Postul intermitent
Cea mai simplă formulă pentru longevitate, suplețe și sănătate

Ce conține cartea:
Metoda postului intermitent:Ține post șaisprezece ore, iar în cele opt ore care urmează mănâncă după bunul plac.Explicarea modului în care acționează postul intermitent, precum și motivele pentru care este eficientUn program de două săptămâni cu patruzeci și două de rețete savuroase pe bază de fructe și legume combinate cu alte ingrediente variate.Douăsprezece exerciții Liebscher-;Bracht prezentate pas cu pas pentru o bună deprindere a acestor mișcări menite să declanșeze accelerarea metabolismului în timpul postului.
Prima mențiune a problemei postului intermitent în domeniul medicinei nutriționiste a fost pentru mine un moment memorabil. Cunoștințele și experiența mea îndelungată au fost confirmate atunci prin studii științifice independente de cel mai înalt nivel. De asemenea, s-au înmulțit și materialele de presă pe această temă, lucru care mi-a ușurat mult munca cu pacienții. În acest fel, s-au redus explicațiile consumatoare de timp și neîncrederea. Chiar și porția de comentarii, uneori foarte agresive, ale colegilor mei a scăzut progresiv când aceștia au sfârșit prin a-și recunoaște lacunele în materie. Cu toate acestea, oamenii de știință își țin în frâu entuziasmul, pentru că nu există încă suficiente studii pe termen lung efectuate pe oameni. Le lipsește experiența mea de peste treizeci de ani. Mare parte a rezultatelor cercetărilor, cărora chiar și cei mari sceptici le dau atenție, sunt prezentate într-o manieră accesibilă în această carte. După ce o veți citi, veți putea decide singur dacă vreți să așteptați încă mulți ani această ocazie extraordinară. Fiindcă o să treacă mult timp până când științele medicale, cu toate exigențele lor, vor autoriza oficial această strategie nutrițională. Va depinde de fiecare în parte să profite sau nu de aceste cunoștințe, așa cum au ales să facă deja mulți dintre pacienții mei. Vă recomand să folosiți această ocazie, fiindcă nu trăiți în acest corp decât o singură dată. Indiferent de personalitatea voastră individuală, o astfel de „încercare unică" o să se dovedească o experiență interesantă.
TEORIE
Sănătate și energie prin postul intermitent ... 5
POSTUL INTERMITENT - ELIXIRUL SÃNÃTÃȚII ... 7
Postul face minuni ... 8
Tipurile de post ... 12
E timpul pentru o nouă orientare în medicină ... 14
Formula sănătății: alimentație, mișcare și post intermitent ... 17
Pur și simplu mâncăm prea des și prea mult ... 18
Ce se întâmplă în corp pe parcursul postului ... 22
Intestinul - centrul sentimentelor și al sănătății ... 30
Postul intermitent ca terapie de la A la Z ... 36
PRACTICA
TRILOGIA UNEI VIEȚI SÃNÃTOASE: VEGAN, POST ȘI MIȘCARE ... 50
Hrana vegetală în comparație cu alimentele de origine
animală 52
Avem dreptul să mâncăm animale? ... 54
Prevenirea și stoparea bolilor cardiace cu ajutorul alimentației ... 63
Fundamentele unei vieți sănătoase: alimentația, hidratarea și activitatea
fizică ... 68
POSTUL INTERMITENT - IATÃ CUM FUNCȚIONEAZÃ! 75
Declanșarea accelerării metabolismului prin activitatea fizică ... 76
înainte de a începe ... 78
Exercițiile Liebscher & Bracht ... 80
Programul de două săptămâni ... 104
Rețete pentru două săptămâni ... 108
Perspective ... 136
Mulțumiri ... 138
Index ... 139
Index de rețete ... 140
Index de exerciții ... 141
Credite fotografice ... 143
Oprirea aportului de colesterol
Organismul nostru produce singur colesterol, deci nu avem nevoie de aport din exterior. Este prezent în toate celulele umane și reprezintă o componentă indispensabilă a multor substanțe vitale. De exemplu, vitamina D se formează din colesterolul endogen, sub influența razelor solare. Se găsește din abundență la nivelul membranelor celulelor noastre. Fără colesterol, organismul nu ar putea secreta hormoni precum estrogenul, progesteronul și testosteronul.
Ereditatea nu este o scuză bună
Există câteva excepții în cazul anumitor afecțiuni ereditare ale metabolismului lipidic, care, din experiența mea, sunt foarte rare. Când anumiți pacienți îmi povestesc că nivelul lor ridicat de colesterol este genetic pentru că tatăl, bunicul sau unchiul au aceeași problemă, îi întreb despre obiceiurile lor alimentare. De cele mai multe ori, acestea nu diferă cu nimic față de cele ale pacienților mei, ceea ce dovedește că genele nu sunt responsabile.
Alte substanțe pe care trebuie să le evitați
Țin să repet încă o dată aici: nu vreau să vă interzic nimic, ci doar să vă informez despre ce este dăunător corpului. Dumneavoastră decideți ce faceți apoi cu aceste informații.
Aditivii sintetici
Sunt parte integrantă din industria alimentară
modernă. Coloranții și conservanții, stabilizatorii, substituenții zahărului și
alți îndulcitori reprezintă azi o piață de mai multe miliarde. în alimentele pe
care le consumăm zilnic mișună peste 320 (trei sute douăzeci!) de diferiți
aditivi permiși prin lege, notați cu numere precedate de E. Aproape tot ce este
ambalat conține azi o substanță „străină" pentru a vrăji cumpărătorul să
pună în farfurie alimente cu arome artificiale delicioase, păstrate intact.
Aceste elemente „străine" sunt de obicei substanțe
fabricate sintetic, care nu se găsesc în alimentele naturale. Abia în 1989
Europa a conceput o reglementare completă a „aditivilor alimentari",
botezați cu această denumire anodină. Consumatorii sunt asigurați de către
diferite instituții că aditivii sunt supuși unor controale stricte și că sunt
inofensive cantitățile ingerate. Ce știu puțini oameni e că aceste evaluări
sunt în continuă schimbare. În plus, studiile disponibile sunt adesea
contradictorii. Ideea că organismul nostru este compatibil doar cu substanțele
care îi sunt familiare genetic poate ajuta în mod semnificativ la aprecierea
gradului de periculozitate a acestor substanțe artificiale. Situația se
dovedește cu atât mai amenințătoare cu cât știm că nu există aproape niciun
studiu despre efectele pe care le pot provoca pe termen lung sau despre
interacțiunile acestor substanțe.
Asocierea dintre aluminiu și acidul citric este extrem de periculoasă
Profesorul Konrad Beyreuther, eminent cercetător al
bolii Alzheimer, s-a preocupat de acest subiect. El a acordat
o atenție deosebită aluminiului, un metal ușor, ce joacă un rol
decisiv, de bombă cu ceas, în formarea plăcilor senile și a nodurilor
neurofibrilare la pacienții care suferă de Alzheimer. Beyreuther critică în
special faptul că niciun studiu cu privire îndeosebi la interacțiunea
aditivilor sintetici, cum ar fi, de exemplu, asocierea dintre aluminiu și
acidul citric, nu se efectuează înainte de utilizarea lor.
Luate separat, aluminiul și acidul citric nu sunt nocive
pentru oameni, dar combinația acestor două elemente în organismul uman pare să
aibă repercusiuni devastatoare. Pe ambalajul produselor alimentare se pot
recunoaște cu ajutorul numerelor precedate de E, adică E 330 pentru acidul
citric și E 173 pentru aluminiu.
Aluminiul este absorbit și eliminat de un organism sănătos
fără să producă daune. Dar dacă un aliment conține și acid citric, cele două
substanțe se combină, formând o moleculă comună. Datorită prezenței acidului
citric, aluminiul este acum capabil să spargă bariera hematoencefalică, cea
care ne protejează în mod normal creierul de substanțele toxice. Prin urmare,
această combinație de elemente reușește să pătrundă în creierul nostru, cu
efecte de-a dreptul fatale. În mod normal, acidul citric din complexul nou
format poate fi eliminat la fel de ușor cum a intrat. Dar cum acidul citric
prezent în creier este descompus cu ajutorul unei anumite enzime, rămâne în
cele din urmă doar aluminiul. Acesta nu mai poate părăsi creierul, și apar
efectele nocive. Acest metal ușor, argintiu este foarte toxic pentru celulele
nervoase, care sfârșesc prin a muri progresiv.
În zilele noastre, cantitatea de aluminiu absorbită este
foarte ridicată. Se presupune că un adult depășește de șase ori doza maximă
recomandată zilnic, iar copiii, chiar și mai mult de atât. Majoritatea
băuturilor răcoritoare, de exemplu, au un conținut foarte mare de acid citric.
Cu cât sunt conservate mai mult timp în recipientele de aluminiu, cu atât mai
mult aluminiu trece în băutură. De azi înainte puteți evita să ambalați
alimentele acide în folie de aluminiu, folosind în locul ei vechea hârtie de
împachetat.
Nu folosiți veselă de aluminiu și nu depozitați niciun
aliment în cutii, boluri sau alte recipiente din aluminiu.
Cum scăpăm de foame
Mâncați seara devreme și culcați-vă tot devreme! Acest lucru face ca începutul să fie mai ușor, și cel târziu după a treia zi nu o să vă mai fie foame dimineața. Vă promit! După primele două zile, abdomenul dumneavoastră va fi mai plat, vă veți simți treaz și în formă, iar ochii și pielea vor străluci. Senzația de foame va dispărea de la o zi la alta și veți vedea cât de ușor o să reușiți să prelungiți pauzele dintre mese.
Pauzele dintre mese
Începeți lent cu pauzele și observați-vă cu atenție organismul. Nu începeți imediat cu o pauză de 20 de ore între două mese, ci apropiați-vă treptat. Un interval de 12 ore între două mese, de exemplu, e la îndemâna oricui. Măriți această durată cu o oră în fiecare zi. Cu cât veți reuși să prelungiți mai mult această perioadă de post, cu atât mai bine!
Hidrațati-vă corect
Beți mult și în mod regulat, mai ales în pauzele
dintre mese. Un ceai cald sau o supă de legume vă ajută imediat atunci când vă
este puțin foame (vezi pagina 70-71).
Vă rog, abțineți-vă de la cafea și alcool în timpul celor
două săptămâni care urmează. Dacă până în prezent ați consumat cafea în mod
regulat, este posibil să suferiți de câteva simptome de sevraj timp de câteva
zile. Acestea se poate manifesta sub forma cefaleei intense, a greții și merg
până la stări de vomă și un disconfort puternic. Prin urmare, este recomandat
să reduceți progresiv și lent doza de cafea cu zece zile înainte de a începe
postul intermitent.
Mâncați după chef și dispoziție Puteți să schimbați rețetele
între ele după bunul plac (vezi paginile 108-135). Dacă în a șaptea zi aveți
din nou poftă de Bolul lui Buddha (vezi pagina următoare), nimic nu vă
împiedică să-l pregătiți-l în locul Salatei răcoroase de castraveți și ridichi
(vezi pagina 121).
Nu mai numărați caloriile
De asemenea, încetați să numărați caloriile. Consumați cantitatea dorită din aceste preparate cu legume. Rețetele sunt concepute în general pentru două persoane. Dacă faceți mult sport, puteți consuma singur aceste două porții. După cum veți vedea, nu trebuie să flămânziți, ci puteți mânca pe săturate!
Planificați-vă cumpărăturile
Pe dosul clapei de la sfârșitul acestei cărți veți
găsi două liste de cumpărături: una pentru prima săptămână de post, iar
cealaltă pentru a doua săptămână. Veți găsi acolo toate alimentele proaspete,
inclusiv cantitățile pe care trebuie să le cumpărați de la magazinul de produse
bio sau de la piață pentru cele două săptămâni. Este vorba despre legume,
fructe și verdețuri proaspete. Puteți să vă copiați listele și cu acestea să
mergeți la cumpărături.
Același lucru este valabil și pentru ingredientele ușor de
depozitat, cum ar fi condimentele, oleaginoasele, fructele uscate, oțetul,
uleiul și altele. Și aici am întocmit o listă, pe care o veți găsi pe coperta a
treia a cărții. Investiția în aceste ingrediente va fi în totalitate
profitabilă pentru dumneavoastră, deoarece sunt ingrediente sănătoase și
gustoase, ce nu trebuie să lipsească din bucătărie. Cum sunt sigură că după
cele două săptămâni de post intermitent nu veți mai vrea să renunțați la acest
mod alimentar, nu o să cumpărați niciun aliment degeaba.
Efectuați o activitate fizică
Postul intermitent nu reprezintă un motiv pentru a face mai puțină mișcare. Mulți cred că sunt slăbiți când postesc și că trebuie să se menajeze. Este exact contrariul. Atunci când metabolismul și circulația sângelui sunt puse în mișcare, substanțele nutritive ajung mai repede la destinație, iar deșeurile sunt evacuate mai rapid. Acesta e motivul pentru care vă recomandăm patru exerciții Liebscher & Bracht pentru (aproape) toate zilele din program. Acordați-le între 10 până la 15 minute zilnic. Dacă practicați pe lângă asta un sport de anduranță, de două sau trei ori pe săptămână, cele două săptămâni de post intermitent vor fi încoronate de un mare succes!
Prima săptămână
În prima săptămână este posibil să resimțiți câteva mici indispoziții, pe măsură ce corpul dumneavoastră trece de la metabolismul glucidelor la metabolismul lipidelor. S-ar putea să fiți puțin mai obosiți, iar digestia să fie o idee mai „aerisită" ori să simțiți efectele sevrajului de la cofeină. Toate aceste schimbări sunt normale și nu trebuie să vă îngrijorați. Nu vă opriți!
A doua săptămână
În a doua săptămână este deja mult mai bine. Vă veți simți proaspăt, sănătos și plin de viață toată ziua. O să vă amintiți de vremurile când erați mai tânăr și mai plin de elan. Iar acesta este doar începutul!