Dezvăluirea ezoterică a unor texte biblice

Înțelegerea textului prezentei lucrări presupune din partea cititorului un minim de familiarizare cu privire la conținutul volumelor anterioare (Esoterism creștin – volumele I și II, Casa Editorială Solteris). Totuși pentru cei care nu au nici o idee despre tematica lucrărilor noastre precedente, vom oferi unele explicații care, sperăm, îl vor ajuta pe cititorul interesat să-și formeze o imagine despre ideea care a stat la baza studiului nostru și despre metoda folosită în interpretarea unor pasaje controversate și obscure din cuprinsul Vechiului și Noului Testament.
În Ezoterism creștin vol. I, am prezentat în prima parte o schiță a istoriei oculte a omenirii, într-un cadru care, în orice caz, depășește tematica în sens propriu a Bibliei. Prin aceasta am încercat să ilustrăm că întruparea Cuvântului, Marele Impuls al lui Hristos, care constituie fundamentul civilizației noastre creștine, a reprezentat încununarea unor pregătiri și eforturi ale Ierarhiilor Angelice, de-a lungul a unor nemăsurat de lungi perioade de timp, strădanii ce s-au desfășurat în tot cursul istoriei naturale și spirituale ale planetei Pământ. Fără acest Impuls al lui Hristos nici nu s-ar putea concepe nașterea și dăinuirea civilizației creștine. În următoarea parte a volumului, am explicat din punct de vedere spiritual-transcendental o serie de episoade din viața publică a lui Iisus Hristos.
În cuprinsul volumului II, am aplicat metodele utilizate în interpretarea Evangheliilor și în cazul unor episoade din Vechiul Testament, dar am reluat și câteva teme din viața și activitatea publică a lui Iisus, aducând o serie de precizări și completări menite să ofere mai multă lumină în efortul de înțelegere a unor probleme obscure și foarte delicate, care de regulă sunt ignorate de comentatorii tradiționali.
Din acest punct de vedere, prezenta lucrare poate fi privită ca un volum III (de dimensiuni mai modeste) punând accentul în principal pe texte veterotestamentare și atingând doar în treacăt câteva episoade din Noul Testament. La aceasta am adăugat o serie de comentarii cu privire la unele aspecte subtile legate de istoria spirituală a poporului român.
O LÃMURIRE (în loc de prefață) 3
CAPITOLUL I
ISTORIA LUI SAMSON
1.1 Nașterea și tinerețea lui Samson 6
1.2 Samson și femeia din Timna 10
1.3 Răzbunarea lui Samson 20
1.4 Lupta cu filistenii. Falca de măgar 23
1.5 Samson și femeia din Gaza 29
1.6 Samson și Dalila 31
1.7 Prăbușirea lui Samson 39
1.8 Dărâmarea templului. Sfârșitul misiunii lui Samson 23
CAPITOLUL II
ISTORIA LUI IEFTAE ȘI A EFRAIMIȚILOR 52
CAPITOLUL III
RÃZBOIUL LUI ISRAEL CU TRIBUL LUI VENIAMIN. LUPTA PENTRU AFIRMAREA INDIVIDUALITÃȚII
3.1 Istoria levitului și a concubinei sale 59
3.2 Războiul contra lui Veniamin 64
3.3 David și Goliat. Afirmarea conștiinței Eului 74
CAPITOLUL IV
PROBLEMA TIMPULUI ȘI A CRONOLOGIEI 79
CAPITOLUL V
PROBLEMA VINDECÃRILOR
5.1 ”Doctore, vindecă-te pe tine însuți” 87
5.2 Trezirea spiritului din interiorul ființei umane ”Fiii văduvei” 91
5.3 Pilda cu cei șapte demoni care intră în casa curată 93
5.4 Unde a locuit Iisus? 95
CAPITOLUL VI
PROBLEMA JERTFEL. MEȘTERUL MANOLE 97
CAPITOLUL VII
CÂTEVA PROBLEME LEGATE DE CONDIȚIA POPORULUI ROMÂN ÎN SPAȚIUL CARPATIC
7.1 Oamenii Albi din Carpați 104
7.2 Iuda versus Andrei 105
7.3 Unele aspecte legate de creștinarea poporului român. Catolicism sau ortodoxie? 107
7.4 Legile belagine. Perspective de viitor 112
Simpla purificare bazată pe forțele tradiției nu este suficientă, repetarea cu strictețe a unor precepte învechite și care nu mai corespund noilor cerințe spirituale, nu asigură protecție contra atacurilor puterilor întunecate, dar creează un sentiment de falsă siguranță și superioritate, favorizează ipocrizia. Un asemenea suflet poate să ajungă să se piardă într-o autocontemplare plină de sine a propriei sale ”purități”. Numai că menținerea într-o asemenea ipostază, cât mai izolat față de ”ispitele” vieții comune, tocmai aceasta creează cea mai mare vulnerabilitate față de subtile influențe malefice. ”Curățenia” se produce la exterior, casa sufletului ajunge să fie împodobită doar la ”mansardă”, dar în adâncime cu atât mai mult încep să colcăie ”viperele”, adică orgolii secrete și perfide.
De aceea, în locul unui singur demon alungat, vin alți șapte care intră mai ușor în casa gata ”curățată” și care se dovedesc mult mai răi și mai subtili, incomparabil mai greu de depistat, acționând deseori sub masca unei perfecte cucernicii. Întreaga ”verticală” a ființei umane ajunge să fie afectată. (Să ne amintim că cei mai ”eretici”, nu de puține ori duceau o viață ascetică, pioasă, în post și rugăciune, și permanente mulțumiri lui Dumnezeu că i-a învrednicit să distrugă cât mai mulți dușmani ai bisericii).
Și Hristos își încheie discursul acuzator îndreptat contra fariseilor cu o teribilă profeție ”Așa va fi cu acest neam viclean” (Matei 12,45).