Refacerea sănătății și imunității
Dieta pentru un organism ecologic
Dieta pentru un organism ecologic pune accentul pe ceea ce introducem în corp și ne învață un mod de alimentație care îmi dă sentimentul că am controlul asupra stării mele de sănătate și că sunt acordată la nevoile intuitive ale corpului meu. Jessica Biel, actriță |

35.00 34.65 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Dacă te confrunți cu senzații de disconfort sau cu alte simptome asociate unor afecțiuni ale sistemului imunitar care nu dispar indiferent ce ai face sau cați medici ai consulta, e posibil să fii și tu unul dintre milioanele de oameni care suferă fără să știe de o infecție fungică a organismului. Dieta pentru un organism ecologic îți dezvăluie factorii care stau la baza unei mari varietăți de probleme medicale, inclusiv durerile de cap, durerile articulare și musculare, depresia, cancerul, alergiile alimentare, problemele digestive, autismul și numeroase alte afecțiuni cu asociere imunitară. Dieta pentru un organism ecologic îti arată cum îți poti reface și menține "ecologia interioară" de care are nevoie organismul pentru a funcționa asa cum trebuie. Pas cu pas, vei afla cum trebuie să te hrănești astfel încât să te poți bucura de sănătate și de starea de bine generală într-un mod delicios, simplu și deloc costisitor. Din această carte vei afla: cum să folosești cele sapte principii universale de bază ca instrumente ce îți asigură controlul oricărei provocări la adresa sănătații tale; cum să-ți concentrezi intreaga ecologie interioară pentru asigurarea echilibrului digestiv; cum să-ți infrângi poftele alimentare cu ajutorul unor strategii pentru satisfacerea poftei de ronțăit și pentru a putea mânca în oraș;Donna Gates este consultant nutriționist, autor și lector și a ajutat mii de oameni să înfrângă candidoza, tulburările imunitare și alergiile alimentare. Inspirată de ultimele descoperiri ale medicinei, de medicină chineză antică și de naturopatie – în combinație cu ani intregi de experiență directă în consilierea clienților –, Donna a creat Dieta pentru un organism ecologic – propriul sistem de sănătate și vindecare. |
Cuprins:
Prefață ... 5 |
Fragment:
Capitolul 1. ECOLOGIE EXTERIOARÃ, ECOLOGIE INTERIOARÃ
Cu mulți ani în urmă, Rachel Carson, autoarea cărții Si/ent Spring –Resortul neștiut, avertiza că, încetul cu încetul, distrugem echilibrul ecologic al planetei noastre prin tratamentele chimice destinate culturilor. Se pronunța deschis împotriva pesticidelor care se strecoară în alimentele și în sursele noastre de apă potabilă și afectează și sănătatea noastră, și sănătatea generațiilor viitoare. Într-o manieră similară, distrugem echilibrul firav al ecosistemelor care există în interiorul organismelor noastre. Acest ecosistem complex este populat de microorganisme care joacă un rol important în a ne menține un aspect tânăr și a ne da o senzație de sănătate și putere. Aceste ființe prietenoase, cunoscute sub numele de bacterii lactice, se găsesc în tractul digestiv, întărind sistemul imunitar și ajutând organismul să se apere împotriva bacteriilor „neprietenoase” și a agenților patogeni care provoacă îmbolnăviri. De fapt, atât microorganismele prietenoase, cât și cele neprietenoase sunt permanent prezente în organismul nostru, dar, când suntem sănătoși, cele prietenoase le depășesc foarte mult numeric pe cele neprietenoase, menținându-ne ecosistemul interior într-o stare de armonie. Pe de altă parte, există mulți factori care ne slăbesc imunitatea și afectează acest echilibru: compușii chimici pe care îi adăugăm în alimente și mediu, dietele bazate pe preparate gen fast-food, stresul din viața noastră cotidiană și consumul larg de medicamente, mai ales antibiotice și hormoni. Când organismul se află într-o stare de slăbire, bacteriile neprietenoase se pot înmulți rapid, generând simptome cum ar fi durerile de cap, stările de greață, erupțiile cutanate și alergiile alimentare, ca și alte tulburări potențial mult mai grave. Această carte se ocupă de refacerea sănătății noastre interioare, de întărirea sistemului imunitar și de stabilirea unui model de viață și alimentație corectă care ne mărește vitalitatea vreme de mulți ani de-acum înainte. Dieta pentru un Organism Ecologic îți pune la dispoziție instrumente de bază pe care le poți folosi pentru tot restul vieții și care te pot ajuta să îți asiguri un nou echilibru În viață. Oricine - suferind sau nu - are de câștigat de pe urma Dietei. A sosit vremea refacerii ecologiei planetei noastre și ecologiei corpului nostru. Refăcându-ne starea de sănătate și imunitatea, ne putem restabili ecologia interioară și putem avea o șansă mult mai bună de a ne atinge toate scopurile, inclusiv cele ce vizează refacerea ecologiei lumii noastre exterioare. Cele două fațete ale antibioticelor În urmă cu aproximativ 40 de ani, antibioticele (împotriva vieții”) au devenit „gloanțele fermecate” ale tratamentului bolilor. Sunt considerate a fi medicamente miraculoase. Medicii au prescris antibiotice și pentru afecțiuni simple, cum ar fi răcelile și acneea. Însă antibioticele nu omoară doar bacteriile care provoacă îmbolnăviri, ci și bacteriile benefice. Ele afectează ecologia interioară a organismului și permit organismelor neprietenoase să preia controlul. Unul dintre tipurile cele mai familiare de organisme neprietenoase este Candida albicans. E o drojdie patogenă sau o ciupercă prezentă de obicei pe suprafețele interioare și exterioare ale organismului uman și coexistă în număr mic în tractul digestiv și în vagin, alături de microorganismele prietenoase. Proliferează atunci când avem o alimentație cotidiană bogată în zahăr și generatori de acid, dar săracă în minerale. Este un microorganism oportunist și profită rapid de orice slăbiciune a corpului nostru. Prin urmare, dacă ne hrănim necorespunzător, luând antibiotice sau modificându-ne echilibrul chimic al organismului cu anticoncepționale, îi asigurăm candidei un mediu perfect pentru a prelua controlul. Vaginul și intestinele sunt deosebit de permisive la așa ceva, însă ciuperca se poate răspândi rapid și prin circulația sanguină, începând să formeze colonii în interiorul și în jurul oricărui organ. Este ceea ce se numește o infecție sisternică. Doar două zile de tratament cu antibiotice precipită creșterea excesivă a populațiilor de candida la persoanele sensibile. Când se înmulțește, această drojdie produce metaboliți toxici, care circulă prin organism otrăvind și slăbind sistemul imunitar Simptomele candidozei Creșterea excesivă a populațiilor de candida duce la apariția unei afecțiuni numite candidoză sau complex asociat candidei (CAC). Candidoza a fost asociată cu numeroase simptome, inclusiv alergiile alimentare, tulburările digestive, sindromul premenstrual, constipația cronică, durerile de cap repetate, vaginita cronică, sensibilitățile la compuși chimici și la mediu, slăbirea memoriei, lipsa limpezimii mintale și pierderea apetitului sexual. Complexul asociat candid ei apare odată cu alte afecțiuni, cum ar fi oboseala cronică, afecțiunile canceroase, SIDA, virusul Epstein-Bar, bronșita, pneumonia și deficiențele sistemului imunitar. Experții estimează că un american din trei (procentul fiind mai ridicat la generațiile mai tinere) suferă de candidoză, însă majoritatea nu atribuie simptomele de care suferă acestei epidemii moderne. Pentru anularea creșterii excesive a populațiilor de candida, trebuie să ne refacem mediul intern care împiedică preluarea supremației de către candida. Acest fapt impune două inițiative majore: uciderea drojdiei nocive și a altor organisme parazitare oportuniste prin crearea unui pH ușor alcalin al sângelui și pe urmă recolonizarea cu bacterii prietenoase și refacerea unei digestii adecvate. Ambele măsuri sunt esențiale pentru repararea sistemului imunitar. Nu îți este de niciun folos să reinstaurezi colonii noi de bacterii prietenoase, în absența îmbunătățirii mediului, pentru ca ele să poată prospera. Există o paralelă cu lumea exterioară. Să presupunem că vrem să reinviem populații ale unei specii aflate în pericol, cum ar fi cocorul american sau condorul californian. Putem înmulți în captivitate cele câteva păsări rămase, iar apoi le putem elibera în fostele lor teritorii. Însă, dacă acele condiții care le-au pus în pericol existența de la bun început (bunăoară hrana neadecvată sau contaminarea locurilor de cuibărit) nu au fost schimbate, este posibil ca păsările să nu reușească să supraviețuiască sau să se reproducă. Obstacole În calea refacerii ecologiei corpului Când au fost folosite pentru prima oară, antibioticele puteau să omoare aproape orice tulpină de bacterii care provoacă infecții. Dar, in cele din urmă, bacteriile și-au modificat alcătuirea genetică și au început să reziste la medicamente. Acum, generațiile recente ale acestor tulpini rezistente s-au înmulțit și au devenit și mai puternice. Au o capacitate uluitoare de adaptare la diverse medii. Prin urmare, sarcina eliminării lor este extraordinar de dificilă, dar cheia constă în modificarea mediului astfel încât ele să nu mai poată supraviețui. Dieta pentru un Organism Ecologic ameliorează habitatul intern, astfel încât organismele neprietenoase să nu mai poată predomina în el. O paralelă cu abuzul de antibiotice este reprezentată de abuzul de pesticide. Insectele au devenit rezistente la multe pesticide, obligându-i pe producători să schimbe formulele acestora. În plus, pesticidele omoară adeseori și ființe nevinovate – alte insecte, păsări, animale și plante. Este ceva comparabil cu distrugerea bacteriilor prietenoase de către antibiotice. Punerea accentului pe probiotice Bacteriile prietenoase (cunoscute și sub denumirea de probiotice, „pentru viață”), cum ar fi lactobacilul, plantarum, bifidus și drojdia benefică (Saccharomyces kefir și Torula kefir), sunt esențiale pentru o gamă variată de funcții ale organismului. Ele ajută globulele albe ale sângelui să lupte împotriva bolilor, controlează bacteriile de putrefacție de la nivelul intestinelor, asigură factorii nutritivi importanți pentru formarea elementelor figurate sanguine, ajută digestia, protejează mucoasa intestinală, previne apariția diareei și a constipației și contribuie la eliminarea materiilor fecale. De asemenea, sintetizează cantități importante de vitamine ale complexului B și constituie sursa cea mai abundentă de vitamină B2. Magazinele care comercializează hrană naturistă vând flacoane cu probiotice, iar acestea, de regulă, sunt păstrate la frigider, ca să nu-și piardă eficacitatea. Probioticele trebuie luate numai când este absolut necesar, iar când ești obligat/ă să le iei, respectă strict Dieta. Începe un tratament cu probiotice de îndată ce ai încheiat tratamentul cu antibiotice. Îți vom spune mai multe despre bacteriile prietenoase în cuprinsul acestei cărți. Cum a început totul Cei mai mulți dintre noi ne începem viața cu o fișă medicală curată, cu un corp perfect, și pe dinăuntru, și pe dinafară. Experții nu au căzut încă de acord de unde anume provin bacteriile prietenoase ale nou-născutului, dar știm cu siguranță că laptele de mamă le asigură creșterea. Pe măsura continuării hrănirii, bacteriile se localizează în tractul digestiv al bebelușului și în vaginul fetițelor. Este nevoie de aproximativ trei luni pentru consolidarea ecosistemului intern, iar, după acest interval de timp, cantitatea de bacterii lactice (prietenoase) ale sugarului se aseamănă cu a mamei. Pe măsură ce se dezvoltă ecologia internă a copilului, bacteriile proliferează datorită zahărului natural din laptele matern și apoi din alimente, în special din carbohidrații complecși. Acest zahăr (laolaltă cu fibrele solubile) constituie materia primă asupra căreia acționează microflora benefică pentru a produce acizi grași cu lanț scurt. Organismul folosește foarte eficient sărurile sau esterii acestor acizi. Acetatul și lactatul sunt absorbite și consumate drept combustibil. Propionatul ajunge la ficat și sprijină reglarea metabolismului colesterolului. Butiratul ajută la reglarea energiei, metabolismului colesterolului și sintezei hormonilor. Ajută, de asemenea, la reglarea apoptozei (moartea programată a celulelor), pentru prevenirea formării în colon a polipilor și a cancerului. Cum se modifică ecosistemele Natura ne dă două forțe antagonice: procesul de schimbare, numit succesiune, și permanenta încercare de revenire la stabilitate sau homeostazia. Aceste procese se derulează atât în lumea noastră internă, cât și în cea externă. De exemplu, să ne imaginăm că, în cursul unei furtuni de vară, un fulger declanșează un incendiu de pădure. Ploaia stinge focul și cele mai multe ființe părăsesc locul respectiv. Pe urmă începe o succesiune naturală. În anul următor, poate că în luminiș va crește ceva iarbă și s-ar putea să vezi că se întorc câțiva fluturi și alte insecte. Un an mai târziu, pe pajiște se adună animale mici. În vara următoare, din pământ ies tufișuri mici și puieți de copaci. Finalmente, locul respectiv redevine pădure, cu echilibrul său unic de forme de viață botanice și zoologice. S-a produs o schimbare – dar, cu timpul, s-a produs și o revenire graduală la stabilitate. Când omul ajunge la pubertate și la vârsta adultă, chimia tractului digestiv se modifică și ea. Ecosistemul nostru intern trece printr-o succesiune. La nou-născuți, predomină anumite tulpini de bacterii prietenoase, dar, pe măsură ce creștem, devin predominante alte tipuri. Cu toate acestea, în tot acest timp, organismul nostru încearcă permanent să revină la homeostazie, la acel echilibru ecologic intern. Lucrurile care distrug echilibrul ecologic, așa cum distruge un buldozer pădurea ori un tratament îndelungat cu antibiotice organismul, sunt factorii ce cauzează invazia de noi specii, care modifică și mai profund mediul și instaurează noi ecosisteme. Când se întâmplă în organismul nostru, acest fenomen creează premisa pentru apariția îmbolnăvirilor. Beneficiile Dietei pentru un Organism Ecologic Dieta ajută la refacerea mediului nostru intern, ceea ce, mai departe, creează baza pentru o stare de sănătate adevărată pe parcursul întregii vieți. Dieta te va ajuta: Să-ți fortifici organele, tractul digestiv și sistemul imunitar. Să înfometezi drojdia. Să-ți cureți organismul de reziduurile produse de drojdia care moare. Să-ți echilibrezi compușii chimici interni. Să-ți restabilești și să-ți hrănești ecosistemul.Dieta te va mai ajuta și să te simți pur și simplu mai bine, fizic și mental. Este posibil să fi trăit, pentru scurtă vreme – sau ani de-a rândul – unele sau toate simptomele pe care le-am menționat. Dieta și principiile pe care este elaborată ea dau răspunsurile pe care le căutai. Și-acum, să vedem care sunt principiile Dietei pentru un Organism Ecologic. Capitolul 2. TRECERE ÎN REVISTÃ A PRINCIPIILOR-CHEIE ALE DIETEI PENTRU UN ORGANISM ECOLOGIC Dieta pentru un Organism Ecologic sintetizează șapte principii de alimentație și vindecare. Ele sunt stâlpii domeniului holistic al sănătății. Unele sunt vechi de mii de ani, ca de pildă conceptele chinezești yin și yang (contracție / expansiune). Altele, cum ar fi Teoria combinării alimentelor, sunt mai recente. Dieta împletește principiile asemenea pieselor unui joc de puzzle. Ele pot crea cadrul pentru o alimentație sănătoasă În tot restul vieții. Sunt curate și complementare. Această carte îți arată cum să le integrezi în programul tău zilnic. Când principiile sunt implementate adecvat, vei vedea că simptomele dispar, iar starea ta generală de sănătate se îmbunătățește. Principiul nr. 1. Expansiune / Contracție Anumite alimente, cum ar fi sarea, carnea și carnea de pasăre, fac organismul să se contracte. Stresul provoacă și el contracția sau încordarea. Când organismul e prea contractat, nu poate funcționa normal: circulația sângelui este încetinită, iar eliminarea reziduurilor ajunge în impas (constipația). Alte alimente, cum ar fi zahărul, alcoolul și cafeaua, fac organismul să se extindă, să se deschidă și să se relaxeze. Persoanele care consumă cantități prea mari de alimente ce produc contracția, cum ar fi sarea și produsele alimentare sărate din carne, tânjesc după alimentele care provoacă expansiunea, în încercarea naturală a organismului de a-și asigura echilibrul. De exemplu, când mâncăm floricele sărate la film, adeseori recurgem la standul de dulciuri pentru o băutură răcoritoare dulce. AI treilea grup de alimente, care nu sunt nici prea contractante, nici prea expansive, creează o echilibrare naturală a organismului. Aceste alimente reprezintă elementele definitorii ale Dietei. Vei fi încântat/ă să descoperi că sunt delicioase și ușor accesibile. Pag. 15 – 21 |