with the sense of Wonder I Felt as a Child?
Publicat online
2021-11-12
Afișat de
22555 ori
Apreciere
Recomandări: În curând
Adevăr Divin ▷ Librăria
divin.ro
×

Coșul de cumpărături

Titlul
Preț RON
-%
Redus RON
 
Subtotal
Șterge
produs(e) în coș, preț total:

Atenție: acest site este în teste și pot exista erori!

Sugestie: Rotiți telefonul pentru a vedea mai multe detalii

Continuă cumpărăturile Golește coșul Finalizează
×

Adăugat în coș

Titlul
Preț
Redus
Preț final
×

Recomandate

41.00 36.90 RON

Carduri CELE PATRU LEGĂMINTE

94.00 84.60 RON

Puterea (Secretul Cartea 2)

11.71 RON

Tarotul Lenormand

60.00 54.00 RON

Theta Healing

72.00 64.80 RON

Corpul nu uită niciodată

85.00 76.50 RON

Opere complete (Neville Goddard)

106.00 95.40 RON

Iubește realitatea exact așa cum este

58.00 52.20 RON

Vrăjitoarea verde

52.00 46.80 RON

Sucul de țelină (Medium medical)

259.00 233.10 RON

Curs de Miracole

158.00 142.20 RON

Vindecare prin detoxificare (Medium Medical)

43.00 38.70 RON

Efectul Umbrei

85.00 76.50 RON

Terapia Teta – Boli și afecțiuni

29.00 26.10 RON

Femei puternice

91.00 81.90 RON

Floarea vieții, volumul I

64.00 57.60 RON

Carduri de înțelepciune: Un set de 64 de carduri

31.00 27.90 RON

Zece mesaje pe care îngerii tăi doresc să le cunoști

57.00 51.30 RON

Vindecarea traumelor din trecut

39.00 35.10 RON

Am murit și m-am descoperit pe mine însămi

46.00 41.40 RON

Puterea este în interiorul tău

Atenție: acest site este în teste și pot exista erori!

Sugestie: Rotiți telefonul pentru a vedea mai multe detalii

Continuă cumpărăturile Preview Coș