Alimente funcționale, suplimente alimentare și plante medicinale

Autor:
Editura:
Editura:
ASAB

Constantin Banu a coordonat teze de doctorat în specialitățile: Tehnologii și echipamente în industria alimentară, Biotehnologii în industria alimentară.
Detalii:

Activitatea sa de cercetare s-a materializat în apariția a numeroase titluri și publicații: cărți și tratate, manuale, îndrumare de laborator, îndrumare ele proiectare, sinteze documentare, lucrări științifice publicate integral în volumele unor anale, simpozioane naționale și internaționale, lucrări publicate integral în reviste de specialitate, lucrări științifice publicate în străinătate, lucrări științifice susținute, brevete de invenții și inovații, contracte de cercetare științifice.

Pentru întreaga sa activitate didactică, pedagogică și de cercetare a primit diverse distincții: premii, diplome de onoare, de excelență și de merit.

Cuprins:

PREFAȚÃ

1.ALIMENTE CONVENȚIONALE

    1.1. Definiții și funcții

    1.2. Clasificare

    1.3. Nutrimente majore aduse de alimentele convenționale  

2.  PRODUSE ALIMENTARE DESTINATE UNOR SCOPURI

   ALIMENTARE PARTICULARE

   2.1. Preparate pentru sugari și preparate pentru continuare

2.2. Alimente pe bază de cereale și baby-foods pentru sugari (sub 12 luni) și copii mici (1 – 3 ani)

2.3. Produse alimentare utilizate În diete hipocalorice pentru scăderea în greutate

    2.4. Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale

    2.5. Adaosuri pentru produse destinate unei alimentații speciale

3.ALIMENTE FUNCȚIONALE

    3.1. Definiții

    3.2. Substanțele biologic active care definesc un aliment funcțional

    3.3. Rolul alimentelor funcționale

         3.3.1. Dezvoltarea și creșterea organismului

         3.3.2. Reglarea proceselor metabolice de bază

         3.3.3. Apărarea organismului față de stresul oxidativ

         3.3.4. Fiziologia cardiovasculară

         3.3.5. Fiziologia gastrointestinală

         3.3.6. Performanța cognitivă și mentală

         3.3.7. Performanța fizică

    3.4. Tehnologii folosite pentru optimizarea biocomponentelor funcționale

4.EXEMPLE DE ALIMENTE FUNCȚIONALE

    4.1. Alimente funcționale de origine animală

         4.1.1. Probiotice și produse lactate probiotice

         4.1.2. Carnea de vită

         4.1.3. Peștele

    4.2. Alimente funcționale de origine vegetală

         4.2.1. Cerealele, produse alimentare funcționale?!

         4.2.2. Fructele, alimente funcționale importante

         4.2.3. Legume ca alimente funcționale

         . 4.2.3.1. Legume considerate alimente funcționale

                4.2.3.2. Semințe de in, ceaiul și cacao ca alimente funcționale

                4.2.3.3. Alte legume cu valoare nutrițională și terapeutică

5. BÃUTURI – CA ALIMENTE FUNCȚIONALE

    5.1. Sucuri naturale de fructe

    5.2. Vinul, băutură funcțională?

    5.3. Berea, băutură funcțională?

         5.3.1. Influența consumului moderat de alcool

         5.3.2. Rolul alcoolului din bere În prevenirea bolilor cardiovasculare

5.3.3. Rolul acidului folie, vitaminelor B, al proteinelor și al unor elemente minerale în reducerea riscului bolilor cardiovasculare

5.3.4. Acțiunea antioxidantă a unor componenți din bere și modul lor de acțiune

         5.3.5. Acțiunea anticancerigenă a unor componenți din bere

         5.3.6. Consumul de bere și osteoporoză

         5.3.7. Consumul de bere și obezitatea

         5.3.8. Berea – factor benefic pentru sistemul excretor și tractul urinar

         5.3.9. Consumul moderat de bere și starea euforizantă a consumatorilor

         5.3.10. Consumul moderat de bere și diabetul

         5.3.11. Acțiunea antimicrobiană a berii

         5.3.12. Alte acțiuni benefice ale consumului de bere

6. SUPLIMENTE ALIMENTARE

    6.1. Definiția suplimentelor alimentare

    6.2. Necesitatea folosirii suplimentelor alimentare

    6.3. Etichetarea suplimentelor alimentare

    6.4. Considerații privind consumul exagerat de suplimente

    6.5. Vitaminele din suplimentele alimentare

    6.6. Substanțele minerale din suplimentele alimentare

7.ALTE SUBSTANȚE FOLOSITE ÎN SUPLIMENTELE ALIMENTARE

8. MODEL DE MANAGEMENT AL RISCULUI ÎN CAZUL SUPLIMENTELOR VITAMINICE ȘI MINERALE

9.PLANTE MEDICINALE ȘI ROLUL LOR ÎN FITOTERAPIE

10.  PLANTE AROMATICE ȘI CONDIMENTE FOLOSITE ÎN INDUSTRIA ALIMENTARÃ ȘI FITOTERAPIE

11.DETOXIFIEREA ORGANISMULUI

    11.1. Scurt cuvânt înainte

    11.2. Mecanisme de detoxifiere a organismului

BIBLIOGRAFIE

Fragment:

CAPITOLUL 1
ALIMENTE CONVENȚIONALE

1.1 Definiții și funcții


Conform Directivei 178/2002 “aliment înseamnă orice substanță sau produs indiferent dacă este procesat, semiprocesat sau neprocesat, destinat consumului uman, cu excepția tutunului, produselor medicinale, narcoticelor și substanțelor psihotrofe.”
Un aliment convențional trebuie să îndeplinească următoarele funcții:

• funcția primară de a asigura organsimului nutrienții necesari
• funcția secundară de a produce satisfacții senzoriale
• funcția terțiară de a asigura inocuitate
• funcția cuaternară de a avea dimensiuni sociale, psihologice, culturale

1.2 Clasificare

Conform Codex Standard 192/1995 alimentele convenționale se clasifică astfel:
Alimentele convenționale trebuie să asigure o anumită cantitate de energie, nutrienți și vitamine în funcție de vârstă. Având în vedere conținutul acestor produse, în substanțe biologic active, ele pot fi încadrate cu success în categoria alimentelor funcționale.

CAPITOLUL 2
PRODUSE ALIMENTARE DESTINATE UNOR SCOPURI NUTRIȚIONALE PARTICULARE

Alimentele pentru scopuri nutriționale particulare sunt alimentele care prin compoziția lor specială respectiv prin procesul de fabricare se deosebesc de produsele alimentare destinate consumului normal, sunt pretabile pentru scopuri nutriționale și sunt comercializate astfel încât să se indice utilizarea lor. Un aliment destinat unui scop nutrițional particular se adresează anumitor personae ale căror procese digestive și metabolice sunt modificate, respectiv unor categorii de personae care sunt în condiții fizioloice speciale.
Grupele de alimente pentru scopuri nutriționale particulare sunt următoarele:

• preparate pentru sugari și preparate de continuare
• produse alimentare pe bază de cereale
• alimente specifice dietelor hipocalorice pentru scăderea în greutate
• alimente dietetice destinate unor scopuri speciale
• alimente destinate sportivilor sau persoanelor diabetice

2.1 Preparate pentru sugari și preparate de continuare

Preparatele pentru sugari sunt produsele alimentare destinate utilizărilor nutriționale speciale ale sugarilor în primele 4-6 luni de viață și care satisfac cerințele nutritive ale acestei categorii de persoane. Preparatele de continuare sunt produsele destinate utilizărilor nutriționale la copii cu vârsta mai mare de 4 luni și care reprezintă progresiv principalul element lichid al acestei categorii de persoane.

2.2 Alimente pe bază de cereale procesate

Aceste alimente fac obiectul Directivei Comisiei 2006/125/EC și sunt clasificate astfel:

• cereale simple care sunt sau trebuie reconstituite cu lapte sau alt lichid nutritiv
• cereale cu adaos de proteine
• paste care trebuie utilizate după fierbere în apă sau în alt lichid
• pișcoturi, biscuiți ce pot fi utilizați direct sau prin pulverizare cu apă, lapte sau alte lichide

2.3 Produse alimentare utilizate în diete hipocalorice pentru scăderea în greutate

Produsele de acest gen au o compoziție specifică și înlocuiesc parțial sau total dieta zilnică dacă sunt folosite conform instrucțiunilor. Aceste alimente se împart în două categorii:

• produse prezentate ca înlocuitori ai unei diete zilnice complete
• produse prezentate ca înlocuitori a uneia sau a mai multor mese dintr-o dietă zilnică.

Stoc
Stoc Limitat
Preț
Preț 32.70 RON
Discount
Discount 2 %
Preț final
Preț final 32.05 RON
I.S.B.N.
I.S.B.N. 978-973-7725-83-7
Caracteristici:
Numărul de pagini
Numărul de pagini 307
Formatul în cm. (l x L)
Formatul în cm. (l x L) 17 x 24
I.S.B.N.
I.S.B.N. 978-973-7725-83-7
Coperta
Coperta cartonată
Publicat online
2010-05-31
Recomandări: În curând
Adevăr Divin ▷ Librăria
divin.ro
×

Coșul de cumpărături

Titlul
Preț RON
-%
Redus RON
 
Subtotal
Șterge
produs(e) în coș, preț total:

Atenție: acest site este în teste și pot exista erori!

Sugestie: Rotiți telefonul pentru a vedea mai multe detalii

Continuă cumpărăturile Golește coșul Finalizează
×

Adăugat în coș

Titlul
Preț
Redus
Preț final
×

Recomandate

41.00 36.90 RON

Carduri CELE PATRU LEGĂMINTE

94.00 84.60 RON

Puterea (Secretul Cartea 2)

11.71 RON

Tarotul Lenormand

60.00 54.00 RON

Theta Healing

72.00 64.80 RON

Corpul nu uită niciodată

85.00 76.50 RON

Opere complete (Neville Goddard)

106.00 95.40 RON

Iubește realitatea exact așa cum este

58.00 52.20 RON

Vrăjitoarea verde

52.00 46.80 RON

Sucul de țelină (Medium medical)

259.00 233.10 RON

Curs de Miracole

158.00 142.20 RON

Vindecare prin detoxificare (Medium Medical)

43.00 38.70 RON

Efectul Umbrei

85.00 76.50 RON

Terapia Teta – Boli și afecțiuni

29.00 26.10 RON

Femei puternice

91.00 81.90 RON

Floarea vieții, volumul I

64.00 57.60 RON

Carduri de înțelepciune: Un set de 64 de carduri

31.00 27.90 RON

Zece mesaje pe care îngerii tăi doresc să le cunoști

57.00 51.30 RON

Vindecarea traumelor din trecut

39.00 35.10 RON

Am murit și m-am descoperit pe mine însămi

46.00 41.40 RON

Puterea este în interiorul tău

Atenție: acest site este în teste și pot exista erori!

Sugestie: Rotiți telefonul pentru a vedea mai multe detalii

Continuă cumpărăturile Preview Coș