PREVENŢIA DIABETULUI După ce am pătruns, până aici, în detalii privind cauzele, mecanismele şi diagnosticul diabetului şi am atins şi problematica tratamentelor şi complicaţiilor, mai rămâne de răspuns unei întrebări: poţi preveni diabetul? Răspunsul este afirmativ în cazul celei mai frecvente forme de diabet, diabetul tip 2. O serie de cercetări de foarte bună calitate ştiinţifică au dovedit că măsurile potrivite aduc o reducere substanţială a riscului de diabet. Un mare studiu american, Diabetes Pre-vention Program, a documentat o reducere a riscului de diabet tip 2 prin intervenţie complexă asupra greutăţii şi activităţii fizice cu 58% în trei ani, acelaşi studiu a găsit şi o reducere cu 31% a instalării diabetului prin tratament cu metformin. Rezultate asemănătoare s-au documentat şi în privinţa altor populaţii, în studii precum Finnish Diabetes Prevention Study şi Da Qing Study. În mod interesant, s-a dovedit că în mod individual au efecte atât nutriţia (prin scădere în greutate), cât şi activitatea fizică, chiar şi atunci când greutatea nu s-a modificat substanţial (reducere cu 44%). Prevenţia diabetului nu este doar un obiectiv individual, ci şi o problemă de sănătate publică extrem de actuală şi importantă. STILUL DE VIATĂ CA PREVENŢIE Nutriţia şi activitatea fizică Bazele ştiinţifice ale scăderii în greutate ca prevenţie a diabetului sunt puternice. La o scădere în greutate de 7% (de exemplu, ~6 kilograme la o greutate de 85 de kilograme), deja sunt notabile efectele de prevenţie, iar spre 10%, ele devin şi mai importante, iar, previzibil, scăderi mai mari vor conduce la o mai bună protecţie. Explicaţiile se regăsesc în mecanismele bolii, dintre care una esenţială este scăderea grăsimii. Grăsimea viscerală întreţine fenomenele de rezistenţă la insulină şi alte vulnerabilităţi metabolice, iar scăderea ei, prin orice versiune de dietă hipocalorică, s-a dovedit eficientă în prevenţia diabetului. Cât timp există restricţie de calorii, funcţionează nu doar un tipar, ci chiar mai multe tipare de alimentaţie ca structură şi orare: cel mediteraneean, cel cu post intermitent, chiar şi variantele low-carb. Un deficit uzual în studii e în jurul a 700 de kilocalorii/zi, iar scăderea a 500-1 000 kcal/zi din necesarul caloric obişnuit va conduce la o pierdere de 2-4 kilograme pe lună. Activitatea fizică cu efecte demonstrate de prevenire a diabetului tip 2 este de cel puţin 150 de minute pe săptămână la intensitate moderat-intensă, aşa cum e mersul pe jos în pas rapid, distribuite în cel puţin 3 zile ale săptămânii şi cu durate de cel puţin 10 minute pentru o repriză de mişcare. Alte intervenţii Aşa cum am văzut şi în secţiunile dedicate predispoziţiei la diabet, o serie mai largă de obiceiuri nesănătoase, dincolo de alimentaţia nesănătoasă şi sedentarism, se asociază cu un risc mai mare de diabet: fumatul, consumul excesiv de alcool, somnul inadecvat. În acest context, ar rămâne de demonstrat dacă o intervenţie pe mai multe planuri pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă ar putea reduce riscul de diabet. Iar răspunsul este, din nou, afirmativ. Mai mult, reducerea riscului e marcată. Un studiu din Marea Britanie pe 430 000 de persoane a analizat şase lucruri de bază în raport cu riscul de diabet – greutatea sănătoasă, alimentaţia echilibrată, activitatea fizică regulată, somnul suficient, evitarea fumatului şi a excesului de alcool - şi a constatat că, atunci când persoanele „bifează'' cinci sau şase din aceste deziderate, şansele de a face diabet scad cu 80%. Sunt aşteptate şi date de la studii pe intervenţii psihologice pentru prevenţia diabetului. Având în vedere că se cunosc mecanismele intervenţiilor de optimizare a stilului de viaţă asupra evoluţiei diabetului, e de aşteptat ca aplicarea lor să aibă efecte şi în prevenţie. De fapt, adeseori chiar spunem că „dieta de prevenire a diabetului'' e aceeaşi cu „dieta pentru diabet'' şi o spunem gândindu-ne la alimentaţia sănătoasă, care e de fapt „regimul de diabet''. Şi pentru tratamentul diabetului recomandăm alimentaţie sănătoasă după regulile generale (pe care le vom aprofunda în capitolele despre nutriţie), iar aşteptările sunt că o alimentaţie sănătoasă, mai ales în cadrul unui mai larg stil de viaţă sănătos, vor aduce rezultate şi în acest domeniu, al prevenţiei. Datele ştiinţifice de până acum sunt coerente şi merg în această direcţie. Rămâne de văzut cum va evolua obezitatea pe planetă, iar în cazul unei evoluţii favorabile, ar fi de aşteptat şi o diminuare a cazurilor de diabet tip 2. Nutriţia şi activitatea fizică au fost dintotdeauna şi, în mod previzibil, vor rămâne domenii-cheie ale prevenţiei diabetului. |