Mă hrănesc, deci nu îmbătrânesc
Autor:
Autor:
Michel Montignac
Editura:
Editura:
Forum
Michel Montignac a devenit celebru prin metoda lui de slăbire foarte eficientă și durabilă bazată pe reorientarea obișnuințelor alimentare. În volumul de față autorul se ocupă de cei ce vor să-și păstreze cât mai îndelung sănătatea și tinerețea. |

Mă hrănesc, deci nu îmbătrânesc
10.00 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Lucrarea prezintă informații prețioase pentru oricare cititor. Acesta va afla ce alimente trebuie consumate cu precădere pentru a avea un aport optim de vitamine, săruri minerale, cum să le aleagă și cum să le prepare, ce trebuie să mănânce pentru a nu fi niciodată obosit; cum să-și echilibreze greutatea; cum să prevină riscurile cardio-vasculare și cum să-și stimuleze sistemul imunitar.
Mulțumită regimului de viață pe care autorul îl propune, fiecare dintre noi își poate păstra o tinerețe îndelungată și asta în cel mai simplu mod: hrănindu-se corect! |
Cuprins:
PARTEA 1 CINCIZECI DE ANI ÎN DEPLINÃ STRÃLUCIRE
Lăsati în urmă trecutul 17 Refuzați îmburghezirea și goniți conformismul 18 Acordați atenție propriului corp 21 PARTEA A II-A SÃ ÎNȚELEGEM ÎNAINTE DE A ACȚIONA CAPITOLUL 1 CE SE SCHIMBÃ DUPÃ CINCIZECI DE ANI 27 Modificările aparatului digestiv 27 Pofta de mâncare 28 Digestia 28 Metabolismul substanțelor nutritive 29 Proteinele 29 Lipidele 29 Glucidele 30 Eliminarea deșeurilor 31 Factorii psihologici 31 Resursele fmanciare 33 Supraconsumul de medicamente 33 CAPITOLUL II NEVOILE NUTRIȚIONALE PENTRU A RÃMÂNE TINERI 35 Să știm să ne recunoaștem greșelile 35 Tradiție și convivialitate 36 Feriți-vă de regimuri! 37 Aportul energetic 38 Valoarea energetică a alimentelor 38 Rația alimentară de dorit 39 Trebuie să mâncăm suficient 39 Trebuie să mâncăm mai bine 41 CAPITOLUL III DIFERITELE CATEGORII DE ALIMENTE 42 Macronutrienții 43 Proteinele 43 Proporția de masă proteică din organism 43 Putem înlocui carnea? 44 Mâncăm destule proteine? 45 Glucidele 45 Hiperglicemie și hiperinsulinism 46 Intoleranța față de lactoză 47 Atenție la zahăr! 47 Glucidele se aleg după indicele lor glicemic 48 Lipidele 50 Grăsimile sunt indispensabile 50 Cele două fețe ale colesterolului 51 Grăsimile sau acizii grași 52 Substanțele nutritive neenergetice 56 Aportul de fibre 56 Fibrele insolubile 56 Fibrele solubile 56 Inconvenientele consumului de fibre 57 Cum să consumăm zilnic fibrele? 57 Aportul de lichide 58 Vârstnicii nu beau suficiente lichide 59 Când trebuie să bem? 60 Cu privire la băuturile alcoolice 61 Micronutrienții 62 Antioxidanții 63 Ceilalți micronutrienți 66 Vitamina B9 sau acidulfolic 66 Vitamina B6 68 Vitamina D 69 Vitamina Bl 70 Calciul 71 Magneziul 73 Potasiul 73 Fierul 75 Cromul 77 PARTEA A III-A PLANUL DE ACȚIUNE: SÃ ACȚIONÃM ÎN CUNOȘTINȚÃ DE CAUZÃ CAPITOLUL 1 STRATEGIE PENTRU A NE PÃSTRA ÎN FORMÃ 81 Să învingem oboseala 81 Multiplele fațete ale oboselii 81 Cauzele oboselii 83 Surmenajul 83 Oboseala legată de abuzul de medicamente 84 Oboseala psihică 85 Oboseala patologică 86 Oboseala datorată carențelor nutriționale 87 Hipoglicemia, o sursă de oboseală 88 Acidoza 90 Alimente ce favorizează oboseala contra alimentelor ce întrețin forma? 91 Alimentele ce favorizează oboseala 91 Alimentele ce întrețin forma 92 Cum să avem un corp performant 98 Trebuie să ne mișcăm 98 Nutriția la efort 99 Cum mâncăm înainte de efort 99 Cum mâncăm în timpul efortului 101 Cum mâncăm după efort 101 Menținerea vitalității sexuale 102 Când vrei, poți 102 Bucătăria afrodiziacă 104 Cum să „fortificăm” creierul pentru a ne păstra memoria 109 Creierul nu se uzează decât dacă nu-l folosim 109 Alimenția și îmbătrânirea cerebrală 110 Maladia lui Alzheimer 113 Trebuie să ne intereseze totul 114 CAPITOLUL II SÃ ÎNVÃȚÃM CUM SÃ NE GESTIONÃM GREUTATEA 119 Variația componentelor masei corporale 119 Corpolența după cincizeci de ani 120 Care este greutatea potrivită? 120 Clasificarea obezității 121 Obezitatea androidă 121 Obezitatea ginoidă 121 Obezitatea abdominală profundă 122 Este necesar să slăbim? 122 La bărbați 122 La femei 123 Riscurile obezității 123 Problemele respiratorii 123 Problemele reumatologice 124 Cancerul și obezitatea 124 Riscurile chirurgicale 124 Consecințele psihosociale 125 Efectele pierderii în greutate 125 Poatefi obezitatea un avantaj? 125 Menopauza duce la îngrășare 126 CAPITOLUL III METODA MONTIGNAC: O SIMPLÃ SCHIMBARE DE ORIENTARE ÎN OBIȘNUINȚELE ALIMENTARE 127 De ce ne îngrășăm? 129 Glicemia 130 Hiperinsulinismul 131 Indicele glicemic 132 Zahărul 135 Făina 136 Cartoful 137 Obișnuințele alimentare 138 Principiile de bază ale metodei Montignac 141 Faza I 141 Faza II 144 Recomandări generale pentru faza I 144 CAPITOLULIV PREVENIREA RISCURILOR CARDIO-VASCULARE 146 Factorii răspunzători pentru bolile cardio-vasculare 147 Colesterolul 148 Trigliceridele 150 Hiperglicemia și hiperinsulinismul 151 Hiperuricemia 152 Deficitul de antioxidanți 152 Igiena vieții 152 Tabagismul 152 Stresul 153 Sedentarismul 153 Prevenirea bolilor cardio-vasculare prin intermediul alimentației 154 Alegerea grăsimilor 154 Alegerea proteinelor 154 Alegerea glucidelor 156 Adoptarea unei alimentații bogate în fibre 156 Alegerea alimentelor bogate în antioxidanți 156 Alți nutrienți necesari 157 Potasiul 157 Magneziul 158 Calciul 158 Sodiul 158 Fierul 159 Vitamina B9 (sau acidul folic) 159 Băuturile 159 Trebuie să bem vin 159 Cafeaua 160 Ceaiul 160 Ciocolata 161 Laptele 161 Băuturile dulci 161 Proprietățile condimentelor 162 Busuiocul 162 Usturoiul 162 Alimentația de tip mediteranean 162 CAPITOLUL V CUM SÃ COEXISTÃM PAȘNIC CU DIABETUL 170 Diabetul insulino-dependent (diabetul de lip 1) 170 Diabetul gras, fără dependență de insulină (tipul II) 171 Dietetica diabeticilor 171 Diabetul de tip Il 171 Diabetul de tip 1 172 CAPITOLUL VI AMELIORAREA BOLILOR REUMATISMALE 174 Osteoporoza 174 Cele două tipuri de osteoporoză 175 Osteoporoza de tip 1 175 Osteoporoza de tip II 176 Examinarea problemei 176 Factorii favorizanți ai osteoporozei 176 Alimentația dietetică în osteoporoză 179 Asigurarea unui aport caloric corect 179 Asigurarea unui aport bun fosfor 181 Asigurarea unei concentrații suficiente de vitamina D 182 Anumiți nutrienți previn osteoporoza 182 Excesul anumitor nutrienți favorizează osteoporoza 183 Osteomalacia 184 Cauzele 184 Când ne putem gândi la osteomalacie? 185 Cum să dovedim prezenta bolii? 185 Tratamentul 185 Reumatismele inflamatorii 186 Postul 186 Regimul personalizat, prin excludere 186 Regimul Dr. Seignalet 187 Rația de proteine 187 Untura de pește 188 Artroza 188 Cauzele 188 Remediile 189 Hiperuricemia 190 Cauzele 190 Complicațiile 191 Tratamentul 192 CAPITOLUL VII ELIMINAREA CONSTIPAȚIEI ȘI A COLITEI 194 Constipația 194 Diferitele tipuri de constipație 195 Constipația recentă 195 Constipația cronică 195 Lipsa reflexului rectal 195 Pentru a nu mai fi constipați, trebuie să mâncăm mai corect 196 Colitele 198 CAPITOLUL VIII STIMULAREA MIJLOACELOR DE AUTOAPÃRARE 200 Imunitatea 200 Mecanismele imunitare 200 Stimularea imunitătii 202 Alimentația corectă ne ferește de infecții 204 Trebuie să mâncăm proteine 204 Aportul energetic 205 Sporirea rației de vitamine 205 Să ne facem plinul de oligo-elemente 205 Să alegem grăsimile bune 206 Alimentele care stimulează imunitatea 206 Atenție la preparare 206 Igiena de viață 207 CAPITOLUL IX PREVENIREA CANCERULUI CU AJUTORUL NUTRIȚIEI 210 Ce este cancerul? 210 Frecvența cancerelor 211 Cauzele cancerului 212 Fazele care pot favoriza apariția 212 Excesul de greutate 212 Grăsimile „rele” 213 Unele proteine 213 Glucidele „rele” 214 Abuzul de alcool 214 Alimentele e sărate și afumate 214 Nitratul din apă 215 Apele cu clor 215 Pesticidele, insecticidele, erbicidele, fungicidele 215 Modul de preparare a hranei 215 Carența de antioxidanți 216 Alimentele care protejează organismul împotriva cancerului 217 Fibrele 217 Antioxidanții 217 Legumele verzi 217 Fructele 217 Pentru a ne asigura o bună protecție împotriva cancerului 218 CAPITOLUL X EVITAREA DENUTRlȚIEI 219 Cauzele denutriției 219 Aporturile insuficiente (anabolismul redus) 219 „Uzura” accelerată a stocului de proteine (catabolismul crescut) 220 Consecințele denutriției 221 Deficitul imunitar 221 Întârzierea cicatrizărilor 221 Deficitul de sinteză a albuminei 222 Cum să luptăm împotriva denutriției? 222 CONCLUZIE 223 ANEXA I BILANȚUL NUTRIȚIONAL 227 Examen de conștiință... alimentară 227 Rezultate 228 Starea fizică 228 Cum stăm cu greutatea? 230 Indicele de masă corporală sau Body Mass Index (BMI) 230 Aprecierea stării de hidratare 232 Starea danturii 232 Examenele de laborator 233 Radiograflile 234 ANEXA II SÃ-ÎNȚELEGEM BINE FENOMENUL DE ÎMBÃTRÂNIRE 235 Ce vârstă poate atinge omul? 235 Factorii de îmbătrânire 236 Impactul genetic 236 Impactul mediului înconjurător 239 ANEXA III CUM SÃ FACEM BINE CUMPÃRÃTURILE 241 Plăcerea de a mânca 241 Să facem bine cumpărăturile 242 Micul comerciant 243 Piața din cartier 243 Supermagazinele 244 Viața în casele de bătrâni 245 ANEXA IV CONȚINUTUL DE FIBRE ȘI DE PROTEINE DIN ALIMENTE 246 |
Fragment:
Este necesar să slăbim?
Dorința de a pierde în greutate, dincolo de o anumită vârstă, poate însemna un demers delicat, pentru că se pune problema de a ști dacă acesta se justifică sau nu. Trebuie, prin urmare, să cântărim argumentele pro și contra. Până la șaizeci și cinci de ani, pierderea în greutate se justifică, mai ales pentru evitarea accidentelor cardio-vasculare. De la șaizeci și cinci la șaptezeci de ani, slăbirea poate fi justificată dacă există o patologie precisă, necesitând o ameliorare de exemplu, o afecțiune coronariană cu hipercolesterolemie sau diabet. Dincolo de șaptezeci de ani, pierderea în greutate nu mai este de dorit decât în cazul suprasarcinii ponderale ce duce la complicații de ordin mecanic: dificultăți în mers, artroza șoldurilor sau a genunchiului. Dar existența unei tulburări metabolice nu justifică pierderea kilogramelor excedentare, atâta timp cât nu este vorba de o obezitate gravă (BMI mai mare de 35). La femei Până la cincizeci de ani, riscurile datorate unei suprasarcini ponderale sunt legate în special de tulburările venoase și de artroză. Pe la cincizeci de ani, trebuie gestionată cât mai bine trecerea spre momentul instalării menopauzei, care – contrariu a ceea ce se crede – nu duce neapărat la creșterea în greutate. După cincizeci de ani, și în absenta unui tratament hormonal, apar riscurile cardio-vasculare, mai ales în caz de obezitate abdominală superioară (obezitate androidă). În cazul obezității ginoide (în partea inferioară a corpului) nu sunt riscuri; singurul prejudiciu este cel estetic. Cât despre femeile care urmează un tratament hormonal, riscuri vasculare nu există a priori, dar slăbirea se poate justifica la apariția unui diabet. Riscurile obezității Obezitatea poate fi responsabilă pentru complicațiile metabolice, deoarece este însoțită frecvent de: hiperinsulinism cu insulinorezistentă; diabet de tip II (care nu este dependent de insulină); hipercolesterolemie (risc de afectiuni coronariene); hipertrigliceridemie; hiperuricemie. Problemele respiratorii Pe plan respiratoriu, pot interveni complicații. Obezul poate suferi, cu adevărat, de tulburări ale mecanicii ventilatorii, ce duc la o reducere a volumelor de aer în plămâni. Tulburarea cea mai fecventă este apariția apneei în timpul somnului (oprirea respirației timp de cel puțin zece secunde, de mai mult de cinci ori pe oră). Doar soțul poate descoperi aceste pauze respiratorii, care sunt însoțite din plin de sforăituri. În afară de riscul unei morți subite la formele grave de apnee – subiectul poate suferi de o somnolență anormală, în timpul zilei, de dureri de cap, tulburări de memorie etc. Problemele reumatologice Suprasarcina ponderală deplasează centrul de gravitate al corpului: abdomenul fiind proiectat înainte, la nivelul articulațiior apar probleme mecanice anormale: dureri lombare, mai ales la femei; tendinita genunchiului; artroza șoldurilor și a genunchiului. Pe lângă aceasta, se observă o mai mare sensibilitate la durere, de unde amplificarea durerilor reumatice. Cancerul și obezitatea Obezitatea mărește riscul apariției cancerului de prostată, colon sau de rect, la bărbați. La femei, riscul se situează la nivelul uterului, al sânului, ovarelor sau al vezicii biliare. Dar îi putem liniști pe cei ce se știu supraponderali, spunându-le că, la subiecții slabi (BMI sub 23), mortalitatea datorată cancerului este cea mai mare. Riscurile chirurgicale Tulburările cardiace, respiratorii și riscul crescut de flebită măresc riscul operatoriu la persoanele obeze. Cicatrizareaea este deseori întârziată, iar infecțiile cutanate mai frecvente. Consecințele psihosociale Suprasarcina ponderală este, în general, mai ușor acceptată la persoanele vârstnice decât la adulții tineri, deși grija pentru aspectul estetic rămâne. Cu toate multiplele tentative de slăbire cu ajutoml unor regimuri foarte drastice, obezul este marginalizat deseori, acesta putând dezvolta ulterior unele tulburări psihice (anxietate, stare depresivă, lăcomie imposibil de stăpânit față de anumite alimente etc.). Efectele pierderii în greutate În cazul unei hipertensiuni arteriale, este suficient ca pacientul să piardă 5-6 kilograme, pentru ca valorile tensiunii să-i revină la normal, chiar dacă – până la greutatea ideală – el ar mai trebui să slăbească încă zece. Dar, dacă subiectul este în vârstă, nu trebuie în niciun caz să exagereze, ci să se mulțumească cu un rezultat parțial. Este mai bine să piardă numai o treime din suprasarcina ponderală, dar să o piardă definitiv, decât să slăbească mai mult și să se îngrașe, după aceea, la loc. S-a demonstrat statistic că fluctuațiile ponderale („efectul yoyo” sau obezitatea „acordeon”) au ca efect o creștere însemnată a riscurilor cardio-vasculare. Tocmai din cauza acestor riscuri, numeroși nutriționiști preferă ca persoanele care au o mică suprasarcină ponderală să nu țină niciun regim de slăbire. Poate fi obezitatea un avantaj? Întrebarea vi se pare ciudată? Totuși ne putem întreba dacă o suprasarcină ponderală nu reprezintă un avantaj. Statisticile privind mortalitatea arată că, la bărbații de șaizeci de ani, cel mai mic risc se situează la nivelul unui BMI de 26-28, adică sub limita greutății excesive. Riscul de a muri de cancer, mai ales, este net mai mare la indivizii slabi (BMI sub 23), decât la cei grași (BMI mai mare de 28). La femeile de peste cincizeci de ani, intrate în menopauză, suprasarcina ponderală are un efect protector față de osteoporoză deoarece o parte din grăsimea excedentară se transformă în hormonii care previn rarefierea structurii osoase. Menopauza duce la îngrășare? Statisticile generale privind evoluția greutății la franțuzoaicele între douăzeci și cincizeci și doi de ani arată că acestea se îngrașă în medie cu 10 kilograme, ajungând de la 54 de kilograme la 64. Oamenii au tendința de a considera menopauza drept una dintre principalele cauze responsabile pentru luarea în greutate. Or, curba de creștere a greutății arată mai degrabă o încetinire foarte clară a progresiei, după patruzeci și cinci de ani. De fapt, dacă examinăm statisticile în amănunțime, constatăm două lucruri: . i numai 43% dintre femei au o problemă reală în privința creșterii în greutate după menopauză (4-6 kg). creșterea în greutate este cu mult mai mică, dacă femeia face un tratament hormonal (31 %). Experiența medicală ne arată, de altfel, că femeile care se îngrașă în momentul menopauzei (cu sau fără tratament) sunt acelea care aveau deja, dinainte, o suprasarcină ponderală. Iată de ce ne putem gândi, contrariu ideilor moștenite, că menopauza nu este un factor determinant pentru creșterea în greutate, ci, mai curând, un factor amplificator. Dacă femeia are o puternică tendință la îngrășare, este probabil că va mai lua niște kilograme în plus. Cel mai bun mod de a evita îngrășarea în momentul menopauzei este modificarea obiceiurilor alimentare. Este exact ceea ce vă propune metoda Montignac, pe care vă invit s-o descoperiți în capitolul următor. |
Caracteristici:
Numărul de pagini
Numărul de pagini
262
Formatul în cm. (l x L)
Formatul în cm. (l x L)
14 x 20
I.S.B.N.
I.S.B.N.
973-584-218-1
Traducerea din limba franceză
Traducerea din limba franceză
Marie-Jeanne Vasiloiu
Titlul original
Titlul original
Rester jeune en mangeant mieux
Publicat online
2002-01-18
Stoc
Stoc
Stoc 0
Preț
Preț
10.00
RON
Discount
Discount
0%
Preț final
Preț final
10 RON
I.S.B.N.
I.S.B.N.
973-584-218-1