Dieta antiîmbătrânire
Cele mai bune alimente în 40 de rețete

Numeroase studii științifice, printre care și cel realizat asupra centenarilor din insula japoneză Okinawa, subliniază că o nutriție corectă promite organismului ani lungi și sănătoși. Modul în care ne alimentăm ne influențează, așadar, nivelul de energie, de vitalitate, dar și calitatea vieții.
Cartea de față vă invită să descoperiți tactici de succes referitoare la alimentația ideală, la hrana pe care trebuie să o evitați și la depoluarea alimentară, dar și secretele fierberii nontoxice, rolul esențial al acizilor grași sau semnificația reducerii numărului de calorii.
Și care să fie plăcerea cea mai mare? Ei bine, este aceea de a intra în bucătărie înarmați cu 40 de rețete antiîmbătrânire, seducătoare și simple, care previn efectele radicalilor liberi. De asemenea, în această abordare echilibrată împotriva îmbătrânirii, veți afla că mâncatul sănătos este cel mai bun antidot împotriva uzurii. Iar îmbătrânirea devine facultativă.
Introducere 9
Să înțelegem mai bine procesul îmbătrânirii 11
Alimentația antiîmbătrânire
Regula nr. 1: Adoptarea regulilor de bază ale alimentației antiîmbătrânire 17
Regula nr. 2: Eliminați alimentele nocive 22
Regula nr. 3: Gestionarea gătirii cu precauție 28
Regula nr. 4: Regenerarea cu hrană vie 32
Regula nr. 5: Alegerea corectă a grăsimilor 39
Regula nr. 6: Depoluarea alimentației 44
Regula nr. 7. Mai puține calorii înseamnă o viață mai lungă 49
Pregătiți-vă cum se cuvine: ce puneți în coșul de cumpărături 55
40 de rețete antiîmbătrânire 61
Bibliografie 146
Indice de rețete
SUPÃ RECE DE BROCCOLI 62
CARPACCIO DE AVOCADO ȘI LÃMÂIE PE PAT DE RODIE 64
SUPÃ CREMÃ DE VINETE 66
SUPÃ CREMÃ DE ARDEI ROȘU ȘI NUCI PECAN 68
LASAGNA DE ALGE NORI ȘI ROȘII CONFIATE 70
PIURE DE SOIA NEAGRÃ ASEZONATÃ 72
SUPÃ CREMÃ DE MORCOVI, CU SCORȚIȘOARÃ Șl CHIMION 74
CREMÃ DE DOVLEAC CU CASTANE 76
DOVLECEI RAȘI CU LÃMÂIȚÃ 78
CARPACCIO DE SFECLÃ CU GUACAMOLE ROȘU 80
SALATÃ PROASPÃTÃ DE CIUPERCI 82
ROȘII CONFIATE 84
BUDINCÃ CU AVOCADO ȘI ROȘII CONFIATE 86
PUI CU SIROP DE AGAVE 88
SOMON CU PESTO 90
PAPIOTE DE CREVEȚI CU SPARANGHEL 92
MACROU CU AROME MAROCANE 94
MERLUCIU PE PAT DE CUȘCUȘ DIN CONOPIDÃ 96
TOFU, RIDICHE NEAGRÃ ȘI CEAPÃ VERDE 98
CURCAN CU CACAO 100
TERRINÃ DE IEPURE CU SMOCHINE 102
COD PE PAT DE VINETE 104
SAINT JACQUES CU LÃMÂIE VERDE 106
COD NEGRU VANILAT 108
FOIE GRAS CU CASTANE 110
CARPACCIO DE VIȚEL CU ROȘII CONFIATE 112
SCOICI A LA JAPONAISE 114
PIEPT DE RAȚÃ CU FENICUL PROASPÃT 116
MIDII MARINATE 118
SOMON CU STAFIDE 120
FONDANT CU CIOCOLATÃ ȘI VANILIE 122
CARPACCIO DE PAPAYA 124
FRUCTE ROȘII CU MIGDALE ȘI COCOS 126
MOUSSE DE MERE ȘI CURMALE 128
TARTE CU ALUNE 130
SMOOTHIE VERDE 132
SMOOTHIE ANTIOXIDANT 134
SMOOTHIE IUTE DE ANANAS 136
SMOOTHIE CU PRUNE USCATE ȘI GHIMBIR 138
SMOOTHIE DIN MANGO ȘI LÃMÂIE VERDE 140
Regula nr. 2: Eliminați alimentele nocive
Alimentele familiare din peisajul nostru
— dulciurile, lactatele, cărnurile, zahărul și semipreparatele — au consecințe
nefaste, în ceea ce privește longevitatea. Acestea sunt delicioase la gust, dar, odată consumate, urmările lor nu sunt
deloc de trecut cu vederea. Corpul nostru nu este echipat să facă față unor
asemenea produse, responsabile pentru procesul inflamator. Prin urmare,
afectează sistemul imunitar care deja nu mai funcționează la fel de bine, pe
măsură ce înaintăm în vârstă, iată ce trebuie să dispară din farfuriile
voastre...
Laptele
Este prezentat și promovat ca un aliment
sănătos și ca sursă supremă de calciu, însă calciul are o puritate
înșelă-toare. Laptele nonbio de vacă conține pesticide, hormoni, vaccinuri —
elemente total contraindicate dacă vrem să fim sănătoși și să trăim mult. în
plus, duce la dezvoltarea unei intoleranțe majore la lactoză și la proteinele
din lapte. Lactoza declanșează inflamații (probabil corelate cu cancerul de sân
și bolile cardiovasculare). Cu un conținut ridicat de materii grase, laptele
duce la creșterea colesterolului și a grăsimilor în sânge. De asemenea, crește
nivelul de aciditate al organismului, favorizând instalarea osteoporozei. De
altfel, în țările din nordul Europei, unde se consumă foarte mult lapte, se
înregistrează cele mai multe cazuri de osteoporoză. în schimb, în Africa sau în
Asia, unde consumul de lapte este unul ocazional, există mult mai puține
cazuri. în ceea ce privește calciul din lapte, absorbția sa de către organism
este atât de slabă, încât merită mai degrabă să alegeți fructele și legumele. Există
mai mult calciu în 12 g varză chinezească decât într-un castron cu lapte, fiind
și mai bine absorbit. De fapt, dacă alimentația este foarte acidă (așadar,
foarte bogată în proteine), calciul este evacuat prin fecale; în schimb, dacă
este mai alcalină (bogată în fructe și legume), calciul se va fixa de oase. Nu
în ultimul rând, nu avem un stomac așa cum îl au vitele, astfel încât să
beneficiem de toate calitățile laptelui.
Iată și câteva alimente bogate în
calciu: migdale, susan negru, alge, floarea-soarelui, varză, sardine, dar și
anumite tipuri de apă minerală.
Carnea roșie
Deși proteinele animale sunt esențiale
pentru o alimentație antiîmbătrânire, grație aportului lor de aminoacizi, fier
și vitamina Bl2, trebuie să fim atenți totuși de unde provin. Carnea roșie,
bogată în grăsimi saturate, nu este cea mai fericită alegere și nici nu este
indispensabilă. Grăsimile saturate favorizează bolile cardiovasculare și
amplifică procesele inflamatoare. De altfel, persoanele care consumă multă
carne roșie au surplus de exces de fier, care este o sursă de radicali liberi. În
plus, pesticidele, antibioticele, anabolizanții de hormon de creștere și poluanții
industriali pe care aceste cărnuri le conțin se comportă adesea ca hormoni și
sunt implicate în creșterea incidenței bolilor aferente. Riscul de cancer (de
stomac și de colon) și de boli cardiace este direct legat de consumul crescut
de carne roșie.
Uitați, așadar, de carnea grasă de vită
și, în general, de toate cărnurile grase (de oaie sau de miel) și alegeți-le pe
cele mai slabe: vânat (potârniche, fazan, iepure), carne de pasăre fără piele,
struț, bizon etc.