Vrăjitoarea verde

Autor:
Autor:
Arin Murphy-Hiscock
Editura:
Editura:
Adevăr Divin

Ghidul complet al magiei naturale bazate pe plante medicinale, flori, uleiuri esențiale și multe altele

O vrăjitoare verde este o femeie înțeleaptă, familiarizată cu naturismul în general și cu plantele în particular, o terapeută și o vindecătoare care acceptă puterea naturii; extrage energia din sol și o captează pe cea cosmică; utilizează obiecte naturale precum pietrele și cristalele pentru a intra în comuniune cu Pământul; folosește ierburi, flori, uleiuri esențiale, plante medicinale și aromatice pentru a vindeca; invocă natura pentru călăuzire și respectă toate creaturile vii, indiferent cât de mici ar fi acestea.
Detalii:

O magie sută la sută naturală!

O vrăjitoare verde este o femeie înțeleaptă, familiarizată cu naturismul în general și cu plantele în particular, o terapeută și o vindecătoare care acceptă puterea naturii; extrage energia din sol și o captează pe cea cosmică; utilizează obiecte naturale precum pietrele și cristalele pentru a intra în comuniune cu Pământul; folosește ierburi, flori, uleiuri esențiale, plante medicinale și aromatice pentru a vindeca; invocă natura pentru călăuzire și respectă toate creaturile vii, indiferent cât de mici ar fi acestea.

Cartea Vrăjitoarea verde te călăuzește pe această cale, învățându-te cum să te folosești de plantele medicinale și aromatice, de diferite ierburi și flori, pentru a prepara poțiuni și uleiuri în vederea vindecării micilor afecțiuni și probleme de zi cu zi, dar și de cristale, pietre semiprețioase, alte roci și chiar de rămurele și de crenguțe, pentru a-ți găsi echilibrul interior. Dacă vei citi această carte, vei descoperi diferite modalități prin care te vei putea pune la unison cu marile elemente ale Pământului, conectându-ți sufletul cu cel al altor creaturi vii. De asemenea, acest ghid conține explicații pentru amestecarea diferitor poțiuni și combinații din plante, sugestii pentru ritualuri, rețete pentru alimente sacre și informații referitoare la modalitățile prin care poți asculta și poți intra în comuniune cu natura. Acceptă lumea vrăjitoarelor verzi și vei descoperi în acest fel puterile pe care ți le-a rezervat natura.

Cuprins:

Introducere 11

Partea I

Descoperirea căii vrăjitoarei verzi 13

Capitolul 1

Ce este vrăjitoria verde? 15

Calea vrăjitoarei verzi 16

Scurtă istorie a vrăjitoriei verzi 22

Cum putem învăța să ne identificăm cu Pământul? 27

Magia de a fi o vrăjitoare verde 30

Capitolul 2

Acceptă-ți puterea personală 37

Focalizează-ți atenția asupra centrilor tăi energetici 38

Instrumente pe care le poți folosi 43

Transformă-ți casa într-un spațiu sacru 52

Creează un spațiu sacru în afara casei 69

Pune-te la unison cu Pământul 71

Capitolul 3

Pune-te la unison cu natura 75

Familiarizează-te cu colțul tău de Univers 76

Experimentează energia mediului natural din jurul tău 79

Ancorează-te în energia telurică 81

Lucrează cu cele patru elemente naturale 82

Descoperă-ți și cultivă-ți simțurile 89

Capitolul 4

Manifestă puterea anotimpurilor 97

Ciclurile anotimpurilor și energia 98

Celebrarea solstițiilor și echinocțiilor 102

Meditații pentru fiecare anotimp în parte 103

Realizarea ritualurilor sezoniere 113

Partea a II-a

Pășește pe calea verde 123

Capitolul 5

Trăiește-ți viața la unison cu Pământul 125

Soarele, Luna și stelele 126

Lucrul cu energia verde 133

Magia copacilor 137

Conectează-te cu energia florilor 146

Plante medicinale și aromatice puternice 153

Folosirea pietrelor: Oasele pământului 162

Capitolul 6

Cultivă o grădină a vrăjitoarei verzi 173

Puterea grădinii personale 174

Întemeiază-ți propria ta grădină 177

Recomandări pentru procesul de semănare 181

Îngrijește-ți grădina prin metode naturale 183

Umple-ți casa cu plante în ghivece 188

Capitolul 7

Cultivă și practică magia vrăjitoarei verzi 191

Prepararea plantelor medicinale și aromatice 192

Extragerea energiei din plantele medicinale și aromatice 195

Binecuvântează-ți creațiile 198

Cum poți prepara un amestec parfumat din plante medicinale și aromatice 201

Cum poți realiza săculețe pentru farmece 214

Cum poți realiza o pernă pentru vise frumoase 216

Săculețe cu farmece pentru grădină 219

Cum poți realiza o mătură 221

Cum poți realiza diferite balsamuri sau parfumuri 225

Cum poți realiza diferite dale din piatră pentru grădina ta 229

Capitolul 8

Devino o vindecătoare naturală 237

Pașii procesului de vindecare 237

Prepararea ceaiurilor vindecătoare 239

Uleiuri esențiale pentru amplificarea energiei și a puterii personale 244

Băi pentru regenerarea organismului și săruri pentru baie 251

Cum poți prepara diferite elixiruri pentru recăpătarea stării de sănătate 258

Rețete de bucătărie pentru vrăjitoarele verzi 261

Conectează-te cu energia fructelor 262

Integrează puterea florilor 267

Cum poți prepara diferite tipuri de oțet (cu grade de tărie diferite) 274

Adaugă îndulcitori cu zaharuri infuzate 276

Îmbunătățește-ți starea de sănătate cu ajutorul legumelor 280

Integrează bunătatea cerealelor 289

Anexă

Corespondențele magice ale diferitelor articole naturale 295

Fragment:

Introducere

Indiferent ce motive ai pentru a căuta o stare mai plenară de echilibru în viața ta, vei descoperi rapid că punerea la unison și armonizarea cu energiile naturii te pot ajuta să te eliberezi de factorii de stres și să te focalizezi asupra realității din momentul prezent (de tip aici și acum). Și nu există nicio modalitate mai bună de a explora abundența naturii decât calea vrăjitoarei verzi.

În esență, calea vrăjitoarei verzi este calea terapeuților și vindecătorilor naturiști, care se folosesc de puterea plantelor medicinale și aromatice. Este o practică extrem de flexibilă, ce poate fi personalizată de către orice persoană care își dorește să exploreze darurile naturii, folosindu-le pentru a găsi o stare mai plenară de echilibru și de armonie în viața sa. Dacă vei citi cartea Vrăjitoarea verde, vei descoperi în ea toate informațiile de care vei avea nevoie pentru a avansa pe calea practicii spirituale a vrăjitoriei verzi, de la cele necesare pentru a putea păși pe calea verde în această epocă modernă și până la tot ceea ce trebuie să știi despre plantele medicinale și aromatice esențiale, despre alte plante, despre copaci, pietre și multe altele. Vei descoperi de asemenea diferite rețete, exerciții, sugestii pentru ritualuri și recomandări pentru prepararea diferitor poțiuni și amestecuri de plante, în diferite scopuri, în egală măsură laice și magice.

Cartea Vrăjitoarea verde include foarte multe subiecte, de la istoria acestei practici și până la crearea propriilor tale tradiții individuale, fiind efectiv un ghid pozitiv și pragmatic pentru toate vrăjitoarele verzi moderne care încearcă să se reconecteze cu natura în societatea în care trăim. Partea cea mai relevantă a vrăjitoarei verzi – care o face să fie absolut unică – este că aceasta reprezintă o practică solo extrem de specializată. Nu toți oamenii se simt atrași de aceleași lucruri și nu toți doresc să pună în aplicare aceleași metode. Ceea ce contează este să îți descoperi propriul echilibru în propria ta viață, în funcție de propriile tale dorințe și aspirații.

Vrăjitoarea verde colaborează îndeaproape cu natura și cu darurile sale. Ea se folosește de elementele naturale pentru a-și îmbunătăți starea de bunăstare fizică, dar și cea a spiritului ei, ba chiar și cea a mediului înconjurător, urmărind să stabilească o conexiune personală cu universul naturii. În lumea modernă, atât de puternic industrializată și tehnologizată, poate părea o provocare să te armonizezi cu natura. Din fericire, nu este necesar să elimini sau să inversezi influențele moderne. Tot ce trebuie să faci este să descoperi în ce fel îți poți conecta viața modernă cu această cunoaștere antică ce așteaptă să o redescoperi. Secretul constă în a recunoaște prezența energiei verzi în lumea modernă și în a descoperi în ce fel continuă să opereze aceasta.

Ascultă lumea din jurul tău. Deschide-ți inima. Reechilibrează-te. Și mai presus de toate, savurează-ți călătoria.

Notă: Deși de-a lungul acestei cărți vom folosi numai pronumele feminin (ea / ele) cu referire la vrăjitoarea verde și la cititori, această cale nu îi exclude în niciun caz pe practicanții de sex masculin, al căror număr crește de la o zi la alta. Am optat pentru pronumele „ea / ele” dintr-o simplă conveniență.

Partea 1

Descoperirea căii vrăjitoarei verzi

Capitolul 1

Ce este vrăjitoria verde?

Dacă privim lucrurile dintr-o perspectivă istorică, vrăjitoarele verzi trăiau izolat de restul comunității, folosindu-se de energiile plantelor și ale copacilor din jurul lor pentru a-i vindeca pe ceilalți oameni. Cei care aveau nevoie de serviciile lor trebuiau să călătorească însă până la locul în care trăiau acestea. În zilele noastre, o vrăjitoare verde locuiește cel mai probabil în mijlocul unui oraș sau în suburbiile de la periferia acestuia. Ea poate avea o carieră în diferite domenii de activitate, cum ar fi afacerile, medicina sau învățământul. Alternativ, își poate crește copiii, fără a activa în vreo profesie anumită.

O vrăjitoare verde nu este definită de locul în care trăiește sau de munca pe care o prestează pentru a primi un salariu. Ea nu se limitează să lucreze numai cu plantele medicinale și aromatice sau cu copacii. Spre deosebire de ceea ce cred oamenii, o vrăjitoare verde nu este definită doar de maniera particulară prin care își exprimă spiritualitatea sau de religia pe care a adoptat-o, ci mai degrabă de relația ei cu lumea înconjurătoare, de etica și de afinitatea ei cu universul naturii. Pe scurt, ea trăiește viața unei vrăjitoarei verzi, sau altfel spus, pășește pe calea verde.

Calea vrăjitoarei verzi este o cale personală extrem de intensă, care integrează capacitățile, preferințele și antipatiile sale, dar și climatul unei locații geografice particulare și interacțiunea ei cu energia respectivului mediu înconjurător.

Cu alte cuvinte, ea nu reprezintă neapărat o tradiție, ci mai degrabă o adaptare personală a unui ideal.

Calea vrăjitoarei verzi

În accepțiunea populară, practica vrăjitoriei verzi este o expresie a spiritualității bazată pe natură, care insistă asupra interacțiunii persoanei cu mediul ei natural. În sine, vrăjitoria verde este o practică ce presupune utilizarea energiilor naturii cu scopul de a îndeplini o sarcină sau de a atinge un obiectiv. În general, orice tip de vrăjitorie este centrat în jurul unui zeu și al unei zeițe (uneori doar al unei zeițe), pornind de la premisa că magia este un fenomen natural.

Vrăjitoria este confundată frecvent cu Wicca, o religie modernă alternativă, bazată la rândul ei pe comuniunea cu natura. Deși există într-adevăr numeroase similitudini între Wicca și vrăjitorie, inclusiv reverența acordată naturii, Wicca rămâne totuși o religie formală specifică. Pe de altă parte, există o varietate foarte mare de tipuri de vrăjitorie, cu grade și structuri diferite. În această carte, noi vom folosi conceptul de „vrăjitorie” doar cu referire la acele practici ce se folosesc de energiile naturale pentru atingerea diferitor obiective, fără vreun context religios specific.

În concluzie, o vrăjitoare verde este o persoană care pășește pe calea verde, fiind plenar conștientă de maniera în care curg energiile naturii în viața și în mediul ei înconjurător, chiar dacă respectivul mediu nu este neapărat o grădină tradițională sau o pădure, așa cum descriu basmele sau alte viziuni romanțate ale oamenilor.

De ce am folosit însă în definiția de mai sus expresia „pășește pe cale”, în loc să spunem pur și simplu că „practică vrăjitoria verde”? Răspunsul este cât se poate de simplu: vrăjitoria verde nu reprezintă o practică separată de viața de zi cu zi, așa cum este de pildă ritualul magic. Ea este o experiență ce include absolut totul în sine, astfel încât întreaga viață devine o experiență magică.

Cu alte cuvinte, vrăjitoria verde nu este o tradiție formală, așa cum sunt Wicca Grădinăritului, Wicca Dianică, Tradiția Zânelor sau alte astfel de practici clar delimitate. Atunci când vorbim despre „tradiția vrăjitoriei verzi”, noi nu facem referire la o linie neîntreruptă de inițiați sau la o sumă precisă de dogme, ci doar la diferite metode și practici preluate din diferite locuri de vrăjitoarele verzi sau de vindecătoarele moderne (cele care se folosesc de așa-numitele „leacuri băbești”).

Dat fiind că practica vrăjitoarei verzi este o cale solo extrem de puternic individualizată, cărțile moderne care descriu această cale nu prezintă practic decât viziunea sau interpretarea autorilor respectivi referitoare la ea. Este literalmente imposibil să fii inițiat în calea vrăjitoarei verzi, căci nu există nicio cunoaștere formală transmisă printr-un antrenament precis, și nicio minte colectivă cu care să te poți conecta prin intermediul unor ceremonii sacre realizate de înțelepții comunității. Ce-i drept, există grupuri moderne eclectice care își bazează practica regulată pe idealurile vrăjitoriei verzi, dar nu este același lucru.

Un practicant al vrăjitoriei verzi își poate transmite mai departe cunoașterea personală, inclusiv notițele și diferite informații scrise, dar acesta nu este propriu-zis un proces de inițiere. Citirea ideilor și viziunii unui anumit autor referitoare la calea vrăjitoriei verzi este o formă de ucenicie prin care poți învăța o modalitate nouă de a percepe lumea înconjurătoare, descoperind în acest fel noi exerciții și tehnici care te pot ajuta să îți rafinezi și să îți aprofundezi conexiunea cu lumea naturală din jurul tău. Acest proces nu poate fi la fel de personal ca și o ucenicie tradițională, proces în decursul căruia ucenicul lucrează alături de maestrul său, dar este totuși o formă modernă de a dobândi anumite cunoștințe și capacități practice prin contactul cu un anumit practicant particular.

Perspectiva unei vrăjitoare verzi asupra vieții

Conceptele cheie care stau la baza practicii și perspectivei unei vrăjitoare verzi asupra vieții sunt: vindecarea, armonia și echilibrul. Ele sunt asociate direct cu trei perspective distincte:

1. Cea asupra pământului (mediul înconjurător local, dar și planeta în ansamblul ei)

2. Cea asupra umanității (în general, dar și asupra comunității locale și a cercurilor tale de prieteni și de cunoștințe)

3. Cea asupra propriei tale ființe.

Foarte mulți oameni insistă doar asupra pământului, considerându-l principalul obiect de interes al vrăjitoarelor verzi, dar această perspectivă nu este corectă. O vrăjitoare verde înțelege că pământul integrează planeta și toate viețuitoarele care trăiesc pe ea, inclusiv animalele, plantele și oamenii. Din această perspectivă, într-adevăr, pământul reprezintă un termen colectiv care face referire la toate viețuitoarele. O vrăjitoare verde știe însă că această perspectivă de ordin general nu insistă suficient de mult asupra nevoilor individuale. Spre exemplu, putem deplânge poluarea generală a apelor planetei, dar o acțiune locală are un efect mult mai rapid asupra mediului nostru direct decât un marș de protest în fața sediului companiei de apă. „Începe prin a-ți face curățenie în propria ogradă” este un dicton pe care vrăjitoarele verzi îl înțeleg perfect.

Un al domeniu de interes al vrăjitoarelor verzi sunt oamenii. O vrăjitoare verde modernă înțelege cu ușurință impactul pe care îl are umanitatea asupra lumii naturale, nu doar prin maniera în care o tratează diferiții indivizi, ci și prin energia creată de sentimentele și de convingerile lor. Așa cum noi suntem influențați de energiile naturii, și aceasta din urmă este influențată de energiile noastre, efect care nu este întotdeauna pozitiv din păcate. Prin urmare, o vrăjitoare verde își propune întotdeauna să mențină armonia dintre umanitate și natură. Simultan, ea înțelege perfect faptul că oamenii își influențează inclusiv semenii prin intermediul energiei lor, și urmărește să mențină un mediu energetic cât mai armonios, astfel încât ființele umane să se simtă calme și dornice să își îmbunătățească viața într-o manieră pozitivă, interacționând unele cu celelalte într-o manieră facilă și plină de iubire.

Și în sfârșit, o vrăjitoare verde trebuie să opereze întotdeauna într-o manieră armonioasă cu realitățile din propria sa viață. Cu alte cuvinte, ea trebuie să lucreze pentru îndepărtarea propriilor obstacole și pentru îndeplinirea propriilor obiective. Mai mult decât atât, ea trebuie să își cunoască propriul sine într-o măsură suficient de mare pentru a-și putea aplica energiile și talentele într-o manieră optimă. Identitatea de sine nu este întotdeauna aceea pe care și-ar dori-o omul, dar ea ilustrează esența reală a acestuia. Descoperirea acestui sine real poate fi extrem de dificilă, căci foarte mulți oameni se mint pe ei înșiși în mod regulat. Adeseori, ei devin complet orbi sau surzi în fața diferitor aspecte ale personalității lor, pe care nu le descoperă până în momentul morții. Pe de altă parte, lucrul cu aspectele ascunse în umbră ale propriului psihic poate conduce la rezultate extrem de satisfăcătoare, iar menținerea unei armonii între aspectele întunecate și cele luminoase ale acestuia ne poate echilibra în mare măsură energia personală.

Etica ce caracterizează calea vrăjitoarei verzi

Conceptul de etică este extrem de important pe orice cale asociată cu o expresie a spiritualității. Într-o manieră interesantă, nu există alte reguli etice sau morale asociate cu calea vrăjitoarei verzi decât cele pe care le posedă deja practicanta.

De ce nu există nicio regulă etică particulară asociată cu calea vrăjitoarei verzi? Pe de o parte, această practică este atât de personală încât crearea unui sistem etic foarte precis ar putea exclude anumite practicante sau le-ar putea forța să își schimbe modul de a fi. Vrăjitoria verde nu are nimic de-a face cu necesitatea de a-ți schimba identitatea de sine, ci mai degrabă cu opțiunea personală a individului de a-și armoniza propria viață, punând-o la unison cu energiile naturii. Pe de altă parte, o vrăjitoare verde este atât de perfect pusă la unison cu mediul ei înconjurător încât de cele mai multe ori ea nu mai are efectiv nevoie de un set de principii etice pe care să le respecte. Conștientizarea faptului că faci parte integrantă din mediul înconjurător te împiedică automat să acționezi în vreun fel împotriva acestuia. Cu alte cuvinte, atunci când cooperezi cu pământul, înțelegi imediat că orice acțiune care i se împotrivește acestuia ar fi contraproductivă, fapt care include și membrii energiei extinse a pământului, cum ar fi oamenii, animalele, plantele, și așa mai departe. Este foarte dificil să acționezi lipsit de etică atunci când înțelegi perfect în ce fel sunt afectate creaturile și restul mediului în urma acțiunii tale negative.

Atunci când iubești și respecți lumea din jurul tău, îți este imposibil să o abuzezi. Cu cât îți vei cultiva într-o mai mare măsură empatia și simpatia față de mediul tău înconjurător, cu atât mai frumos îl vei trata pe acesta. Acest principiu este direct asociat cu Regula de Aur, despre care vorbesc foarte multe religii. El descrie practic o reciprocitate etică: dacă îi vei trata pe cei din jurul tău așa cum ți-ai dori să fii tratat tu, aceștia îți vor răspunde cu aceeași monedă. Tot ceea ce îi oferi lumii se întoarce la tine, lucru valabil inclusiv pentru gânduri, acte și energii.

O vrăjitoare verde își propune să fie întotdeauna conștientă, iar cultivarea acestei lucidități o ajută să înțeleagă cu ușurință ce ființe sau ce aspecte vor fi afectate de acțiunile și de alegerile sale. Datorită acestei înțelegeri superioare, la care se adaugă simțul responsabilității față de toate formele de viață, ea nu mai trebuie practic să se focalizeze suplimentar asupra aspectelor implicate de etică. Ea consideră natura: mama, tatăl și cea mai bună prietenă a ei. De aceea, i se pare absurd să îi facă vreun rău, în mod intenționat. Gândește-te la iubirea și la respectul pe care i le porți tu Mamei Pământ, și extinde acum aceste sentimente astfel încât să circumscrie toate creaturile care alcătuiesc lumea naturii. Oamenii, animalele, ierburile și copacii – toate fac parte integrantă din natură. De bună seamă, dacă ai adoptat această atitudine, tu le vei trata cu același respect cu care o tratezi pe Mama Pământ însăși.

Scurtă istorie a vrăjitoriei verzi

Practicile vrăjitoriei verzi s-au născut din cele ale vindecătorilor cu leacuri băbești și ale practicanților magiei rurale. Cu alte cuvinte, strămoșii vrăjitoarelor verzi moderne au fost vindecătorii cu plante medicinale din sate, vracii, terapeuții locali, bătrânii înțelepți și alte categorii de „inițiați” care îndeplineau astfel de servicii vindecătoare pentru comunitatea lor.

Îndatoririle acestor strămoși spirituali ai vrăjitoarelor verzi includeau de regulă moșirea nou-născuților și pregătirea morților pentru înmormântare, dar și folosirea diferitelor plante medicinale pentru vindecarea trupului și a minții. Acești oameni dispuneau de o cunoaștere inițiatică superioară, referitoare în egală măsură la viață și la moarte. Cu alte cuvinte, ei știau ce tipuri de plante erau propice pentru ambele tipuri de existență. Deși respectau adeseori aceste vrăjitoare verzi, oamenii de altădată se temeau în egală măsură de ele, privindu-le cu neîncredere – culmea! – exact din cauza cunoașterii lor, la care ei nu aveau acces. Așa se face că ele erau adeseori marginalizate de către comunitățile lor, trăind singure sau departe de centrul social al acestora. Realitatea este că oamenii nu se simt confortabil nici chiar în zilele noastre în prezența persoanelor care dețin o cunoaștere pe care ei nu o posedă.

Un alt motiv probabil pentru care strămoșii spirituali ai vrăjitoarelor verzi moderne au ales să trăiască departe de centrul comunității lor ar putea fi acela că este foarte dificil să auzi ce dorește să îți comunice natura atunci când ești înconjurat de oameni. Apropierea de păduri și de câmpuri îi ajuta pe vraci să intre în comuniune cu energiile „lumii verzi”, și implicit să preia de la aceasta toate informațiile și elementele de care aveau nevoie.

Practicanții magiei populare (cea de-a doua ramură a arborelui de familie al vrăjitoarelor verzi) nu sunt neapărat diferiți de vraci (prima ramură). Multe vindecătoare aruncau inclusiv farmece, realizând în acest fel ritualuri de magie populară specifice regiunii în care trăiau (cum ar fi ritualurile vindecătoare pow-wow ale americanilor de origine olandeză din Pennsylvania). Cele mai multe dintre ele nu erau însă altceva decât niște bunici care aveau talentul de a „rezolva” lucrurile. Magia populară este alcătuită din numeroase tradiții și practici transmise de la o generație la alta într-o zonă culturală specifică. În general, ea se focalizează asupra divinației legate de afacerile amoroase și de căsnicii, de obținerea unor recolte bune și de prezicerea vremii.

Owen Davies, autorul unei cărți absolut fascinante intitulate Vracii: magia populară în istoria Angliei, explică în aceasta că la origini, vracii nu făceau tratamente vindecătoare, ci ridicau farmecele aruncate asupra unor oameni care erau convinși că erau victimele unui blestem sau ale unei vrăji. Vrăjitoria era solul fertil care permitea dezvoltarea carierelor celor mai mulți dintre vraci. Atunci când credința oamenilor în vrăjitorie s-a estompat, sfârșind prin a dispărea complet, vracii au dispărut odată cu ea.

Alte căi similare

Există și alte căi moderne care amintesc foarte mult de cea a vrăjitoarelor verzi. Spre exemplu, vrăjitoarele de bucătărie sau cele care trăiesc la periferie practică tehnici extrem de asemănătoare, motiv pentru care foarte mulți oameni le consideră sinonime cu vrăjitoarele verzi. Într-adevăr, toate cele trei căi au trei elemente în comun: au la bază magia populară, nu necesită un fundament spiritual, iar cei care le practică au tendința de a fi solitari.

Înainte de a ne lansa în examinarea amănunțită a căii vrăjitoarelor verzi moderne, îți propun să examinăm pe scurt celelalte două tipuri de magie populară, pentru a le descoperi similitudinile, dar și diferențele.

· Vrăjitoarele de bucătărie sunt orientate către familie, așa că se focalizează îndeosebi asupra magiei realizate în centrul căminului modern: bucătăria. Ele își centrează practicile magice în jurul activităților gospodărești de zi cu zi, cum ar fi gătitul, curățenia prin casă, folosirea cuptorului, și așa mai departe, care devin astfel fundamentul actelor lor magice. Spre exemplu, măturarea podelei poate inspira o astfel de vrăjitoare să facă simultan un mic ritual de purificare a energiei negative. O vrăjitoare de bucătărie lucrează mai degrabă intuitiv decât ritualic, adeseori fără măcar să realizeze că practică acte de magie!

· Vrăjitoarele care trăiesc la periferie, termen specific folosit în Marea Britanie (și mult mai puțin în Statele Unite), trăiesc în apropiere de natură, adeseori departe de zonele urbane. Dacă acest termen îți amintește de o tămăduitoare care trăiește la marginea orașului și căreia i-ai făcut o vizită pentru a lua de la ea un elixir de dragoste sau o poțiune vindecătoare, cu siguranță ai avut de-a face cu o vrăjitoare din această categorie. Vrăjitoarele moderne care trăiesc la periferie sunt de regulă practicante solo ale căii neo-păgâne, care se folosesc îndeosebi de farmece și descântece.

Multe practicante moderne încearcă să își asocieze metodele cu diferite surse istorice, pentru a crea în acest fel o anumită tradiție. Pe această cale nu tradiția contează însă, ci intuiția personală / individuală. Același lucru este valabil inclusiv pentru calea vrăjitoriei verzi.

Este ușor să privești retrospectiv și să recunoști influențele practicilor trecute sau moderne, dar realitatea este că fiecare vrăjitoare verde își creează propriile practici. Pe această cale nu putem vorbi despre o inițiere sau despre o aderare la un set precis de reguli. „Calea verde” nu este altceva decât o reflectare a luminii interioare a unei vrăjitoare verzi.

Vrăjitoria verde modernă

În pofida așa-zisului ei progres, societatea modernă are tendința de a privi retrospectiv la perioadele mai simple din trecutul ei, chiar dacă acele zile de pionierat au fost mai dificile și mai caracterizate de izolare decât viața trăită în zilele noastre. Acest dor nu este sinonim cu nostalgia, care reprezintă o cramponare de o amintire înfrumusețată de minte, ci o atracție subconștientă reală către o cunoaștere pe care oamenii au deținut-o cândva, dar care a fost eclipsată de inovațiile, progresul și îmbunătățirile vieții moderne. Din fericire, nu este necesar să renunțăm complet la aceste inovații, la televizoarele și la calculatoarele noastre, ci doar să redescoperim în ce fel ne putem reconecta în acest cadru modern cu cunoașterea strămoșilor noștri, care așteaptă să o scoatem din nou la lumină. Cu alte cuvinte, răspunsul la această dilemă nu constă în renunțarea completă la tehnologie și în înlocuirea acesteia cu vrăjitoria și cu practicile magice asociate cu agricultura. Inversarea procesului de evoluție și înlocuirea lui cu practicile ancestrale ar reprezenta o negare a lumii moderne. O vrăjitoare verde modernă nu neagă niciodată lumea din jurul ei, ci o acceptă și își propune să înțeleagă în ce fel o poate integra în practica ei spirituală. Cu alte cuvinte, ea reprezintă o punte de legătură între trecut și prezent, între vechi și nou. Secretul constă în a recunoaște prezența energiei verzi, care continuă să existe în lumea modernă, descoperind în ce fel continuă să opereze aceasta.

Cum putem învăța să ne identificăm cu pământul?

Fundamentul practicii vrăjitoriei verzi este identificarea foarte strânsă cu pământul. Deși onorarea pământului și conștientizarea lumii naturale reprezintă aspecte extrem de importante ale celor mai multe dintre căile spirituale alternative moderne, o vrăjitoare verde nu pășește întotdeauna pe o astfel de cale. Principala diferență dintre „calea verde” și religiile neo-păgâne este aceea că zeitățile nu reprezintă de cele mai multe ori un aspect esențial al practicii vrăjitoriei verzi. Deși foarte multe vrăjitoare verzi analizează întotdeauna mitologia și religiile antice pentru a-și aprofunda înțelegerea personală referitoare la percepția energiei pământului de-a lungul epocilor istorice, ea nu venerează neapărat zeitățile considerate expresii și reprezentări ale tiparelor energetice ale pământului. Planeta noastră este ea însăși un arhetip al iubirii materne. De aceea, o vrăjitoare verde modernă nu mai consideră necesar să împartă acest arhetip în alte categorii, mai înguste. De bună seamă, acest lucru nu o împiedică însă să caute (dacă dorește) o zeitate sau un erou mitologic cu care rezonează cel mai bine din perspectiva convingerilor și energiei sale personale, lăsându-se inspirată de acest personaj arhetipal. Ea nu se închină însă acestui personaj.

În timp ce religiile alternative promovează ideea că umanitatea este un custode al acestei planete, o vrăjitoare verde înțelege că este o manifestare a pământului însuși, și nu doar o simplă îngrijitoare a lui. Această identificare foarte strânsă o ajută să lucreze mai bine la unison cu energiile telurice (în parteneriat cu acestea).

Cei care onorează pământul, considerând lumea naturală principala lor sursă de învățare, sunt numiți uneori adoratori ai naturii sau păgâni. În epoca noastră, acest termen nu mai este în general peiorativ. Foarte mulți oameni onorează Divinul sub forma Mamei Natura. În cadrul practicii spirituale New Age, cuvântul „păgân” este asumat de acei practicanți ai căror spirit rezonează îndeaproape cu pulsul planetei. Putem spune în aceste condiții că o vrăjitoare verde este o păgână? În multe cazuri da, dar nu întotdeauna. Calea vrăjitoriei verzi nu este definită de convingerile religioase ale practicantelor. Ea este într-adevăr o cale spirituală, dar spiritualitatea nu este totuna cu religia. Cu alte cuvinte, o vrăjitoare verde poate participa la orice ritual religios, onorând Divinitatea în propria sa manieră, atât timp cât acest lucru nu o împiedică să considere natura sacră și binecuvântată. Așadar, o vrăjitoare verde percepe Divinul în întreaga natură. Pe de altă parte, nu există două vrăjitoare verzi care să confere exact aceeași interpretare Divinului.

Celebrarea vieții

Vrăjitoria verde este o celebrare neîncetată a vieții. Ea este un dialog continuu cu natura, o practică ce îmbogățește în egală măsură pământul și pe vrăjitoarea verde însăși. Acest schimb de energie generează beneficii multiple, care pot fi descrise într-o manieră foarte simplă: prin intermediul acestui dialog vrăjitoarele verzi vindecă pământul, iar pământul le vindecă pe ele. Cu alte cuvinte, ele caută starea de armonie prin intermediul acțiunilor lor, propunându-și să echilibreze energiile conflictuale.

La fel ca în cazul altor căi spirituale care onorează pământul, rădăcinile vrăjitoriei verzi pot fi găsite în calendarul agricol, în schimbările sezoniere ale anotimpurilor, în tiparele meteorologice și în magia populară realizată pentru sănătate și fertilitate. Numeroase practici neo-păgâne moderne derivă din practicile de bază ale vrăjitoriei verzi. Doresc să subliniez și importanța cuvântului „rădăcini”, pe care l-am folosit mai sus: atunci când un aspect este înrădăcinat, el se naște dintr-o sursă, dar continuă să rămână puternic ancorat în aceasta. Negarea rădăcinilor echivalează cu o negare a fundamentului, dar și a sursei puterii personale. Chiar dacă nu putem vedea decât trunchiul și ramurile unui copac, rădăcinile acestuia se întind până foarte departe, asigurându-i acestuia întreaga sa stabilitate.

Dat fiind că vrăjitoria verde nu reprezintă o cale formală, practicantele sale își pot adapta extrem de ușor cunoștințele la nevoile lor. De bună seamă, acest lucru nu presupune exclusiv modificarea practicilor create de alții, ci și transformarea vrăjitoarei verzi pentru a se adapta la ceea ce trebuie să fie făcut. Asta înseamnă să fii flexibil și să te adaptezi în egală măsură la nevoile tale, dar și la cele ale Mamei Pământ.

Doresc să subliniez încă o dată că vrăjitoria verde nu este sinonimă cu Wicca. Wicca este o religie structurată formală, care are în centrul ei un anumit set de principii și de linii directoare. Cu alte cuvinte, practicanții ei celebrează diferite ritualuri în anumite maniere foarte precise. La antipod, vrăjitoria verde este o practică nestructurată și flexibilă, care nu conține sărbători și ritualuri obligatorii. Altfel spus, calea vrăjitoriei verzi este extrem de adaptabilă. Practicantele sale își creează propria cale, ținând cont de atuurile și de talentele lor individuale, dar și de energiile și de elementele native zonei geografice în care locuiește.

Spre exemplu, dacă o vrăjitoare verde locuiește în Massachusetts, dar se mută în New Mexico, ea este nevoită să își adapteze practica la noul ei mediu, la flora și la fauna din jurul ei, și la noile energii ale peisajului. De bună seamă, ea se va adapta la rândul ei, transformându-se. Pe măsură ce își creează o relație nouă cu mediul din jurul ei (respectiv cu planeta pământ așa cum se manifestă aceasta în New Mexico), ea descoperă că evoluează, reflectând această relație într-o manieră diferită de cea în care a reflectat-o în Massachusetts.

Magia de a fi o vrăjitoare verde

Folosirea cuvântului „vrăjitoare” ne conduce invariabil la universul „magiei”. Din păcate, în epoca noastră acest cuvânt a ajuns să provoace foarte multă confuzie. Magia nu este o simplă iluzie, sau o manipulare artificială a unor forțe nenaturale. Dimpotrivă, ea este sută la sută naturală, constând în folosirea energiei naturale cu o intenție conștientă și lucidă, cu scopul de a obține o înțelegere mai bună a lumii înconjurătoare și de a ne armoniza mai bine cu energiile acestei lumi.

Cele mai multe dintre vrăjitoarele verzi consideră cuvântul „magie” irelevant. Magia presupune o ieșire în afara normalității, dar pentru o vrăjitoare verde mediul exterior reprezintă o lume magică. Prin urmare, nimic nu i se pare mai natural decât să perceapă, să reacționeze și să reorienteze cu delicatețe fluxurile de energie din jurul ei. În acest fel, ea manifestă efectiv o magie naturală. De fapt, natura însăși este prin excelență magică. Tot ce percepe în viața de zi cu zi este magic pentru o vrăjitoare verde.

Iată ce spune Marian Green, autorul cărții Vrăjitoria naturii, o cale care rezonează cu filozofia vrăjitoriei verzi, incluzând în sine magia naturală și cea de la periferie: „Magia este arta care ne ajută să recunoaștem aceste elemente ale schimbării: tiparele naturale ale mareelor, momentele în care putem progresa, cele în care trebuie să rămânem liniștiți și să ne interiorizăm… Magia ne învață să recunoaștem în ce direcție curg energiile naturii, pe ce nivel se află acestea și ce ne pot oferi ele fiecăruia dintre noi, în acest moment”. Din perspectiva lui Green, magia este procesul care ne învață cum să ne armonizăm cu forțele naturii și cum să înțelegem în ce fel curg acestea prin viața noastră. De bună seamă, exact aceasta este definiția căii vrăjitoriei verzi.

Farmecele sunt considerate perfect naturale de-a lungul „căii verzi”. Putem considera oare o ceașcă cu ceai de rozmarin menită să aline o durere de cap un farmec, sau doar un remediu naturist? Din perspectiva unei vrăjitoare verzi, nu contează ce răspuns dăm la această întrebare. Singurul lucru care contează este că ne folosim de energiile rozmarinului pentru a alina sau pentru a corecta un dezechilibru temporar. În acest fel, noi recunoaștem că suntem conectați cu lumea naturii, fapt care ne permite să funcționăm ca o verigă de legătură între lumea oamenilor și „lumea verde”.

În concluzie, prin deschiderea în fața energiilor naturii și prin acceptarea faptului că facem parte integrantă din marea simfonie a energiei și a puterii, noi ne acordăm implicit permisiunea de a ne folosi de această energie pentru a ne reechilibra viața. În continuare, noi vom putea reechilibra apoi energiile altor situații.

Alte practici ale vrăjitoriei conțin la rândul lor metode de acumulare a energiei și de eliberare a ei către o anumită țintă (sau către un anumit obiectiv). O vrăjitoare verde se folosește de energie într-o manieră mai lentă și mai subtilă. Ea își propune să devină parte integrantă din fluxul energiilor din jurul ei, dar fără a colecta energia cu scopul modelării și eliberării sale către anumită destinație precisă. Vrăjitoarea verde operează din interior asupra lumii exterioare, curgând la unison cu fluxul energiilor naturale, fără a încerca să le manipuleze însă.

Folosirea cuvântului „magie” te-ar putea determina să crezi că practicile vrăjitoriei verzi sunt bătute în cuie. Așa cum vei constata însă citind această carte, nu există reguli pentru crearea unui cerc magic în interiorul căruia să lucrezi, nici invocarea obligatorie a anumitor zeități, și nici vreun ritual formal pe care trebuie să îl respecți până la virgulă. Practica vrăjitoriei verzi este prin excelență fluidă, naturală și personală, marcând fiecare moment al fiecărei zile. Într-adevăr, este important să recunoaștem fiecare moment ca fiind „magic” și plin de potențial. Tot ce există în jurul nostru este magic, în sensul că este sublim și unic, lucru valabil pentru fiecare respirație a noastră, pentru fiecare pas și pentru fiecare amestecare a supei pentru a o răci. Pe scurt, fiecare act al omului este un act magic. Adevărata magie este viața însăși.

Această cunoaștere trebuie să fie echilibrată prin înțelegerea faptului că o vrăjitoare verde are nu doar responsabilitatea sacră de a veghea asupra armoniei din mediul ei înconjurător, ci și de a nu uita nicio clipă că, așa cum precizează autoarea Poppy Palin în Meșteșugul vrăjitoriei naturale: „Orice gest pozitiv are potențialul de a deveni un farmec”. Există însă un pericol asociat cu practica vrăjitoriei verzi, și anume acela că familiaritatea poate da naștere la dispreț. Pornind tot timpul de la premisa că fiecare moment este magic și plin de potențial, o vrăjitoare verde poate sfârși prin se desensibiliza, ajungând astfel să nu mai considere special niciun moment. Prin urmare, ai grijă să nu cazi în această rutină. Acordă-ți permisiunea de a te minuna în permanență în fața bucuriei și puterii naturii, de-a lungul fiecărui anotimp al anului, în egală măsură atunci când contempli un răsărit superb sau o furtună terifiantă. Fiecare moment este magic în felul lui, căci deși este o simplă clipă trecătoare, potențialul pe care îl conține este literalmente infinit. Lumea înconjurătoare este sacră pentru o vrăjitoare verde tocmai pentru că este așa cum este. Cuvântul „lumesc” este derivat de la cuvântul latin mundus, care înseamnă „ce aparține lumii materiale”. Sursa puterii oricărei vrăjitoare verzi este exact energia creată de această lume materială.

Legământul vrăjitoarei verzi

Înainte de toate, vrăjitoria verde este o atitudine sau un stil de viață. De bună seamă însă, există și posibilitatea de a explora calea vrăjitoriei verzi prin intermediul ritualurilor personale și prin creația de farmece și descântece.

Ritualurile ne oferă posibilitatea de a ne pune la unison energia personală cu cea din jurul nostru, într-o manieră mai structurată, și de a experimenta energia naturii din mediul nostru înconjurător într-o manieră diferită de cea specifică vieții de zi cu zi.

Dacă te-ai recunoscut pe tine și convingerile tale în paginile de mai sus, este posibil să auzi chemarea căii vrăjitoriei verzi. Dacă dorești să declari formal că aparții acestei căi și să trăiești „viața verde”, poți face următorul legământ, sau îl poți folosi ca un punct de plecare pentru a-ți formula propria versiune, mai personală. Dacă dorești, te poți adresa unei zeități, la fel ca în exemplul de mai jos (sau în alte exemple din această carte). Dacă nu, poți ignora această referință.

Doamne / Tată Ceresc / Mamă Divină,

Spirite ale naturii,

Elemente din mediul meu înconjurător,

Vă rog să mă binecuvântați acum, când aleg calea vrăjitoriei verzi.

Fie ca toate acțiunile mele să slujească binelui tuturor creaturilor,

Al umanității și al naturii în egală măsură.

Vă rog să îmi conferiți înțelepciune și pace interioară,

Seninătate și echilibru, pe măsură ce voi continua să pășesc pe această cale.

Vă rog să îmi conferiți încrederea necesară pentru a transpune în fapt ceea ce doriți de la mine

Și puterea de a îndura încercările vieții.

Fac acum legământul de a păzi Sufletul Naturii, de a colabora cu aceasta,

De a o onora pe ea

Și toate sufletele care fac parte integrantă din ea.

Fac această promisiune și vă adresez această cerere,

În această zi și în acest loc,

În calitate de vrăjitoare verde.

Acesta este legământul meu.

Dacă preferi, poți repeta acest legământ în fiecare an, într-un moment semnificativ pentru tine – spre exemplu la începutul sau la sfârșitul fiecărui anotimp – pentru a-ți reafirma în acest fel angajamentul față de calea și de stilul de viață alese de tine. În capitolul 4 vom vorbi despre cele patru anotimpuri și despre diferitele activități sau ritualuri pe care le poți realiza pentru a te pune la unison cu procesul de schimbare a energiilor de-a lungul ciclului anual. Rostirea acestui legământ ca parte integrantă a uneia din cele patru celebrări anuale ale schimbării anotimpurilor (sau chiar a tuturor celor patru) îți poate menține proaspăt angajamentul luat în mintea și în spiritul tău.

Rugăciunea vrăjitoarei verzi

Dacă te simți atras de ideea unei rugăciuni zilnice, iată o modalitate minunată de a-ți începe sau de a-ți încheia fiecare zi. Roagă-te cu voce tare sau în sinea ta, în cadrul unui spațiu sacru pentru tine, pe care l-ai binecuvântat și pe care l-ai consacrat formal (printr-un ritual), ori pur și simplu prin folosirea lui în fiecare zi.

Doamne / Tată Ceresc / Mamă Divină,

Spirite ale naturii,

Elemente din mediul meu înconjurător,

Vă rog să mă binecuvântați acum, la începutul acestei zile.

Îmi propun astăzi să aduc bucurie și pace tuturor formelor de viață cu care voi intra în contact.

Fie ca acțiunile mele să poată aduce mai multă armonie în această lume.

Îmi propun să vindec durerea și să alin mânia,

Să creez o stare de bucurie și de echilibru, pe măsură ce voi continua să pășesc pe calea mea.

Vă rog să mă susțineți și să mă călăuziți, spirite ale naturii,

În această zi și în toate zilele următoare.

Aceasta este rugăciunea pe care v-o adresez astăzi, în calitate de vrăjitoare verde.

Vă mulțumesc din suflet pentru toate binecuvântările voastre.

Practica vrăjitoriei verzi nu se realizează cu surle și trâmbițe, cu instrumente pretențioase sau prin ritualuri complicate. Poate mai mult decât orice altă cale magică, cea a vrăjitoriei verzi se bazează pe filozofia unei vieți trăite armonios și pe modul individual de interacțiune cu lumea din jur. De aceea, toate rugăciunile tale, ritualurile pe care le realizezi și spațiul sacru pe care ți-l creezi – trebuie să aibă o semnificație personală profundă pentru tine. Crearea unei practici personale care să îți reflecte cu acuratețe esența și dorința de a lucra pentru a crea mai multă armonie în lumea din jurul tău reprezintă secretul unei vieți satisfăcătoare și împlinite pe calea vrăjitoarei verzi.

Preț
Preț 58.00 RON
Discount
Discount 10 %
Preț final
Preț final 52.20 RON
I.S.B.N.
I.S.B.N. 978-606-756-048-0
Caracteristici:
Numărul de pagini
Numărul de pagini 303
Formatul în cm. (l x L x g)
Formatul în cm. (l x L x g) 13 x 20 x 1.6
I.S.B.N.
I.S.B.N. 978-606-756-048-0
Traducerea din limba engleză
Traducerea din limba engleză Cristian Hanu
Titlul original
Titlul original The Green Witch: Your Complete Guide to the Natural Magic of Herbs, Flowers, Essential Oils, and More
Greutate
Greutate 0.296 kg.
Publicat online
2022-11-20
Afișat de
22581 ori
Apreciere
Recomandări:
Adevăr Divin ▷ Librăria
divin.ro
×

Coșul de cumpărături

Titlul
Preț RON
-%
Redus RON
 
Subtotal
Șterge
produs(e) în coș, preț total:

Atenție: acest site este în teste și pot exista erori!

Sugestie: Rotiți telefonul pentru a vedea mai multe detalii

Continuă cumpărăturile Golește coșul Finalizează
×

Adăugat în coș

Titlul
Preț
Redus
Preț final
×

Recomandate

41.00 36.90 RON

Carduri CELE PATRU LEGĂMINTE

94.00 84.60 RON

Puterea (Secretul Cartea 2)

11.71 RON

Tarotul Lenormand

60.00 54.00 RON

Theta Healing

72.00 64.80 RON

Corpul nu uită niciodată

85.00 76.50 RON

Opere complete (Neville Goddard)

106.00 95.40 RON

Iubește realitatea exact așa cum este

58.00 52.20 RON

Vrăjitoarea verde

52.00 46.80 RON

Sucul de țelină (Medium medical)

259.00 233.10 RON

Curs de Miracole

158.00 142.20 RON

Vindecare prin detoxificare (Medium Medical)

43.00 38.70 RON

Efectul Umbrei

85.00 76.50 RON

Terapia Teta – Boli și afecțiuni

29.00 26.10 RON

Femei puternice

91.00 81.90 RON

Floarea vieții, volumul I

64.00 57.60 RON

Carduri de înțelepciune: Un set de 64 de carduri

31.00 27.90 RON

Zece mesaje pe care îngerii tăi doresc să le cunoști

57.00 51.30 RON

Vindecarea traumelor din trecut

39.00 35.10 RON

Am murit și m-am descoperit pe mine însămi

46.00 41.40 RON

Puterea este în interiorul tău

Atenție: acest site este în teste și pot exista erori!

Sugestie: Rotiți telefonul pentru a vedea mai multe detalii

Continuă cumpărăturile Preview Coș