În Defectul fundamental, M. Balint oferă atât o descriere a
personalității umane în termeni relaționali, în care această arie a
defectului fundamental își are un loc definit de relațiile bipersonale
primare, cât și o ilustrare a modalității de a repara acest defect
fundamental și de a oferi pacientului șansa unui nou început.
Defectul fundamental
49.0034.30RON
(Stoc 0)
Indisponibil
×
Anunță-mă când „Defectul fundamental” e disponibil(ă)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Deseori, cei care solicită ajutorul unui psihoterapeut nu sunt doar în căutarea unor soluții pentru conflictele care îi frământă, ci simt că au nevoie de un nou început pentru că undeva, în interior, există un defect care trebuie reparat, un defect care a apărut în relațiile cu ceilalți. În Defectul fundamental, M. Balint oferă atât o descriere a personalității umane în termeni relaționali, în care această arie a defectului fundamental își are un loc definit de relațiile bipersonale primare, cât și o ilustrare a modalității de a repara acest defect fundamental și de a oferi pacientului șansa unui nou început.
Pentru autor, defectul fundamental reflectă consecințele actuale ale unor experiențe traumatice timpurii în relația bipersonală care pot fi retrăite și vindecate pe cale analitică, chiar dacă vindecarea lasă o cicatrice. În abordarea sa, Balint recunoaște importanța aportului ambilor participanți pentru rezultatul tratamentului și atrage atenția asupra contribuției terapeutului la desfășurarea procesului terapeutic. Pentru a crea atmosfera necesară desfășurării acestui proces, este necesar ca terapeutul să fie flexibil emoțional și să-i permită pacientului să regreseze la nivelul defectului fundamental pentru a reveni, apoi, capabil să aibă o relație de obiect diferită, mai matură, cu cei din jur.
Cuprins:
Cum să citim Defectul fundamental. O introducere la ideile semnificative ale lui Michael Balint cu privire la procesul tratamentului psihanalitic Prefață la ediția din 1979 Prefață Partea I. Cele trei zone ale aparatului psihicCapitolul 1. Procesele terapeutice și localizarea lorCapitolul 2. Interpretare și perlaborareCapitolul 3. Cele două niveluri ale travaliului analiticCapitolul 4. Aria defectului fundamentalCapitolul 5. Aria creațieiCapitolul 6. RezumatPartea a II-;a. Narcisism primar și iubire primarăCapitolul 7. Cele trei teorii ale lui FreudCapitolul 8. Contradicții inerenteCapitolul 9. Fenomene clinice referitoare la narcisismCapitolul 10. Schizofrenie, adicție și alte stări narcisiceCapitolul 11. Stări prenatale și postnatale timpuriiCapitolul 12. Iubirea primarăCapitolul 13. Iubirea adultăPartea a III-;a. Abisul și răspunsurile analistuluiCapitolul 14. Regresia și copilul din pacientCapitolul 15. Problema limbajului în educație și în cura psihanaliticăCapitolul 16. Tehnica clasică și limitările saleCapitolul 17. Riscuri inerente ale interpretării sistematiceCapitolul 18. Riscuri inerente ale gestionării regresieiPartea a IV-;a. Forme benigne și forme maligne de regresieCapitolul 19. Freud și noțiunea de regresieCapitolul 20. Simptomatologie și diagnosticCapitolul 21. Gratificări și relații de obiectCapitolul 22. Diferite forme de regresie terapeuticăCapitolul 23. Dezacordul între Freud și Ferenczi și repercusiunile salePartea a V-;a. Pacientul în regresie și analistul săuCapitolul 24. Regresie terapeutică, iubire primară și defectul fundamentalCapitolul 25. Analistul discretCapitolul 26. Depășirea abisuluiBibliografieIndex
Caracteristici:
Numărul de pagini
Numărul de pagini
320
Formatul în cm. (l x L)
Formatul în cm. (l x L)
14,5 x 20,5
I.S.B.N.
I.S.B.N.
978-606-719-034-2
Traducerea din limba engleză
Traducerea din limba engleză
Caterina Popescu
Titlul original
Titlul original
The Basic Fault: Therapeutic Aspects of Regression