Aromaterapia - beneficiile uleiurilor esențiale

Introducere 7
1. Istoria și bazele aromaterapiei
Introducere 8
Evoluție istorică 8
Caracteristici 12
Materii prime 13
Metode de extragere 13
Ghid pentru achiziționare si conservare 14
• AVERTIZÃRI 15
2. Aplicații
O ramură specială a aromaterapiei: aromacologia 17
Modalitate de utilizare 19
Aplicații externe principale 21
3. Uleiurile esențiale
Anason 30
Portocal amar 31
Portocal dulce 32
Busuioc 33
Bergamotier 34
Mușețel comun 35
Scorțișoară 36
Cedru atlantic 37
Chiparos 38
Coriandru 39
Eucalipt 40
Fenicul 41
Iasomie 42
Mușcată parfumată 43
Ienupăr 44
Lavandă 45
Lămâi 46
Mandarin 47
Roiniță 48
Menta piperita 49
Neroii 50
Oregano 51
Patchouli 52
Pin de pădure 53
Grapefrut (semințe) 54
Trandafir de Damasc 55
Rozmarin 56
Santal 57
Arbore de ceai (Tea tree) 58
Ghimbir 59
• ALTE ULEIURI ESENȚIALE 60
Glosar 62
Bibliografie 64
Uleiurile esențiale nu sunt hidrosolubile, așadar pentru
a face ca acestea să se dizolve este necesar să apelăm la substanțe
emulsionate, cum ar fi sarea marină integrală, mierea (este foarte bună cea de
acacia, foarte lichidă), smântâna, iaurtul alb etc.
Există circa 600 de tipuri de uleiuri
esențiale. Cele mai multe sunt utilizate în industria cosmetică și numai circa
50 dintre acestea sunt folosite în aromaterapie, disciplină care folosește
exclusiv uleiurile esențiale de origine vegetală, excluzându-le pe cele animale
și pe cele obținute prin sinteză industrială, dăunătoare organismului.
Proprietățile chimice se datorează
prezenței oligoele-mentelor în uleiurile esențiale și principiilor active, cum
ar fi alcoolul, aldehida, esterii, eterul, chetona, fenolul și oxidul. Esențele
pot fi separate, în baza compoziției acestora, în trei macrocategorii:
oxigenate, sulfurate și hidrocarburate. Acestea din urmă (bogate în terpeni)
sunt cele mai numeroase.
Materii prime
Uleiurile esențiale pot fi obținute din
diverse părți ale plantelor:
floare (de exemplu, trandafir sau
lavandă);
frunză (de exemplu, mușcată sau
eucalipt);
fruct (de exemplu, nucșoară);
semințe (de exemplu, fenicul sau
ana-son);
coaja fructului (de exemplu, portocală
sau lămâie);
scoarță, tulpină sau rădăcină (de
exemplu, lemn de trandafir sau de cedru);
ace, rămurele (de exemplu, pin).
Metode de extragere
Nu există o singură metodă de extragere
valabilă pentru toate plantele: uleiurile esențiale pot fi extrase prin
următoarele metode:
PRESARE LA RECE (de exemplu, cojile
semințelor).
DISTILARE în curent de vapori (cea mai
răspândită practică) sau în apă.