Deserturi vegetariene
700 rețete de deserturi
După o muncă pasionată de peste 20 de ani, prin cartea de față, Elena Pridie ne propune o paletă multicoloră de rețete pentru deserturi sănătoase, gustoase și apetisante. Sunt rețete pentru toate gusturile, pregătite din ingrediente naturale, vegetariene, și, pe cât posibil, autohtone: fructe proaspete și uscate, nuci, alune, semințe, migdale, carob, grăsimi vegetale, miere; produse din cereale cât mai nerafinate, lapte vegetal, înlocuitori vegetali pentru ouă, arome naturale etc. |

28.00 25.20 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Dacă sunt respectate principiile pentru prepararea și servi rea lor, aceste deserturi nu ne vor face mai rotunjori, ci, dimpotrivă, zvelți, plini de viață și voioși, pentru că suntem sănătoși. Căci sănătatea este obiectivul principal al tuturor cărților scrise de Elena Pridie: Rețete pentru familia noastră (1998) Cartea familiei mele (2001) Mai bine un prânz de verdețuri (2004) Gospodina eficientă (2005) Rețete pentru sănătatea noastră (2006) Copilul veqetarian (2007) Gătește repede, sănătos și qustos (2012) Rețete din crudități (2012) |
Cuprins:
Introducere ... 7 Aluaturi ... 14 Arome ... 21 Biscuiți ... 25 Bombonele ... 33 Brioșe ... 47 Checuri ... 62 „Ciocolată” ... 74 Cornulețe ... 79 Cozonac ... 88 Creme ... 91 Deserturi diverse ... 123 Frișcă vegetariană ... 139 Fursecuri ... 144 Glazuri ... 176 Înghețate ... 181 Plăcinte ... 192 Prăjituri ... 198 Preparate utile pentru deserturi ... 262 Rulade ... 274 Salate din fructe și alte preparate din fructe ... 278 Tarte ... 308 Torturi ... 330 Index rețete ... 349 |
Fragment:
1. ALUAT FRAGED (1) (FZ) 200 ml apă fierbinte, 200 ml ulei, 1/8 l-ță sare, l-ță bicarbonat de sodiu, 575 B făină aibă de calitate bună, 100 B amidon alimentar Se pune făina într-un castron, se adaugă sarea și bicarbonatul de sodiu, se amestecă bine, apoi se adaugă uleiul și apa, încorporându-se treptat în compoziție. Rezultă un aluat destul de vârtos, dar suficient de elastic. Se împarte în 3 bucăți. Fiecare parte se întinde pe masa pudrată bine cu amidon și apoi se presară și deasupra ei amidon, după care se împăturește foaia (în formă de plic/dreptunghi). Se procedează la fel cu toate cele trei bucăți. Apoi se ia pe rând câte o foaie și se întinde bine, cât se poate de subțire, și se folosește pentru plăcinte, cornulețe, trigoane, baclava etc. 2. ALUAT FRAGED (2) (FZ) 400 + 100 B făină aibă de calitate superioară, 125 mi ulei + 125 mi ulei, 1 cană apă minerală, 1/8 l-ță sare, 25 B drojdie proaspătă Drojdia se dizolvă în 2-3 linguri apă călduță. Apoi se amestecă împreună cu 400 g făină, 125 ml ulei, sarea și apa minerală. Coca obținută se lasă în vas 30 de minute la loc cald, acoperită cu un prosop. După acest timp, din restul de 100 g făină + 125 ml ulei se face o cremă groasă. Cu această cremă se va unge aluatul care a crescut, după ce a fost întins bine cu sucitorul în strat de 0,5-0,7 cm. Se împăturește (formă de plic/dreptunghi) și se lasă în așteptare 10 minute. Din acest aluat se întind mai multe foi care se vor folosi, după dorință, la prepararea de plăcinte, rulouri, ștrudele, cornulețe, trigoane etc. 3. ALUAT FRAGED (3) (FZ) 500 g făină, ½ cană ulei, 200 mi apă caldă, 1/8 l-ță sare Peste apa caldă se adaugă uleiul și sarea. Se agită puțin, rezultând o emulsie. Se pune făina într-un castron, se face o adâncitură în mijloc în care se toarnă emulsia pregătită. Se amestecă. Coca rezultată este potrivit de tare. Se frământă bine pe masă, apoi se pune din nou în castron, se acoperă cu un șervet de pânză și se lasă 15 minute în așteptare. Apoi din cocă se întind foi cât se poate de subțiri în care se pune umplutura dorită. Se pot face rulouri (de exemplu: ștrudel cu mere, cu nuci, cu vișine etc.), trigoane (cu gem, nuci, ciuperci etc.), plăcintă cu mere, cu mac, cu dovleac etc. 4. ALUAT FRAGED (4) (FZ) 10 + 10 ling. făină, 10 + 10 ling. ulei, 10 ling. apă minerală Într-un castron se pun 10 linguri făină, 10 linguri ulei și 10 linguri apă minerală. Se frământă și, din coca rezultată, se întinde o foaie cu sucitorul pe masă sau pe planșetă. Din restul de 10 linguri de făină și 10 linguri de ulei se formează o pastă care se întinde uniform peste foaia de pe masă. Foaia se împăturește (în formă de plic/dreptunghi), se pune într-un vas și se dă la frigider o oră. Apoi se scoate din frigider și se întind din ea foi subțiri care se folosesc după dorință pentru plăcinte, trigoane, cornulețe etc. 5. ALUAT FRAGED (5) (FZ) 500 g făină aibă de calitate bună, 30 mi + 100 ml ulei, 1 cană apă, ¼ l-ță sare Făina (din care se păstrează 2 linguri), sarea, uleiul (30 ml] și apa se amestecă, apoi se frământă bine. Se obține o cocă vârtoasă din care se întinde o foaie groasă de circa un cm. Peste această foaie se întinde o pastă obținută din 2 linguri de făină amestecate cu uleiul rămas (100 mi). Foaia unsă astfel se rulează și se Iasă la temperatura camerei jumătate de oră. După acest timp, din coca respectivă se pot întinde 4 foi de aluat fraged. care se pot folosi pentru prepararea de plăcinte, rulouri, cornulețe, trigoane etc. 6. ALUAT PENTRU COZONAC, PLÃCINTE 500 g făină aibă, 250 ml apă călduță, 1 pc. drojdie uscată, 3-4 ling. zahăr brut, 1/8 l-ță sare, 3-5 ling. ulei Într-un castron se amestecă apa călduță cu sarea și zahărul, apoi se adaugă drojdia și se omogenizează bine pentru a se dizolva drojdia. Se adaugă și uleiul, apoi treptat făina și se frământă. Se Iasă apoi în așteptare 30 de minute, timp în care aluatul crește. Se mai frământă puțin, apoi se poate folosi în diverse rețete de plăcinte sau cozonac. 7. ALUAT PENTRU PLÃCINTE (FZ) 11/4 cană făină, l-ță sare, ½ cană ulei, 1/4 cană apă rece ca gheața Sarea se încorporează în făină. Se adaugă uleiul, apoi apa rece ca gheața (esențial, pentru reușita rețetei, apa se va pune eventual 30 de minute în congelator înainte de a începe prepararea rețetei), apa se adaugă puțin câte puțin. Se frământă. Coca obținută, așezată într-un vas cu capac, se pune în frigider 1-12 ore. Apoi se poate folosi la diverse plăcinte. 8. FOAIE DE TARTÃ (1) (FZ, FU) 2/3 cană făină, ½ cană fulgi de ovăz, ¼ cană zahăr brut, 1/3 cană apă caldă, 1 l-ță semințe de in pisate, 3 ling. lapte vegetal, 1 l-ță coajă rasă de lămâie, ½ l-ță bicarbonat de sodiu, 1 ling. suc de lămâie, 1/8 l-ță sare Se amestecă toate ingredientele. Coca obținută se întinde în strat subțire într-o tavă rotundă cu diametrul de circa 25 cm. Deasupra ei se pot pune diverse umpluturi (dovleac, mere, tofu etc.). Se coace în cuptor circa 30 de minute, în funcție de umplutura de deasupra. 9. FOAIE DE TARTÃ (2) (FU) ½ cană fulgi de ovăz, ½ cană făină, 1/8 l-ță sare, 1/2 l-ță bicarbonat de sodiu, 2 ling. suc de lămâie, 1/4 cană zahăr brut, 1 banană pasată Se amestecă banana pasată cu zahărul și sarea. Se adaugă apoi făina, fulgii de ovăz, bicarbonatul și sucul de lămâie. Se frământă puțin. Compoziția rezultată trebuie să fie vârtoasă. Dacă este prea uscată, se adaugă puțină apă. Se pune într-un vas rotund pentru cuptor pe care s-a presărat făină și se netezește cu degetele umezite cu apă, acționând de la centru spre margine. Foaia se ridică puțin (1-2 cm) și pe peretele lateral al vasului de tartă. Foaia se coace 7 minute. Se scoate din cuptor și se pune peste ea umplutura dorită (de ex. dovleac răzuit, tofu, mere rase etc.) și se dă apoi din nou la cuptor până se coace complet, rumenindu-se ușor. 10. FOAIE DE TARTÃ (3) (FU) ½ cană sos de mere sau 1 măr ras fin, ¼ cană zahăr brut, ½ cană fulgi de ovăz, ½ cană făină, ½ l-ță bicarbonat de sodiu, 2 ling. suc de lămâie Se amestecă ingredientele în ordinea enumerată și se frământă puțin cu mâinile. Coca rezultată se pune într-o tavă rotundă pentru cuptor în care s-a presărat făină și se netezește cu degetele umezite cu apă, întinzând-o uniform pe toată suprafața tăvii și ridicând-o puțin și pe peretele lateral al acesteia. Foaia se coace 7-10 minute. Se scoate din cuptor și se pune peste ea umplutura dorită, după care se dă din nou la cuptor. 11. FOAIE DE TARTÃ (4) (FZ) 2 căni făină integrală, 1/3 cană ulei, ½ cană apă, ¼ l-ță sare, ling. lecitină de soia – opțional Se amestecă uleiul cu apa și, eventual cu lecitina de soia (aceasta ajută la o mai bună emulsifiere a lichidului). Emulsia aceasta se amestecă într-un vas cu făina și sarea. Din compoziția obținută se întinde o foaie în tava pentru tarte și se coace circa 15 minute. După ce s-a copt parțial, se poate pune deasupra ei umplutura dorită și se coace în continuare. 12. FOAIE DE TARTÃ (5) (FZ) 1 cană făină, ½ cană ulei, ¼ cană apă, 1/8 l-ță sare Se amestecă într-un castron uleiul cu apa și sarea, apoi se adaugă treptat făina. Rezultă un aluat elastic. Din acesta se întinde o foaie peste care se pot pune diverse umpluturi: mere, dovleac, tofu 13. FOAIE DE TARTÃ (6) (FZ) 11/4 cană făină integrală, ½ cană ulei, 1/3 cană apă rece ca gheața, 1/8 l-ță sare Se amestecă într-un vas uleiul cu apa și sarea, apoi se încorporează treptat și făina. Din coca respectivă se întinde o foaie pentru tartă, se pune deasupra umplutura dorită, apoi se coace. 14. FOAIE DE TARTÃ (7) (FZ) 1 cană făină integrală, 1 cană fulgi de ovăz, 1/3 cană ulei, 1/2 cană apă caldă, ¼ l-ță sare Se amestecă uleiul cu apa și sarea, apoi se încorporează făina integrală și fulgii de ovăz. Coca obținută se întinde cu mâinile într-o formă de tartă și se coace după cum este nevoie în rețeta în care se folosește. 15. FOAIE DE TARTÃ (8) (FZ, FU, FG) 11/2 cană fulgi de ovăz, 1 cană sos de mere sau 2 mere coapte și pasate Fulgii de ovăz se dau prin râșniță, apoi se adaugă sosul de mere sau merele coapte și pasate. Dacă iese prea moale, se mai pun fulgi de ovăz. Compoziția obținută trebuie să fie vârtoasă. Se întinde cu mâna în forma de tartă, inclusiv pe margini; dacă se rupe foaia, se repară cu mâna. „Nu este bine să mănânci multă miere.” Proverbele lui Solomon (25:27) AROME Esență de vanilie „Toată lumea mănâncă și bea, dar puțini apreciază gustul.” Confucius Pag. 15 – 21 |