Diete cu fructe și legume pentru eliminarea toxinelor
Curele și monodietele au reprezentat dintotdeauna un mijloc eficient de întreținere a sănătății. Diete cu fructe și legume pentru eliminarea toxinelor oferă mai mult decât simple rețete: sunt prezentate proprietățile alimentelor, precum și modul în care se țin dietele, cu indicațiile și suplimentele alimentare specifice fiecăreia. |

19.95 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Suntem invitați să redescoperim astfel virtuțile terapeutice ale fructelor și legumelor, într-o vreme în care alimentația adeseori inadecvată ne poate afecta în mod decisiv starea de sănătate. Cele 33 de cure și monodiete ajută la regenerarea organismului și îi asigură vitalitatea. Oricine poate alege, în funcție de anotimp și de scopul urmărit, dieta care i se potrivește cel mai bine. |
Cuprins:
Cîteva precizări de vocabular Cuvînt înainte (Gerard Allemann) Introducere Curele și monodietele în alimentația modernă Asimilarea alimentelor: de la aspectul material la aspectul vibratoriu Fenomenul de depunere, consecința alimentației moderne Facilitarea procesului de eliminare Adaptarea curelor și monodietelor la viața socială și la mediu Înainte de efectuarea unei cure Ține cont de personalitatea ta Adaptează-ți cura în funcție de propriul semn astrologic Efectele curelor și monodietelor Energetica anotimpurilor Energetica primăverii Energetica verii Energetica toamnei Energetica iernii Cure și monodiete pentru cele patru anotimpuri Curele primăverii Cură de dezintoxicare – epurare – regenerare Monodietă cu suc de citrice Cură cu suc de citrice – variante Monodietă de căpșune Cură de căpșune Cură de sparanghel Monodietă cu morcovi Cură cu suc de morcovi Cură de păpădie, cicoare și ridiche neagră Cura de mere Monodietă cu mere Curele verii Monodietă de epurare Monodietă de cireșe Monodietă cu piersici albe Monodietă de caise Monodietă cu pepene galben Monodietă cu tomate Cură cu legume verzi Curele toamnei Cură de dezintoxicare – remineralizare – dinamizare Monodietă cu piersici galbene Cură cu suc de morcovi Cură de castane Cură de nuci Cură cu suc de mere Cură de orez Cură de cătină-aIbă Cură de struguri Curele iernii Cură de revitalizare Cură de ciuperci cu ulei de măsline Cură de fructe proaspete – fructe uscate Cură cu fructe proaspete / fructe oleaginoase Monocură de mere Monocură de morcovi Cura de varză Diverse cure Cură specială pentru cei care suferă de colită Cură specială în caz de abuzuri alimentare Cură vitală pentru copii Cură pentru pregătirea unei competiții Cură de dezintoxicare Cură de revitalizare Cură de miere Reluarea alimentației normale după o cură sau monodietă Anexă Tabelul compatibilităților Fructele Concluzie |
Fragment:
Asimilarea alimentelor: de la aspectul material la aspectul vibratoriu Din punctul de vedere al aspectului „exterior”, pur mecanic, să reținem faptul că digestia transformă alimentele și elementele nutritive specifice printr-un proces de hidroliză desfășurat de sucurile digestive, ale căror elemente active se numesc enzime. Enzimele sînt proteine complexe ce poartă, fiecare în parte, un mesaj unic de intervenție. De exemplu, enzima destinată transformării amidonului nu va putea acționa nicicum asupra transformării proteinelor sau lipide lor – și invers. Digestia începe în gură, prin masticație, etapă primordială a inițierii procesului de asimilare: este momentul privilegiat al contactului cu alimentul. În prealabil, pentru a-și elibera gustul și a ne transmite viata pe care o poartă, hrana trebuie mâncată din priviri: prima etapă a asimilării este acceptarea olfactivă a alimentului. Această alegere va declanșa salivarea, a doua parte a asimilării, prin acceptarea gustativă a alimentului. Aceste două etape constituie prima mare parte a asimilării, denumită asimilare la nivel mental. Operațiunea mecanică reprezintă cea de-a treia etapă, numită asimilare mecanică. Masticația este indispensabilă deoarece permite alimentului să ne transmită energia lui, corpului nostru – să-l integreze și, în final, dar un aspect deloc neglijabil, stomacului nostru – să fie satisfăcut. Odată ajunse în stomac, alimentele provoacă o intensă operațiune de măcinare, prin intervenția sucurilor gastrice. Asimilarea mecanică începe odată cu primele transformări chimice produse în timpul digestiei. Dacă are loc în condiții armonioase, digestia determină o bună asimilare, prin membranele mucoase, a nutrimentelor obținute. Din acest motiv noi insistăm, în partea practică a curelor și monodietelor, asupra asocierii corecte a alimentelor, pentru a facilita transformarea elementelor nutritive și a favoriza asimilarea lor. Nutriția celulară, singura capabilă să asigure apoi nutriția țesuturilor organice, se realizează în mod direct, pe cale sangvină. Asimilarea desfășurată în condiții de respectare a alimentelor prezintă elemente de revigorare a organismului – permițând astfel reînnoirea celulelor care constituie învelișul său fizic pământesc – dar și elemente subtile pentru hrana sufletului. Această a doua etapă este la fel de importantă ca și prima, fiindcă de ea depinde supraviețuirea, dezvoltarea și evoluția speciei noastre. „Asimilarea vibratorie” a alimentelor constituie faza cea mai subtilă, deoarece restituie viața – în adevăratul sens al cuvântului – alimentului, în chintesența sa originară. Deși suntem tentați să considerăm alimentul doar o substanță „materială” destinată satisfacerii stomacului nostru, în realitate, el constituie o verigă a lanțului energetic existent la nivel planetar. Pe plan fizic, alimentul hrănește omul și participă la dezvoltarea lui, întărindu-1 pentru a face față durității existenței sale pământești, permițându-i să-și dobândească individualitatea fiziologică și să atingă, prin intermediul acestui plan de materialitate alimentară, sistemul neurosenzorial. În esență, acesta constituie hrana creierului. Această hrană pământească creează și stimulează formarea conștiinței noastre – în asta constă natura subtilă a alimentelor noastre, care-l ajută pe om să se dezvolte și să evolueze. Fenomenul de depunere, consecința alimentației moderne
Cu totul altfel stau lucrurile cu funcțiile de depunere, care sunt consecința modului nostru de evoluție „de-a-ndoaselea”, deoarece sînt caracteristice fenomenelor legate de comportamentul țărilor industrializate. Principiul de depunere (văzută în acest caz ca excedent) este rezultatul unui metabolism natural alterat de obiceiurile noastre alimentare dăunătoare. Calitatea actuală a alimentației noastre este consecința modului intensiv de rafinare, iar omul este direct răspunzător de dezvoltarea denaturată a mediului său nutritiv, fenomen deosebit de grav, care determină două paradoxuri: evidențierea unor carențe tot mai importante, rezultat al rafinării industriale, cu un mare adaos de elemente chimice, și dezvoltarea unor excese alimentare catastrofale, ceea ce produce depunerea deosebit de dăunătoare de produse rafinate, zaharuri nocive și grăsimi animale saturate. Carența este o insuficientă de elemente nutritive fundamentale de care organismul are nevoie pentru a-și asigura dezvoltarea și întreținerea zilnică. Calitatea celulelor reproduse depinde de cea a alimentelor consumate. Celulele, cu cît sînt mai mici, cu atât sînt mai fragile. Pentru a evita acest lucru, este suficient să se pună capăt îmbâcsirii organismului, pentru a-i restabili echilibrul. Depunerea este legată de fenomenul intoxicării permanente a corpului cu substanțele dăunătoare pe care le conțin alimentele. O alimentație prost echilibrată și în exces produce în organism o supraîncărcare și o uzură prematură a organelor excretoare. Stimularea lor nu se mai realizează în mod natural, prin consumarea unor alimente specifice, iar depunerea se accentuează tot mai mult, împiedicând orice posibilitate de eliminare corectă. Echilibrul acido-bazic al sângelui este amenințat de o tendință spre acidoză, întărită de activitățile noastre mentale și fizice, serios puse la încercare de un mod de viată accelerat și de o oxigenare insuficientă. Toate aceste otrăvuri periculoase pătrund în celulele noastre și încetinesc – blocând apoi pe termen lung procesul normal de funcționare a corpului. Numeroase excese ponderale survin în acest fel. Echilibrul acido-bazic, unul dintre cele mai importante elemente ale organismului nostru, este perturbat în cea mai mare măsură de excesele vieții moderne. El joacă un rol fundamental în menținerea unei bune stări de sănătate. Facilitarea procesului de eliminare
Principiul eliminării constă în aducerea organismului în stare de repaus, pentru a stimula organele și a le oferi posibilitatea să se debaraseze de toxine, rezultate în urma îmbâcsirii celulare și sangvine a unui organism ce nu mai poate distribui în mod convenabil aporturile – directe sau indirecte – și care începe să depună. Scopul unei cure sau monodiete este acela de a facilita procesul de eliminare prin recuperarea efectului de stimulare pierdut. Această lucrare oferă mai multe tipuri de cure și monodiete, iar fiecare le va putea alege pe cele care sînt mai potrivite pentru modul său de viață și propria-i personalitate. Cu toate acestea, să nu uităm că eliminarea depinde de durata curei. O monodietă cu struguri de zece zile consecutive va produce un rezultat imediat mult mai important și mai de durată decât o simplă cură cu fructe ținută o singură zi, rară a fi reluată ulterior. Ca întotdeauna, se știe că perseverența este și o punere la încercare a depășirii propriilor puteri, ceea ce permite o extindere a limitelor. Practicarea unei cure de eliminare contribuie la schimbarea obișnuințelor comportamentale și determină o reevaluare pozitivă a propriei noastre ființe, asigurând astfel evoluția personalității. O cură de eliminare pregătește regenerarea întregului organism, având în vedere că elimină obstacolul nefast al depunerii; de asemenea, ea oferă posibilitatea unei remineralizări, cu atât mai benefică pentru individ cu cât reasimilarea se va desfășura în condiții optime. Regenerarea nu se poate realiza decât prin modificarea obiceiurilor noastre alimentare: să privim modul nostru de a ne alimenta ca pe o partitură muzicală conținând numeroase note false, iar o cură sau o monodietă – ca pe o corectare a notelor respective. Dacă vrem ca instrumentul muzical care este corpul nostru să interpreteze o partitură armonioasă, este evident că numai o alimentație vie îi va permite „să sune cum trebuie”. Pentru a ajunge la un „cântec” perfect, este bine să respectăm câteva reguli esențiale: – A mânca trebuie să constituie o plăcere: masa să nu fie afectată de nici o senzație de restricție. Trebuie înțeles întru totul faptul că nutriția este arta de a te alimenta corect, pentru a nu te îmbolnăvi. – Reobișnuiește-te cu o alimentație de calitate, singura capabilă să răspundă nevoilor celulelor noastre, fără ca nimic să lipsească sau să prisosească. În acest scop, este indispensabilă redescoperirea fructelor, legumelor, cerealelor, leguminoaselor cultivate ecologic și complete, singurele în măsură să asigure această bogăție nutritivă și să evite problema „caloriilor vide” pe care le conțin alimentele rafinate industrial. – O rație zilnică echilibrată trebuie să ofere organismului proteine, glucide, lipide, săruri minerale, vitamine și oligoelemente. – Este bine să se diminueze consumul de produse animale generatoare de colesterol, boli cardiovasculare, artritism –, înlocuindu-le cu o asociere regulată de cereale și leguminoase complete, cultivate ecologic. – Introdu în meniuri uleiurile nerafinate, obținute prin presare la rece, pentru asezonarea salatelor, crudităților, legume lor fierte, rară a le prăji. – Bea zilnic 1,5 litri de apă slab mineralizată, cum ar fi Volvic sau Mont Roucous. Respectarea acestor reguli elementare este decisivă pentru realizarea unei remineralizări naturale. Cu toate acestea, este bine să apelezi la suplimentele alimentare, singurele capabile să remedieze în scurt timp o carență, oferind, într-un volum mic, o concentrație importantă de principii vitale. În capitolul următor voi prezenta care sunt, pentru sfârșitul fiecărui anotimp în parte, suplimentele alimentare indicate, sub formă de cură, pe parcursul anului. |