Ghid de dietetică
A slăbi... O chestiune de echilibru
Ghidul de dietetică nu este o culegere de rețete-miracol pentru a slăbi „peste noapte”, înainte de vacanțele de vară, ci o expunere practică de reguli „umane” care ne lasă plăcerea de a mânca bine sau, pur și simplu, de a savura din plin viața. |

17.40 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Echilibrul alimentar este unul dintre factorii de maximă importanță pentru menținerea sănătății. Această carte este concepută exclusiv pe baze științifice. Ea nu oferă rețete miraculoase de slăbire rapidă, care și-au dovedit în timp ineficiența. Ghidul de dietetică propune soluții certe pentru o alimentație rațională și echilibrată, menită să asigure confortul fizic și moral atât de necesar vieții noastre. Este un adevărat tratat de nutriție la îndemâna tuturor. |
Cuprins:
Prefață Cuvânt înainte Introducere Factorul declanșator Așadar, vreți să slăbiți? De ce ne îngrășăm? Un aspect esențial Câteva reguli elementare Dacă foamea vă dă târcoale Partea 1. ECHILIBRUL ȘI RAȚIA ALIMENTARÃ 1. Rația alimentară Nevoile esențiale ale omului Clasificarea alimentelor Ce se află în farfuria noastră? Caloriile... joulii Fibrele vegetale Vitaminele Sărurile minerale Oligoelementele Apa Apele minerale Grupele alimentare Zahărul Sarea Fierul 2. Compoziția alimentelor 4. Greutatea ideală Tabelele de greutate Cum se apreciază greutatea Unde se află grăsimea? Metoda lui Lorentz Metoda Broca Metoda Dr. A.-F. Creff Indicele Quételet Thstul ciupitului Partea a II-a. ALEGEȚI-VÃ REGIMUL! 5. Prepararea alimentelor Prepararea Ustensilele pentru gătit Diferitele tipuri de preparare Consumul de vegetale crude 6. Sfaturi înainte de a începe regimul Micul dejun Regimul de 1600 calorii Regimul de stabilizare Regimul de 1800 calorii 8. Regim, sănătate, sport După regim, sport Activitatea fizică Cum să ne luăm pulsul Măsurarea pulsului și a frecventei cardiace optimale De la teorie la practică Concluzii Pragul vârstei de cincizeci de ani O supraveghere medicală preventivă Prevenirea factorilor de risc Întreținerea intelectului Alimentația și sportul la persoanele în vârstă Necesitățile alimentare Alimentele esențiale Concluzii Meniu tip 9. Alimentație, sport și performanță Regulile practicii sportive Sportul în afara competiției Alimentația și sportul de performantă Care sunt incidentele ce pot apărea în practicarea unei activități fizice? Concluzii Partea a III-. REGIMURI ALIMENTARE ȘI PATOLOGII 10. Obezitatea Tipurile de obezitate Prevenirea Complicațiile obezității Kinetoterapia Concluzii Gândiți-vă la viitor Noutăți (a se vedea capitolul „Medicamentele pentru slăbit”) 11. Hipercolesterolemia fără creșterea trigliceridelor Proveniență Colesterolul bun și colesterolul rău Când trebuie să ne facem griji? Ce este de făcut? Decizii de luat Sfaturi alimentare Recomandări culinare Schimbarea stilului de viață Cazuri particulare Noutăți Meniu tip 12. Hipertrigliceridemia Proveniență Fiecare caz de hipertrigliceridemie este diferit Când trebuie să ne facem griji? Ce este de făcut? Decizii de luat Recomandări alimentare Schimbarea stilului de viață Meniu tip Hiperuricemia (guta) Cauze Când trebuie să ne facem griji? Decizii benefice Măsuri de precauție Recomandări alimentare Recomandări culinare Schimbați stilul de viață Meniu tip Diabetul Glicemia Tulburarea funcțională Diabetul gras sau DNID (diabetul neinsulinodependent) Diabetul insulinodependent (DID) Gustările Educarea diabeticului pentru regim Principii de dietoterapie Alimentele dietoterapiei Echivalența glucidice Meniu tip Noutăți – Hiperinsulinemia și riscul de accident cardiac 15. Cazuri speciale, regimuri speciale Excesul de greutate la adolescenți 16. Alimentația și tulburările de comportament alimentar Bulimia Anorexia 17. Restaurantele rapide Partea a IV-a. SCURTÃ TRECERE ÎN REVISTÃ A METODELOR DE SLÃBIRE 18. Regimurile de slăbire Regimul lui Atkins Regimul Antoine Regimul Shelton Regimul Mayo (Statele Unite) Regimul Victoria Principal (Statele Unite) Regimul Weight Watchers (Statele Unite) Regimul Montignac Regimul Sulitzer Regimul Fricker Regimul Susan Powter Regimurile vegetarian și vegetalian Observații 19. Substituții alimentari Ce conțin substituții? Sub ce formă se găsesc? 20. Chirurgia estetică Chirurgia și obezitatea Chirurgia și estetica Metodele conexe 21. Medicamentele pentru slăbit Medicamentele folosite Noutăți Partea a V-a. O ALIMENTAȚIE BENEFICÃ TUTUROR 22. Alimentația mediteraneană De ce recomandăm acest tip de alimentație? Caracteristicile alimentației mediteraneene Concluzii Lexic Bibliografie |
Fragment:
INTRODUCERE
Hrănirea este o necesitate naturală pentru toate ființele vii. Oamenii au căutat dintotdeauna să combine diferitele alimente pe care le-a oferit natura, urmând evoluția civilizațiilor în timp, ei și-au perfecționat modurile de preparare a hranei. Toate aceste îmbunătățiri au dus la moduri unitare de alimentație, în funcție de epoci și culturi. Acest proces din ce în ce mai elaborat și mai agreabil de a se hrăni al oamenilor a dus la apariția „bucătăriei”. Bucătăria franceză este cunoscută de mult timp pentru rafinamentul ei, pentru bogăția și varietatea rețetelor. Ea se situează pe primul loc în lume, alături de bucătăria chinezească și de cea italiană. S-a ajuns, astfel, ca atât în interiorul țării, cât și în afara ei unele orașe să fie asociate unui fel de mâncare specific: Strasbourg și varza acră, Marsilia și ciorba de pește, Toulouse și fasolea cu afumături, Caen și ciorba de burtă etc. Ca și alte elemente ale vieții cotidiene, bucătăria a trebuit să evolueze, să se adapteze și chiar să se supună modei. Invazia restaurantelor rapide (fast-food-urile) determină o mare parte a populației să se alimenteze prost: sunt din ce în ce mai multe persoane supraponderale sau care suferă de obezitate, iar copiii, seduși de publicitatea atractivă, îi întrec adesea pe adulți în acest mod nefast de a se alimenta. Așa încât, în fiecare an, în preajma zilelor frumoase un mare număr de femei precum și unii bărbați se lansează în căutarea ultimelor noutăți în materie de regimuri. Vă aflați în fața unui chioșc de ziare și deodată un titlu de pe o revistă atrăgătoare vă reține atenția: „Cum să pierzi 10 kg în 15 zile.” Sau: sunteți în sala de așteptare a dentistului dumneavoastră, răsfoiți niște reviste și pe o pagină a uneia dintre ele vedeți scris: „Mange Graisse , noul medicament care devorează adipocitele”. Sau tocmai v-ați întâlnit o prietenă pe care n-ați mai văzut-o de aproape un an. O știați „durdulie” iar acum, spre marea dumneavoastră mirare, confirmă prin viu grai ceea ce vedeți: „Am pierdut 25 de kilograme cu faimosul regim „Jumătate smochine, jumătate struguri”. V-ați prins adesea în acest joc care constă în a încerca mereu ultima metodă care pretinde că slăbește. Din nefericire, iluziile dumneavoastră s-au împrăștiat, probabil, după primele zile de încercare a faimosului regim sau a miraculosului, medicament. Și câte regimuri trebuie să fi încercat! Marea majoritate a acestor femei nu au de pierdut decât patru sau cinci kilograme. Dar faptul reușește să le afecteze, moralul lor oscilând permanent între perioade de euforie și perioade de depresie, toate acestea pentru că silueta lor nu este conformă unei siluete de „top model”. Cu timpul, aceste nevinovate kilograme devin o obsesie, o sâcâială permanentă. Acest laitmotiv, „slăbitul”, apare în fiecare an o dată cu venirea verii. Startul cursei pentru slăbire reunește foarte multe candidate, convinse toate că vor ajunge cu brio la capăt. Dar iată, această cură este presărată cu tot felul de capcane, de la medicamentele miraculoase pana la regimurile fulgerătoare. Candidatele la slăbire, s-ar putea crede, preferă să se hrănească cu promisiuni, decât să consulte un specialist al acestei arte care este nutriția. Așadar, vreți să slăbiți? Această lucrare a fost realizată pentru a vă ghida prin labirintul creatorilor de regimuri. Vreți să slăbiți fără să fiți supusă la constrângeri, fără privațiuni excesive, fără să fiți obligată să vă gândiți la golul din stomac? Această carte vă poate ajuta! De ce ne îngrășăm?
Viața modernă ne face pe cei mai mulți dintre noi să luăm masa în afara cadrului familial. Adesea ni se întâmplă să sărim masa de prânz; și nici poftă, de mâncare ne prea mai avem. Ne lipsește timpul să luăm masa corect și ne mulțumim cu o gustare rapidă la micul restaurant din colț, chiar lângă locul de muncă. După-amiază, când simțim un gol în stomac, scoatem din ultimul sertar al biroului un pachet de biscuiți, o ciocolată sau o bucată de brânză; și fiindcă trebuie să facem să alunece această gustare, ne ducem la automatul de băuturi și luăm un sifon. Pe parcurs constatați că ați luat câteva kilograme în plus; și totuși aveți impresia că nu ați mâncat prea mult. Începeți să fiți conștientă că aceste câteva kilograme suplimentare vă fac dizgrațioasă. Apoi vine momentul în care nu mai puteți să îmbrăcați o pereche de pantaloni, să închideți cureaua sau nasturele de la guler ... Timpul trece, vara se apropie, vară pe care ați hotărât să o petreceți la malul mării; va trebui să înlocuiți fusta sau pantalonii cu costumul de baie ... Trebuie să acționați! În perioada de toamnă, iarnă, până în primăvară, ați mâncat incorect fără să fiți foarte conștienți de aceasta. În micul restaurant din colț ați consumat, zi după zi, gustări bogate în calorii. Lucru valabil și în cazul celor care au mâncat doar un sandvici la masa de prânz, iar golul din stomac de după-amiază și l-au umplut cu o bucată de ciocolată. Toată această ronțăială nevinovată v-a adus un lung șir de calorii excedentare. Este adevărat că multe persoane acumulează, cu fiecare an, tot mai multe kilograme. Dar este tot atât de adevărat că alte persoane nu au decât 4 sau 5 kilograme în plus. Pentru acestea din urmă un regim scurt de cincisprezece zile va rezolva micul excedent de greutate, ajutându-le să-și regăsească rapid forma. Principiul este totuși simplu: dacă mâncați mult, reduceți rația alimentară și veți slăbi! Mulți vă vor spune că mănâncă puțin și totuși se îngrașă. Nu sunt sinceri cu ei înșiși. Este însă posibil ca un exces de greutate să fie provocat de un motiv patologic neștiut sau nediagnosticat de medic, ceea ce este, din fericire, puțin frecvent. În majoritatea cazurilor, ne îngrășăm întrucât comitem erori de alimentație repetate, erori de care nici nu suntem conștienți, și care pe măsură ce trece timpul se transformă în obișnuință. Iar aceasta poate să dureze ani. Astfel, când îl întreb pe cel mai bun prieten al meu, care s-a „rotunjit” semnificativ, ce a mâncat la prânz, el îmi răspunde: „Doar o porție de spaghete”, iar eu îi răspund: „Ca și mine”. Doar că, pentru el, o porție normală de spaghete înseamnă 300-350 de grame. Pentru mine, nu reprezintă decât aproximativ 100 de grame. După trei, patru ani, prietenul meu va fi luat, cu ușurință, zece kilograme în plus. Cât despre mine, eu îmi voi fi menținut greutatea constantă. |