Vindecarea fără efort
Află 9 secrete simple care te vor ajuta să fii mai sănătos, mai suplu și să te simți mai bine

Este nevoie să-i spui piciorului să se vindece în urma unei julituri? Plămânilor, să respire? Corpului, că îți este foame? Nu. Corpul tău face lucrurile astea automat, fără efort. Ți-ai câștigat prin naștere dreptul la o viață sănătoasă. În Vindecarea fără efort, dr. Joseph Mercola, susținător al medicinei naturiste și autor de bestseller, dezvăluie 9 secrete simple care te vor ajuta să fii mai sănătos, mai suplu și să te simți mai bine. Vei obține rezultate uluitoare dacă vei aplica pași simpli, cum ar fi:
• Aruncă gheață în paharul tău cu apă pentru a o face mai „structurată“;
• Sari peste micul dejun, care ar putea să te îngrașe;
• Evită anumite tipuri de carne și de pește, dar mănâncă
unt;
• Mănâncă varză murată (și alte alimente fermentate) pentru
a-ți îmbunătăți sistemul imunitar și dispoziția psihică;
• Mergi desculț în natură ca să-ți diminuezi inflamația din
întreg organismul (și pentru că vei avea o senzație minunată);
• Râzi cât mai mult și cât mai des, pentru că o porție
zdravănă de râs face la fel de bine vaselor tale de sânge ca un sfert de oră de
exerciții fizice.
Vindecarea fără efort este sinteza zecilor de ani de experiență ai doctorului Mercola și a cunoștințelor medicale de vârf.
Cuvânt-înainte ... 9
Introducere ... 11
Partea I. SÃNÃTATE FÃRÃ EFORTURI ... 19
Capitolul 1. Ce înseamnă vindecarea fără efort și de ce ai
nevoie de ea ... 21
Capitolul 2. înainte de a începe ... 38
Partea a II-a. AJUTÃ-ȚI CORPUL SÃ SE PUNÃ LA PUNCT SINGUR ... 51
Principiul 1 de vindecare. Bea apă pură ... 53
Principiul 2 de vindecare. Mănâncă legume ... 82
Principiul 3 de vindecare. Arde grăsimile pentru energie ... 109
Principiul 4 de vindecare. Mai puține exerciții fizice, mai multe beneficii ...
131
Principiul 5 de vindecare. Soarele și vitamina D ... 156
Principiul 6 de vindecare. Îngrijește-ți flora intestinală ... 178
Principiul 7 de vindecare. Somnul, bun pentru curățarea creierului ... 207
Principiul 8 de vindecare. Mersul desculț și alte moduri de a rămâne în
legătură cu pământul ... 227
Principiul 9 de vindecare. Evită aceste șase „alimente sănătoase" ... 255
Partea a III-a. PREPARÃ-ȚI SINGUR ... 289
Capitolul 3. Planul tău de vindecare fără efort ... 291
Note ... 317
Mulțumiri ... 364
Cum de-am ajuns atât de bolnavi?
Secolul al XXI-lea a adus cu el progrese
imense în domeniul tehnologiei, transformând cultura, modul de comunicare,
chiar și modul în care gândim. Este o perioadă extrem de pasionantă a istoriei,
care provoacă schimbări de paradigme. Dar este în același timp și o perioadă
plină de pericole ascunse.
Dezvoltările tehnologice ne-au influențat hrana, introducând
cerealele modificate genetic, alimentele procesate cu valoare nutritivă foarte
redusă sau chiar nulă, fructe și legume cu mare concentrație de pesticide și
bazarea excesivă pe câteva cereale ca urmare a politicilor agricole
guvernamentale. Ca și cum acești factori nu erau de-ajuns, astăzi o mare parte
din hrana noastră este pasteurizată, iradiată, afumată și sterilizată până la
punctul în care bacteriile — chiar și cele bune, pe care ne bazăm pentru însăși
existența noastră (mai multe despre asta în cadrul Principiului de vindecare 6)
— nu mai pot să supraviețuiască.
În mod paradoxal, chiar elementele de progres care
reprezintă tot ce este modern în lume — dezinfectantele pentru mâini, apa
tratată, agricultura industrializată — au creat propriul lor set de boli. De
exemplu, s-a demonstrat că triclosanul, o substanță antibacteriană folosită în
multe săpunuri și dezinfectante pentru mâini, distruge celulele umane și până
și FDA recunoaște că perturbă sistemul endocrin al animalelor. În combinație cu
apa clorurată, produce cloroformul, posibil cancerigen, potrivit estimărilor US
Environmental Protection Agency / EPA (Agenția de protecție a mediului din
SUA).
În prezent, oamenii de știință fac o legătură între
creșterea bruscă a tulburărilor neurologice și a bolilor autoimune, alături de
incidența mereu în creștere a obezității și schim-bările survenite în
alimentația umană și modificările și mai mari ale mediului. Deși se efectuează
numeroase cercetări pentru găsirea unor „leacuri", o forță pernicioasă
acționează la fel de intens pentru a perpetua bolile care-i afectează pe atât
de mulți oameni: lăcomia.
Dacă ar fi otravă, nu s-ar afla în magazin
Îmi place să dezvălui sumele mari de bani
cheltuite de industria chimică, industria farmaceutică și industria alimentară
ca să ne manipuleze și să ne distorsioneze percepțiile. În vreme ce companiile
farmaceutice investesc anual peste 21 de miliarde de dolari, industria
alimentară cheltuiește de două ori mai mult ca să vă convingă pe tine și pe
copiii tăi să alegeți alimentele cu grad ridicat de procesare care îți
accelerează declinul sănătății (favorizându-ți nevoia de a folosi medicamente
pentru a-ți ține simptomele sub control).
Într-o proporție impresionantă, 90% din hrana cumpărată de
americani în fiecare an sunt alimente procesate, Într-un an recent obișnuit,
2800 de noi tipuri de bomboane, deserturi, înghețate și snacksuri au fost
introduse pe piață, în comparație cu doar 230 de tipuri noi de produse pe bază
de fructe sau legume.
Cei care lucrează în marketingul alimentar se pricep de
minune să facă produsele tip fast-food sau junk-food să pară o alegere
înțeleaptă. Sunt relativ necostisitoare, au gust bun și reduc considerabil
timpul de preparare a cinei. Nu mai e nevoie să te agiți să speli sau să toci
legume. N-ai decât să pui cutiile cu felurile preparate în cuptorul cu
microunde și sunt gata de servit.
Scleroza multiplă
Scleroza multiplă este o boală cronică degenerativă a nervilor din creier și din măduva spinării, provocată de un proces de demielinare mediat imunitar. Mielina este o substanță ceroasă izolatoare care învelește nervii din sistemul nervos central; când o boală autoimună sau un proces distructiv similar din corp deteriorează mielina, funcționarea acelor nervi are de suferit de-a lungul timpului. Poate părea straniu ca microbii din tractul digestiv să influențeze o boală a creierului și a coloanei vertebrale, dar cercetările actuale arată clar că bacteriile intestinale joacă un rol vital în declanșarea demielinării autoimune; de asemenea, influențează răspunsul inflamator al sistemului imunitar. Si, cu toate că cercetările sunt încă recente și nu au fost clarificate toate posibilitățile, există unele indicii potrivit cărora schimbările din alimentație ar putea inversa evoluția sclerozei multiple la anumite persoane.
Depresia, anxietatea și tulburarea de stres posttraumatic
Mulți experți descriu sistemul digestiv
ca pe un „al doilea creier", știind că produce mai mulți
neurotransmițători decât creierul însuși. Așa încât creșterea cantității de
bac-terii benefice din intestine ar putea fi răspunsul pe care-l căutăm pentru
rezolvarea unor probleme mentale care fac ravagii, cum ar fi depresia.
Să ne amintim că avem neuroni atât în creier, cât și în
sistemul digestiv — inclusiv neuroni care produc neurotransmițători ca
serotonina. De fapt, cea mai mare concentrare de serotonină — care joacă un rol
important în controlul dispoziției sufletești, al depresiei și agresivității —
se găsește în intestine, nu în creier!
Acesta s-ar putea să fie un motiv pentru care
antidepresivele, care cresc nivelul serotoninei din creier, sunt adesea
ineficiente în tratarea depresiei, în vreme ce anumite schimbări ale regimului
alimentar se dovedesc adesea folositoare.
De fapt, o nouă ramură a științelor psihologice numită
psihobiotică promovează utilizarea medicinală a probioticelor despre care se
știe că afectează neurotransmițători ca serotonina și dopamina. Chiar și
problemele grave și cronice de sănătate mentală, ca tulburarea de stres
post-traumatic, ar putea fi eliminate prin folosirea anumitor bacterii
benefice.
Un motiv ar fi faptul că multe boli psihice au o asociere cu
inflamația cronică de intensitate scăzută. Și, după cum au arătat unele studii,
flora benefică poate modula inflamația, restabilind funcția imunologică
sănătoasă. Așadar, prin îmbunătățirea florei intestinale, putem să diminuăm
inflamația care constituie un factor în multe situații dificile de natură
psihică.
Problemele pielii
Semnalele de la flora intestinală sunt trimise în tot corpul și interacționează cu organismul în piele și în intestine. Cercetătorii studiază în prezent modul în care aceste interacțiuni pot fi de folos în unele afecțiuni precum uscarea pielii, cum se poate crește colagenul și cum să se stabilizeze microflora cutanată pentru a ajuta în cazurile de iritații.