Cartea înțelepciunii
Orice om năzuiește să aibă parte în viață de iubire, de înțelegere și de compasiune. Mai mult, își dorește să înțeleagă natura umană – cine este el, cine sunt ceilalți? Sfinția Sa Dalai Lama, liderul spiritual al poporului tibetan, oferă fiecăruia dintre noi un sfat de care, cu siguranță, avem nevoie.
Esențele tari se țin în sticluțe mici. Așa si mesajele înțelepte. Le găsești în paginile unei cărticele pe care o poți lua cu tine oriunde și oricând. La orice pagină ai deschide-o te va inspira și te va încuraja. Te va învăța să te ferești de emoțiile distructive și să te lași călăuzit de principii budiste fundamentale. Scrisă cu umor și cu o abordare pragmatică, este un ghid spiritual esențial pentru viața de zi cu zi.
Sunt budist și metoda mea personală de formare este în concordanță cu învățătura budistă, sau Dharma Buddha. Deși vorbesc doar din experiența proprie, cred că nimeni nu are dreptul să-i impună altcuiva credința sa. Nu pretind că metoda mea este cea mai bună și că ar trebui să o adopți. Alegerea îți aparține. Dacă vei găsi aici idei care ți se potrivesc, ești liber să le urmezi și să le pui în practică. Dacă nu le consideri a fi de folos, atunci le poți respinge. (Sfinția Sa al XIV-lea Dalai Lama)
MULȚUMIREA, BUCURIA ȘI STAREA DE BINE 11
PARTEA A DOUA:
CONFRUNTAREA CU MOARTEA 37
PARTEA A TREIA:
CONTROLUL FURIEI ȘI AL ALTOR EMOȚII 59
PARTEA A PATRA:
A DÃRUI ȘI A PRIMI 93
Dacă cineva își dorește cu adevărat o viată fericită, atunci este foarte important să aibă în vedere atât mijloace interne, cât și externe. Cu alte cuvinte, o minte evoluată și o stare materială mai bună. Cineva ar putea sugera sintagma „dezvoltare spirituală", dar atunci termenul de „spiritual" nu ar trebui să se refere neapărat la vreun fel de credință religioasă. Când folosesc acest cuvânt am în vedere calitățile umane fundamentale, care sunt: afecțiunea, implicarea, onestitatea, disciplina și inteligența călăuzită de o motivație justă. Avem toate aceste calități încă de când ne naștem, nu e nevoie să le așteptăm să apară mai târziu.
Dacă mintea ne este dominată de furie, chiar
posesiunile noastre materiale pot fi în pericol. Ca să vorbesc iarăși din
propria-mi experiență, când eram tânăr, uneori reparam ceasuri. Mi s-a
întâmplat de multe ori să nu-mi iasă treaba. Câteodată, îmi pierdeam răbdarea
și izbeam ceasul de masă! În acele momente, furia îmi afecta întreaga purtare,
pentru ca mai târziu să-mi regret faptele. Căci dacă scopul meu era să repar
ceasul, atunci de ce îl trânteam? Din nou, poți vedea cum atitudinea mintală
este decisivă atunci când folosești obiectele materiale în vederea propriei
satisfacții sau a propriului avantaj.
A treia sursă de fericire este legată de relațiile noastre. Fără îndoială că
atunci când nimic nu te tulbură din punct de vedere mintal, ești sincer și
înțelegător. Oricât de mare ar fi diferența de opinii, poți comunica la nivel
uman. Odată lăsate deoparte acele opinii, puteți comunica în calitate de ființe
umane. Este o cale de a crea sentimente pozitive în mințile altor oameni.